Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ralliauton turbo vaihtuu seitsemässä minuutissa, vaihdelaatikko 12 minuutissa

Tallien mekaanikot tekevät MM-ralleissa pitkää päivää.

Urheilu
 
Miika Wuorela
Miika Wuorela
Portugalilainen Orlando Lourenco on Hyundain tallissa Thierry Neuvillen auton päämekaanikko,
Portugalilainen Orlando Lourenco on Hyundain tallissa Thierry Neuvillen auton päämekaanikko, Kuva: Miika Wuorela
Poiminta

Latvala törmäsi katsojaan

Jari-Matti Latvala ajoi ulos Monte Carlo -rallin 11. erikoiskokeella.

Latvala suistui ojaan, josta auto kääntyi katsojien kansoittamalle pientareelle.

Latvala suditti autoaan niityllä ja osui hiljaisella vauhdilla yhteen katsojaan.

Katsoja lennähti osumasta auton konepellille ja siitä maahan.

Latvala keskeytti myöhemmin.

Ennen päätöspäivää rallia johtaa Ranskan Sebastien Ogier.

Monte Carlo

Hyundain rallitallissa työskentelevä Orlando Lourenco ehtii harvoin kääntää edes kylkeään hotellihuoneen sängyssä, kun herätyskello uuteen päivään jo soi.

Monte Carlossa 37-vuotias portugalilainen oli heti kisan avauspäivänä täydessä touhussa, vaikka erikoiskokeita oli ajettavana vain kaksi.

”Aina on oltava lähellä, jos joutuu valmistelemaan osia”, Lourenco sanoi.

Thierry Neuvillen auton päämekaanikkona työskentelevä Lourenco on työskennellyt Hyundailla rallitiimin syntyhetkistä, tammikuusta 2014 lähtien.

Kaava rallin aikana työskentelyyn on yksinkertainen ja tehokas. Autojen jonottaessa huoltoon tekee Lourenco ensiarvion tarvittavista toimista – kuin kirurgi konsanaan.

”Media-alueella kuuntelen kuljettajan kommentteja autosta. Niiden ja kisainsinöörin kertoman perusteella valmistelen sitten mekaanikoilleni tehtävälistan. Minulla on aika kiire kisapäivinä”, Lourenco myöntää

Lourenco komentaa rallin aikana alaisiaan tilanteen mukaan. Ulosajon sattuessa voidaan mekaanikkoja keskittää enemmän työtä vaativiin kohteisiin – kunhan kokonaismäärä ei ylity.

”Omassa tiimissäni on neljä mekaanikkoa. Jos huollossa tulee ongelmia, voimme jakaa mekaanikkojen määrän siten, että yhden auton ympärillä on kuusi mekaanikkoa ja toista huoltaa vain kaksi.”

Välillä mies tarttuu itsekin toimeen, jos tuntuu siltä, että apu on välttämätöntä. Muilta osin päämekaanikon rooli on työn jäljen tarkkailua.

”Kierrän itsekin auton useampaan kertaan ja katselen, josko jokin kohta tarvitsisi korjausta. Monesti otan myös joltain mekaanikolta käsinauhan ja teen työn itse.”

Monte Carlossa Lourencolla oli hetki aikaa hengähtää. Kun kaikki sujuu ongelmitta, voivat tiimiläiset olla hetken rauhallisin mielin.

”Nyt kaikki on hyvin. Minulla ei ole isoa listaa tehtäväksi. Se on yleensä hyvä merkki, kun illan 45 minuutin huolto alkaa”, Lourenco myhäilee tiimin Motorhomessa.

Normaalisti MM-rallissa on kaksi huoltotaukoa. Kesken päivän autot saapuvat 30 minuutin huoltoon, ja illalla aikaa on ruhtinaalliset 45 minuuttia.

Tehdastallit vaihtavat osia runsaasti myös varmuuden vuoksi, mutta hyväpintaisilla teillä ajettavassa asfalttirallissa mekaanikot usein välttyvät suuremmalta hikoilulta.

”Osien vaihtamista on rajoitettu paljon. Monte Carlossa vaihdamme yleensä vain jarruja. Kaiken toki pitää olla sataprosenttisen toimivaa, jotta kuljettajan luottamus autoon säilyy.”

Siviiliautoista poiketen modernit WRC-autot on tehty erittäin helpoiksi huoltaa. Ylimääräistä purettavaa on vähän, ja osat liikkuvat isoina kokonaisuuksina.

Kaikki on tarkasti aikataulutettua.

”Turbon pystymme vaihtamaan normaalisti seitsemässä minuutissa. Jos se on vähän tiukemmassa, saattaa mennä yhdeksän tai kymmenen minuuttia. Joka osan kohdalla meillä on idea, jonka pohjalta voin laskea työaikaa.”

Sen lisäksi, että autoista tehdään jatkuvasti nopeampia, on niiden suunnittelussa otettu huomioon myös rallin aikana kiireessä työskentely.

”Vaihdelaatikko on uudessa autossa paljon vanhaa helpompi vaihtaa. Se on viidessä minuutissa ulkona, ja yhteensä 12 minuutissa työ on jo tehty kokonaan”, kehaisee Lourenco.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!