Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Wilma Murto hyppäsi uuden maailmanennätyksen 471 – katse hakee jo kovempia korkeuksia

Urheilu
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Wilma Murto hyppäsi uuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen. Kuva Tampereen SM-hallikisoista viime vuodelta.
Wilma Murto hyppäsi uuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen. Kuva Tampereen SM-hallikisoista viime vuodelta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Vasta 17-vuotias seiväshyppääjä Wilma Murto teki huikean uuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen hallikisoissa Saksan Zweibrückenissä.

Murto ylitti ensimmäisellä yrityksellään ME-korkeuden 465, ja hetkeä myöhemmin toisella yrityksellä meni peräti 471. Edellinen junioreiden ME oli Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn 464.

”En oikein käsitä vielä, että meni 471. Tuohon 465:n ylitykseen olin jo valmistautunut, mutta 471 oli yllätys, Murto kommentoi tiedotteessa.

”Se oli helpontuntuinen hyppy, mikä kertoo siitä, että se oli teknisesti hyvä. Itse en siitä paljon muista.”

Vahvasti hallikaudella hypännyt Murto ylitti lisäksi korkeudet 425, 435 ja 445 ensimmäisellä yrityksellä ja omaa ennätystään sivunneen 455 kolmannellaan.

”Se ei mennyt kovin korkealta. Itse asiassa se meni rimaa hipoen”, Murto muisteli 455:n ylitystä.

Sen hypyn jälkeen Murto vaihtoi samaan seipääseen, jolla hän yritti hiljattain Turussa 465:n ylitystä.

”Siinä 455:ssä arvottiin, että vaihdetaanko seivästä vai ei. Päätettiin, ettei vaihdeta ja, kun sitten vaihdettiin seiväs 465:een, tuli heti hyvä hyppy.”

Murron tulos on samalla uusi sisäratojen Suomen ennätys ja kovin suomalaisnaisen hyppäämä tulos kautta aikojen. Hän yritti Zweibrückenissä vielä korkeudesta 477, mutta se osoittautui liian kovaksi.

”Se parempi yritys 477:stä oli sen verran hyvä, että kun tulee hyvä päivä ja hyppy kulkee, 477 on mahdollista ylittää.”

Murron ennätys takasi kilpailun voiton ennen Sveitsin 465 hypännyttä Nicole Büchleriä. Ulkoratojen Suomen ennätystä 460 hallussaan pitävä Minna Nikkanen oli kolmas tuloksella 455. Hän ylitti lisäksi ensimmäisellään korkeudet 425, 435 ja 445.

Pari viikkoa sitten Murto oli jo lähellä 465:n ylitystä, ja hyvät yritykset antoivat uskoa tulevaan.

”Oli kiva, että sain nyt kunnollisia hyppyjä tuosta 465:stä. Se ei ole enää mörkö”, Murto kommentoi Turun kisan jälkeen.

Murto hyppäsi hyvin myös viime talvena, mutta viime kesä meni paljolti piloille jalkavaivojen takia. Jalkapohjaan tuli rasitusmurtuman esiaste.

”Se oli vaikea kesä”, kommentoi valmentaja Jarno Koivunen HS:n haastattelussa tämän vuoden alussa.

Kuinka korkealle Murto voi yltää ensi kesänä?

”Seiväshypyssä on pirun vaikea ennustaa. Muuttuvia tekijöitä on paljon. Nyt Wilma on ollut terveenä ja harjoitellut hyvin. Menestys ei vaadi sen kummempaa”, sanoi Koivunen.

Sunnuntaina nähtiin myös aikuisten maailmanennätys, kun Yhdysvaltojen Jennifer Suhr ylitti Brockportissa 503. Suhr paransi omissa nimissään ollutta ennätystä yhdellä sentillä. Ulkoradalla hän on ylittänyt 492.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!