Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihto kutsuu, kuuleeko Kale?

Urheilu
 
Virpi Sarasvuo
Kirjoittaja on moninkertainen hiihdon arvokisamitalisti.

Suomen urheiluhistoria tuntee useita nuorten maailmanmestareita. Lukumäärä räjähti äskettäin, kiitos jääkiekkojunnujen. Hiljaisemmin juhlittuja maastohiihtäjiäkin löytyy useita.

Juuri muuta yhteistä näillä kahdella lajilla ei Suomessa olekaan. Sen sijaan suomalaisella jääkiekolla ja norjalaisella hiihdolla on.

Norjalaisten maastohiihtofanien keskuudessa vallitsee sama hurmos kuin meillä jääkiekkokatsomossa. Norjalaisfanit varaavat kisareissuun kokonaisen hotellin. He pukeutuvat väriä tunnustavien jääkiekkofanien tavoin sinipunavalkoisiin ja elämöivät sydämensä kyllyydestä.

Norjalaiset ovat urheilukansaa. Perheet retkeilevät viikonloppuisin, hiihtävät, patikoivat ja telttailevat yhdessä. Olet ulkopuolinen ellet tee näin. Saatat tavata rullasuksilla hiihtävän harrastajan Oslossa.

Petteri Kivimäki
Kalervo Kummola.
Kalervo Kummola.

Sadat lapset osallistuvat seurojen maastohiihtokilpailuihin. Kuukausittain alueen parhaat kootaan leireilemään yhdessä, tutustumaan ja mittaamaan tasoaan.

Tour de Skillä tapaamani norjalaistoimittajan sanoin: Therese Johaug ja Petter Northug ovat maan suurimmat poptähdet. Kaikki lapset haluavat heittäytyä maaliviivan yli kuten nämä idolit. Sama toimittaja toivoi hätä silmissään minulta suomalaishiihdon nostamista jo viime kauden Falunin MM-kilpailuissa. Tänä vuonna jutellessamme hän yhtä aikaa kauhisteli Norjan ylivoiman vaikutuksia hiihdolle ja totesi saman tahdin jatkuvan tulevaisuudessa.

Suomessa muutamat joukkuelajit ovat osoittaneet, että kulttuurin voi rakentaa palvelemaan lajia. Jääkiekko lähimpänä esimerkkinä, mutta viime vuosina myös koripallo. Fanikulttuuri nostaa lajia, lajin nousu lisää harrastajia. Harrastajista tulee uusia lajihuippuja. Lajihuipuista tulee idoleja.

Yhtälö, joka yksilöpuolelta Suomessa uupuu.

Urheilukulttuurin on muututtava, jos toivomme jatkossa suomalaisten nuorten maailmanmestareiden nousevat norjalaisten kollegoidensa tavoin taistelemaan myös aikuisten arvokilpailuissa kirkkaimmista mitaleista maastohiihtoladuilla.

Täytyy varmaan soittaa Kalervo Kummolalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!