Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja haluaa kieltää suomalaishiihtäjien testaaman lisähapen kokonaan

Urheilu
 
Aapo Laiho
Perttu Hyvärinen testasi lisähappea jäätikköleirillä Norjassa.
Perttu Hyvärinen testasi lisähappea jäätikköleirillä Norjassa. Kuva: Aapo Laiho

Norjan olympiakomitea vaatii Kansainvälistä olympiakomiteaa ja Wadaa kieltämään lisähapen käytön urheilussa. Asiasta kertoo Norjan yleisradion NRK:n haastattelussa maan olympiakomitean puheenjohtaja Tom Tvedt.

Tvedtin mukaan Norjan tavoitteena on täyskielto. Hän perustelee Norjan olympiakomitean näkemystä lisähapen kiistellyilä hyödyillä ja negatiivisilla mielikuvilla. Tvedt ei halua, että hiihtäjät alkaisivat urheilla kaasupullot selässään ja happinaamarit kasvoillaan.

Keskustelu lisähapesta sai alkunsa, kun Suomen maajoukkuehiihtäjät tutkivat lisähapen käyttöä syksyn korkeanpaikan leireillä.

Kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada ja Kansainvälinen hiihtoliitto FIS sallivat lisähapen käytön, mutta ainakin Norjan ja Ruotsin hiihtäjät ovat suhtautuneet siihen kielteisesti. Norjan olympiakomitea kielsi lisähapen ja alppimajojen käytön urheilijoiltaan jo vuonna 2003.

Norjan olympiakomitean pääsihteeri Inge Andersen vertasi NRK:n ja HS julkaisemassa happinaamareita käyttäviä urheilijoita Star Warsin Darth Vader-hahmoon.

Lisähapen käytöstä noussutta kohua on ihmetellyt puolestaan muun muassa Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteelinen johtaja Timo Seppälä. Seppälä muistutti, että lisähapen käytöstä on käyty aiemmin Wadassa perusteellinen keskustelu.

”En usko, että Wada lähtee sitä muuttamaan. Se olisi sama, jos kiellettäisiin treeniväline, jolla vahvistetaan jalkalihaksia voimistelusalissa”, Seppälä sanoi HS:lle kaksi viikkoa sitten.

Norjan olympiakomitean suunnitelmista kertoi ensimmäisenä Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!