Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin kundille futis oli futista, ei fudista

Fjalar Åstenin kultainen pilli vislasi lähes 10 000 ottelussa

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Erotuomarilegenda Fjalar Åsten Pallokentällä vuonna 2002.
Erotuomarilegenda Fjalar Åsten Pallokentällä vuonna 2002. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomalaisen palloilu-urheilun erotuomarilegenda Fjalar ”Fjalle” Åsten on kuollut. Hän kuoli 86-vuotiaana kotipihallaan Herttoniemessä tiistaina 26. tammikuuta. Rafael Fjalar Åsten oli syntynyt 8. huhtikuuta 1929 Helsingissä.

Palloilulegenda tuomitsi lähes 10 000 ottelua jalkapallossa, jääpallossa, käsipallossa ja kaukalopallossa. Erotuomariura alkoi vuonna 1955 ja päättyi vasta vuonna 2001, kun hän tuomitsi viimeisen ottelunsa jalkapallon harrastesarjassa Talissa.

Åstenin urheilu-ura alkoi HPS:ssä, jossa hän pelasi jalka- ja jääpalloa vuodesta 1942 vuoteen 1984.

Helsingin erotuomarikerhossa Åsten toimi erotuomarina jalkapallossa ja jääpallossa vuosina 1955–2001. Käsipallossa Åsten oli erotuomarina vuosina 1964–2000, ja vuosina 1971–1973 hän toimi kansainvälisenä erotuomarina. Käsipalloliitossa hän toimi lukuisissa luottamustehtävissä 60–70-luvuilla. Ikämiesjalkapalloa Åsten harrasti Töölön Vesassa, jossa hän oli joukkueenjohtajana ja huoltajana.

Åsten sai opetusministeriöltä Suomen liikuntakulttuurin kultaisen ansioristin vuonna 1993 ja Suomen liikunnan ja urheilun kultaisen ansiomerkin vuonna 2003. Ne olivat vain jäävuorenhuippu kaikista kymmenistä tunnustuksista, joita hän vastaanotti ansioistaan eri lajien parissa.

Työurallaankin Åsten toimi urheilussa. Hän jäi Palloliiton Helsingin piirin toiminnanjohtajan työstä sairauseläkkeelle vuonna 1986.

Urheiluperintö siirtyi lapsille ja lapsenlapsille. Hänellä on vaimonsa Pirkon kanssa kolme lasta, Marianne, Kristina ja Hans.

Mariannen lapsi Tom Strömsten pelaa salibandya Tapanilan Erän liigajoukkueessa.

Kristina on pelannut pääsarjatasolla sekä kori- että käsipalloa ja työskentelee Jääpalloliiton kilpailupäällikkönä. Hänen poikansa Toni Koskela on Veikkausliigaseura HJK:n apuvalmentaja ja kakkosjoukkue Klubi-04:n vastuuvalmentaja. Kristinan tytär Tiia Koskela on pelannut koripallon SM-sarjassa ToPossa. Kristinan mies Jari Koskela pelasi jalkapalloa maalivahtina.

Hans on toiminut jääpallon SM-sarjassa erotuomarina ja pelannut jalkapalloa. Hänen poikansa Micke-Max Åsten pelaa jääkiekkoa Liigassa HIFK:ssa.

Kaikki lapsenlapset olivat tärkeitä vaarille, joka kiersi katsomassa heidän otteluitaan.

Valkan kundille stadilaisuus oli tärkeätä. Stadin Slangi -yhdistys valitsi hänet vuonna 2003 Stadin kundiksi. Åstenille futis oli futista, ei fudista.

”Muuten en riitele slangista ja annan sen elää ajan mukana, mutta futis on futis, kuten ruotsin kieli määrää”, kertoi Åsten periaatteestaan vuonna 2002.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?