Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulosten manipulointi on ikivanha ongelma – eikä se ole enää vain urheiljoiden puuhastelua

Urheilutulosten manipulointi on yhä kasvava ongelma maailmassa. Ilmiö ei ole uusi, mutta millä keinoilla siihen voidaan puuttua? Kyse ei ole enää pelkästään urheilijoiden puuhastelusta, vaan takana on vakava kansainvälinen rikollisuus.

Urheilu
 
Iconic Archive
Baseballin lahjusskandaali 1919 on ollut yksi urheiluhistorian kuohuttavimmista huijauksista. Kahdeksan Chicagon White Soxien pelaaja otti vedonlyöjiltä rahaa ja huijasi lopputuloksen häviämällä tahallaan.
Baseballin lahjusskandaali 1919 on ollut yksi urheiluhistorian kuohuttavimmista huijauksista. Kahdeksan Chicagon White Soxien pelaaja otti vedonlyöjiltä rahaa ja huijasi lopputuloksen häviämällä tahallaan. Kuva: Iconic Archive

Kuinka paljon pitää olla rahaa, että maailman parhaan tennispelaajan Serena Williamsin voisi lahjoa häviämään ottelunsa?

Miljoonia ja miljoonia, ja ne nekään tuskin riittäisivät.

Tennismaailmaa tällä viikolla ravistellut lahjusskandaali ei koskekaan Williamsin kaltaisia huippuja.

”Olen tainnut elää kuplassa, mutten ole kuullutkaan, että otteluita olisi sormeiltu”, sanoi Williams, kun hän kuuli ottelutulosten manipuloinneista.

Vaikkei Williams olisi kuullutkaan asiasta, kyse on vakavasta, isosta ja pitkään jatkuneesta ongelmasta maailman urheilussa.

Urheilutuloksia on yritetty manipuloida rahaa tai jotain muuta vastaan maailman sivu – antiikin olympialaisista lähtien.

Manipuloinnista on riittänyt aineksia elokuviin asti. Vuonna 1919 Yhdysvaltoja ravisteli baseballiin liittyvä skandaali, kun Chicago White Sox hävisi sensaatiomaisesti loppuotteluissa Cincinnati Redsille.

Kahdeksan Soxin pelaaja oli ottanut uhkapelaajilta rahaa hävitäkseen ottelun. Aiheesta on tehty elokuva, Eight Men Out – Lahjotut.

Kyse ei ollut sopupelistä, vaan manipulaatiosta, kun vastapuoli ei tiennyt toisen joukkueen pelaajien häviävän tahallaan.

Suomessa vähän vastaavaa koettiin 1998 pesäpallossa, kun parhaat joukkueet saattoivat hävitä toisen jakson saadakseen vedonlyönnissä tasapelin.

Tuoreessa tennispaljastuksessa vastustajakaan ei tiennyt, että toinen pelaa tahallaan huonosti. Keskenään pelaajat eivät asiasta sopineet.

Tulosten manipulointi on dopingiin verrattava ongelma. Molemmat uhkaavat urheilun koskemattomuutta, integriteettiä.

Karkeasti ajateltuna erona on se, että dopingissa maksetaan, että voitetaan.

Tulosten manipuloinnissa ja sopupeleissä maksetaan, että hävitään.

”Ei ole kyse urheilijoiden puuhastelusta, vaan takana on vakava kansainvälinen rikollisuus”, sanoo johtaja Harri Syväsalmi opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Koska kyse ei ole pienestä puuhastelusta, asialle pitää tehdä jotakin.

Darrin Zammit Lupi / Reuters
Maltalainen jalkapalloilija Kevin Sammut sai kymmenen vuoden kilpailukiellon, kun hän todistettavasti yritti manipuloida Norjan ja Maltan välisen EM-karsintaottelun tulosta vuonna 2008. Euroopan jalkapalloliitto epäili manipuloinnista kahta muuta maltalaista pelaajaa. Norja voitti karsinnan 4–0.
Maltalainen jalkapalloilija Kevin Sammut sai kymmenen vuoden kilpailukiellon, kun hän todistettavasti yritti manipuloida Norjan ja Maltan välisen EM-karsintaottelun tulosta vuonna 2008. Euroopan jalkapalloliitto epäili manipuloinnista kahta muuta maltalaista pelaajaa. Norja voitti karsinnan 4–0.

Suomeen perustettiin marraskuussa Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta, jonka varapuheenjohtajana Syväsalmi toimii. Puheenjohtajana on professori ja urheiluoikeuden asiantuntija Heikki Halila.

Neuvottelukunta määrittelee urheilukilpailujen manipulointia, katsomoväkivaltaa ja antidopingtoimintaa koskevan yhteistyön periaatteet.

Neuvottelukunnassa on mukana eri urheilujärjestöjä, kuten jalkapallon pelaajayhdistys, jääkiekkoliitto, tennisliitto, koripalloliitto ja paralympiakomitea.

”Kaikki ovat halunneet olla mukana. Ketään ei ole tarvinnut pakottaa, päinvastoin”, huomauttaa Syväsalmi asian tärkeydestä ja laajuudesta.

Syväsalmen mukaan kansainväliset rikollisliigat rahoittavat ottelutulosten manipuloinnilla toimintaansa.

Liigat ovat mukana myös dopingissa salakuljettamalla urheilussa kiellettyjä aineita.

Rikollisjärjestöjen lonkerot ulottuvat molemmissa asioissa myös Suomeen, siksi siihen pitää puuttua kovalla kädellä.

”Jalkapallon II divisioonassa liikkuu paljon rahaa. Olennaista ei ole, ketkä pelaavat, vaan se, miten siihen voidaan vaikuttaa. Rahallinen intressi voi olla suuri. Ei ole enää mitään, mikä hämmästyttäisi”, sanoo Syväsalmi.

