Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Mitä ajattelin Teemu Selänteen twiiteistä?

Miksi perinteisellä medialla kesti niin pitkään tarttua Teemu Selänteen kommentteihin turvapaikanhakijoista?

Urheilu
 
Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Teemu Selänne aloitti pitkän NHL-uransa syksyllä 1992 Winnipeg Jetsissä ja iski uransa aikana 684 maalia runkosarjassa ja 44 pudotuspeleissä. HS:n videografiikka näyttää, mitä Suomessa ja maailmalla ehti tapahtua niiden lähes 22 vuoden aikana, jotka Selänne takoi tehoja Winnipegissä, San Josessa, Coloradossa ja Anaheimissa.

Pari viikkoa sitten osa televisionkatsojista pahoitti mielensä seuratessaan Suomen Urheilugaalaa. Viime kesän Stanley Cup -voittaja Kimmo Timonen jäi juhlassa vaille minkäänlaista tunnustuspalkintoa.

Yksi mielensäpahoittajista oli Timonen itse. Hän kirjoitti blogiinsa näin:

”Ei ole minun asiani arvioida muiden tekemiä päätöksiä, mutta harmikseni huomasin, että arvostukseni on aika pientä suomalaisten päättäjien silmissä. Itse asiassa minua ja uraani arvostetaan enemmän Pohjois-Amerikassa kuin Suomessa. – –Varmasti osaltaan asioihin vaikuttaa sekin, että olen kotoisin Kuopiosta. Suomalaispäättäjien silmissä savolaispoika on helpompi ohittaa kuin Etelä-Suomessa kasvanut.”

Avautuminen oli suomalaisittain epätyypillistä, ja erittäin epätyypillistä se oli matalan profiilin Timoselle.

Hänen uraansa seuranneelle se tuntui myös aika yllättävältä. Voiko yksi 2000-luvun parhaista ja parhaiten palkatuista puolustajista maailmassa, Leijonien vuosikausien kantava voima ja Stanley Cup -voittaja tosiaan tuntea, etteivät suomalaiset jääkiekon katsojat arvostaisi häntä?

Myöhemmin Timonen pahoitteli lausuntoaan Helsingin Sanomissa. Hän oli tekstistä harmissaan. ”Viestini meni aika tavalla metsään”, Timonen sanoi.

Takapirua Timosella ei kirjoituksessa kuulemma ollut, vaan teksti lähti omasta päästä ja kynästä. Reaktio yllätti hänet täysin.

Mediakonsultaatioksi olisi ehkä riittänyt, jos joku olisi sanonut, että jos kirjoittaa katkerasti, myös vaikuttaa katkeralta.

Timosta vielä paljon yllättävämmän ulostulon teki tiistai-illalla Teemu Selänne. Hän jakoi Twitterissä ensin Aleksi Valavuoren turvapaikkapolitiikkaa kritisoineen kirjoituksen, ja sen jälkeen jatkoi innokkaasti keskustelua aiheesta.

”Kovat rangaistukset! Hyysäily lopetettava! Tuomiot kohdalleen!” Selänne twiittasi tarkoittaen Suomessa uutisoituja raiskaustapauksia, jossa tekijät tai epäillyt ovat olleet ulkomaalaistaustaisia.

”Onko sulla sitten joku ehdotus miten nämä raiskaukset saadaan loppumaan?!” hän kysyi Jatkoajan päätoimittajalta Antti Wennströmiltä, joka haastoi keskustelussa Selännettä.

Perinteisellä medialla kesti poikkeuksellisen pitkään, ennen kuin kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilijan ulostulo noteerattiin.

Miksi?

Yksi syy on Selänteen Twitter-tiliin liittyvä epätietoisuus. Kuka sitä ylläpitää, Selänne itse vai joku muu? Jos uutista siteeraa, ketä oikein tulee siteeranneeksi? Pelaako tämä jonkun pussiin?

Aleksi Valavuori, joka on myöntänyt perehdyttäneensä Selänteen Twitterin käyttöön, kiisti tiistaina olevansa tilin päivittäjä, mutta epäilyksiä on ollut vaikea hälventää kokonaan. Lisäksi kaksikko aktivoitui turvapaikka-aiheessa samaan aikaan.

Toinen syy on Selänteen persoonassa. Hän on koko uransa, yli 20 vuotta, ollut nimenomaan mukava mies. Valion maitokasvo, fanien suosikki joka jakaa nimikirjoituksia vielä tunti ottelun päättymisen jälkeen, Lastenklinikoiden kummi ja päiväkodin entinen työntekijä. Elämäkertaelokuva ja elämäkertakirja olivat nekin leppoisia kuvia Selänteestä.

Tähän brändiin ärhäkkä twiittailu turvapaikanhakijoista tuntui sopivan huonosti. Tiistai-illalla Selänne päätyi MV-lehden etusivulle ”isänmaallisena” sankarina. Yhtä nopeaa ja dramaattista käännöstä ei yhdenkään suomalaisen urheilutähden brändissä ole nähty.

Mitähän Anaheim Ducks olisi tehnyt, jos Selänteen tililtä olisi lähtenyt tällaisia twiittejä uran aikana?

Selänne on kiekkouransa jälkeen perustanut firman ja esiintynyt nuorten MM-kisoissa suojelijana. Auki on yhä, millaisen perinnön hän urheilu-uransa jälkeen haluaa jättää. Oliko tämä poliittisen Selänteen alku?

Timosen ja Selänteen tapauksia ei yhdistä muu kuin yllättävyys ja tietyt kysymysmerkit uuden median käytössä. Timonen piti ulostuloaan virheenä, Selännettä ei vielä ole tavoitettu haastatteluun.

Kimmo Timosen lailla myöskään Selännettä ei ole vielä vihitty Suomalaisen urheilun kunniagalleriaan tai palkittu elämäntyöstään.

Jos kaksikko vuoden kuluttua gaalassa palkittaisiin, katsoisimmeko heitä jotenkin eri tavalla?

Akseli Valmunen
Teemu Selänteen Twitter-kommentit turvapaikanhakijoista herättivät suurta huomiota.
Teemu Selänteen Twitter-kommentit turvapaikanhakijoista herättivät suurta huomiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?