Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Selänteen twiitteihin reagoitiin – kovaa kritiikkiä ja kehuja rohkeudesta

Urheilu
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Teemu Selänteen twiitit nostattivat kohun.
Teemu Selänteen twiitit nostattivat kohun. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kiekkolegenda Teemu Selänteen turvapaikanhakijoita koskevat twiitit poikivat kannanottoja puolesta ja vastaan. Oli twiiteistä mitä mieltä tahansa, voi sanoa, että Selänne onnistui herättämään keskustelua.

Selänteen mielipiteitä on kehuttu ja kritisoitu. Jotkut ovat kiinnittäneet huomionsa sisällön sijasta viestinnän tyyliin, toiset ovat ihmetelleet, miksi Selänne otti kantaa juuri nyt.

Yhtä kaikki, Selänteen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on kiinnostanut sosiaalisessa mediassa.

Kohu alkoi tiistaina, kun Selänne jakoi Twitter-tilillään urheilun monitoimimiehen Aleksi Valavuoren kirjoittaman Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivan tekstin.

Sen jälkeen Selänne osallistui kirjoituksen aiheuttamaan keskusteluun Twitterissä. Selänne vaati Suomeen muun muassa kovempia rangaistuksia raiskauksista sekä ”hyysäilyn” lopettamista.

Keskiviikkona kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj kommentoi asiaa Facebook-sivullaan. Hetemaj kehui Selännettä ja Valavuorta keskustelun avaamisesta.

”Entisenä pakolaisena en kyllä ymmärrä, miksi heitä syytetään rasisteiksi. Muunlaisia mielipiteitä ei siis sallita rasistileiman pelossa?” Hetemaj kysyi.

Hetemaj muistutti, ettei Suomessa rikokseen syyllistynyt turvapaikanhakija ansaitse hänen mielestään turvapaikkaa.

”Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista maailmassa. Kaikki, mikä vetää meitä väärään suuntaan, eli taannuttaa tasa-arvoa tai siilouttaa yhteiskunnan erilaisia yhteisöjä, pitää tunnistaa ja ehkäistä”, Hetemaj kirjoitti.

Moni kehui Selännettä rohkeudesta ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Suuri osa urheilijoista pysyy tällaisissa asioissa hiljaa.

Jääkiekon pelaajayhdistys SJRY:n hallituksessa toimiva Helsingin IFK:n keskushyökkääjä Teemu Ramstedt näki Selänteen twiitit positiivisina. Ramstedtin mukaan on pelkästään hyvä, että suomalaisen urheilun eturivin tähti ottaa osaa keskusteluun.

Selänteen viestien sisältöön Ramstedt ei ottanut kantaa.

Myös Ylen urheilutoimittaja Kaj Kunnas oli Ramstedtin kanssa samoilla linjoilla.

”Minusta urheilijoiden mielipiteillä olisi arvoa Suomen yhteiskunnalle. Onhan se ihan selvä, että jos Teemu Selänne on jotain mieltä, häntä kuunnellaan jopa enemmän kuin esimerkiksi poliitikkoa”, Kunnas sanoi YleX:n jutussa.

Kritiikkiä Selänne sai esimerkiksi viestien yleistävästä ja kärjistävästä sävystä.

”Minusta on vastenmielistä, että tuomittavien rikosten perusteella syylistätte kaikki turvapaikanhakijat”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki viesti Selänteelle ja Valavuorelle Twitterissä.

Arhinmäki muistutti, että turvapaikanhakijoista keskustellessa olisi syytä nojata faktoihin. Hän myös kertasi turvapaikanhakijoiden pakenevan sotaa ja vainoa.

”En ole tavannut yhtään ihmistä, joka hyväksyy turvapaikanhakijoiden tekemiä vastenmielisiä ja tuomittavia rikoksia”, Arhinmäki twiittasi.

Ilta-Sanomien haastattelema Suomen koripallomaajoukkueen entinen pelaaja Maurizio Pratesi ihmetteli Valavuoren kirjoitusta.

”Kannattaisi ottaa asioista selvää, ennen kuin ampuu typeriä populistisia yleistyksiä. On parempi keskustella niistä asioista, joista ymmärtää”, Pratesi kommentoi IS:lle.

Vuonna 2007 päättyneen pelaajauransa jälkeen Pratesi on tehnyt työtä monikulttuurisuuden edistämiseksi. Pratesi on monikulttuurisuuden edistämisyhdistys Walter ry:n toiminnan johtaja ja Palloliiton monikulttuurisuusasiantuntija.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti aiheesta konsensushakuisen Facebook-päivityksen. Niinistö nosti esiin suomalaisen keskustelun tahalliset väärinymmärrykset.

”Tähän (Valavuoren kirjoitukseen) vastattiin kiivaasti, että rasistinen puheenvuoro. No tavallaan sekin oli turhaa ja epäreilua. Valavuori lähinnä vain leimasi toisia suomalaisia, joiden oletti olevan jotain mieltä”, Niinistö kirjoitti.

Niinistö ilmaisi huolensa Suomessa vallitsevasta kahtiajakautuneesta ilmapiiristä, joka ei edistä hänen mielestään keskustelua.

”Ja tämä älämölö, jossa valtaosa maltillisista ihmisistä väärinymmärtää toisiaan, palvelee vain tätä pientä ääriryhmää”, Niinistö muistutti.

Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Teemu Selänne aloitti pitkän NHL-uransa syksyllä 1992 Winnipeg Jetsissä ja iski uransa aikana 684 maalia runkosarjassa ja 44 pudotuspeleissä. HS:n videografiikka näyttää, mitä Suomessa ja maailmalla ehti tapahtua niiden lähes 22 vuoden aikana, jotka Selänne takoi tehoja Winnipegissä, San Josessa, Coloradossa ja Anaheimissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!