Eurooppalaisella tasolla ottelutulosten valvonnasta ja eettisyydestä ei sen sijaan ole päästy samaan yhteisymmärrykseen kuin Suomessa.

Tai on ja ei. Suomi on niiden parikymmenen maan joukossa, jotka ovat allekirjoittaneet Euroopan neuvoston yleissopimuksen urheilukilpailujen manipuloinnista.

Sopimusta ei kuitenkaan ole ratifioitu. Lopullisen hyväksymisen on estänyt, että asia on kesken Euroopan neuvostossa.

”Malta on lyönyt kapuloita rattaisiin. Sille ei käy laittoman pelaamisen määritelmä, niin kuin se on määritelty”, harmittelee Syväsalmi.

Maltalle rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat merkittävä tulonlähde. Monet pelifirmat pyörittävät toimintaansa sieltä.

Urheilukisojen manipulointia koskevassa yleissopimuksessa ei kuitenkaan ole kyse pelimarkkinoiden säätelystä. Jokainen maa voi säädellä ne niin kuin haluaa.

Suomessa EU on hyväksynyt kolmen yhdistymässä olevan rahapeliyhtiön – Veikkaus, RAY ja Fintoto – monopolin, mutta esimerkiksi Tanskassa pelaamista hallitsevat yksityiset peliyhtiöt, jotka ovat ostaneet siihen valtiolta lisenssin.

”Sopimuksen tarkoituksena on urheilun koskemattomuuden säilyttäminen. On melkoisen rohkeaa estää se tavoite. Sopimus ei ota kantaa onko monopoli vai lisenssijärjestelmä. Aasiassa suurin osa on laittomia ja vailla säätelyä”, sanoo Syväsalmi.

Voiko Malta yksin estää muiden jäsenmaiden ratifioinnin?

”Se jää nyt nähtäväksi. Asia on luonteeltaan sellainen, ettei se vaadi yksimielistä päätöstä. Voi silti kysyä, onko oikein tai kohtuullista, että yksi maa pystyy estämään sopimuksen. Muut Euroopan maat ovat olleet erittäin aktiivisia.”

Esimerkiksi Britannia on ilmoittanut allekirjoittavansa ja haluavansa yhteistyötä. Britannia on yksi Euroopan keskeisimmistä pelimarkkinoista.

”Ei auta, jos Suomi allekirjoittaa. Pitää syntyä verkosto, jossa tehdään eurooppalaista yhteistyötä urheilun ja pelioperaattoreiden kesken.”

Norja ja Portugali ovat jo ratifioineet yleissopimuksen. Portugalin kohdalla se on kummallista, koska EU ei ole tehnyt päätöstä. Norja ei ole EU-maa.

”Jos EU:n soppa selviää, Suomi on ensimmäisiä maita, joissa ratifiointi lähtee heti käyntiin. Allekirjoitus on poliittinen päätös.”

Yleissopimuksen ratifiointi mahdollistaisi sen, että Euroopan maat voisivat laillisesti jakaa ja vaihtaa tietojaan laittomista pelimarkkinoista.

”Yleissopimus on työkalu, josta hyötyvät kaikki. Tärkeää, että asia on urheilun hanskassa. Urheilujärjestöt eivät voi olla yksin”, sanoo Syväsalmi.

Kari Kuukka
Pesäpallo sai ikuisen leiman 1998, kun suuri joukko pelaajia, seurojen johtohenkilöitä ja toimitsijoita hankki taloudellista hyötyä sopimalla Superpesiksen otteluiden lopputuloksista ja lyömällä Veikkauksen peleissä vetoa varmoista tuloksista. Helsingin Tiikerien ja Haminan Palloilijoiden kohtaaminen elokuussa Helsingissä oli yksi epäillyistä otteluista.
Pesäpallo sai ikuisen leiman 1998, kun suuri joukko pelaajia, seurojen johtohenkilöitä ja toimitsijoita hankki taloudellista hyötyä sopimalla Superpesiksen otteluiden lopputuloksista ja lyömällä Veikkauksen peleissä vetoa varmoista tuloksista. Helsingin Tiikerien ja Haminan Palloilijoiden kohtaaminen elokuussa Helsingissä oli yksi epäillyistä otteluista.

Suomessa urheilun eettisyyden valvontaa aiotaan parantaa siten, että nykyinen antidopingtoimisto ADT muutetaan urheilun integriteettitoimistoksi, eräänlaiseksi urheilun koskemattomuustoimistoksi.

Antidopingin ja eettisyyden lisäksi uusi ADT valvoisi yleisöväkivaltaa ja urheilukilpailujen manipulointia.

Esille noussut tennisskandaali käsitteli kymmenen vuotta vanhoja otteluita. Silloin ei ole ollut samanlaista säätelyä kuin nyt.

Syväsalmen mukaan on selvää, ettei ottelutulosten manipulointi ole minkään peliyhtiön etu. Manipulointi on vastoin vedonlyönnin ideaa.

”Kaikki vastuulliset pelijärjestäjät ovat hyvin tarkkoja, ettei otteluita manipuloida. Etu on yhteinen.”

Ian Hodgson / Reuters
Etelä-Afrikan krikettijoukkueen entinen kapteeni Hansie Cronje myönsi vuonna 2000 ottaneensa 130 000 dollaria vedonlyöjiltä ja vaikuttaneensa ottelutuloksiin. Hän sai elinikäisen pelikiellon.
Etelä-Afrikan krikettijoukkueen entinen kapteeni Hansie Cronje myönsi vuonna 2000 ottaneensa 130 000 dollaria vedonlyöjiltä ja vaikuttaneensa ottelutuloksiin. Hän sai elinikäisen pelikiellon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?