Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunto yhä arvoitus Niskasellekin

SM-viestissä tuli voitto mutta osuusajoissa yllättäen takkiin maajoukkuekollega Hakolalta.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Iivo Niskanen hakee vielä virettä Holmenkollenin kisaan.
Iivo Niskanen hakee vielä virettä Holmenkollenin kisaan. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Imatra

Tämän kauden maailmancupissa alle odotusten esiintynyt Iivo Niskanen palasi sunnuntain SM-viestissä vihdoin yli kolmen viikon kilpailutauolta.

Niskanen nosti kakkososuudella Vuokatti Ski Teamin käytännössä lopullisesti johtoon, mutta osuusajoissa hän ei ollutkaan nopein.

Maajoukkuekollega Ristomatti Hakola oli peräti kymmenen sekuntia nopeampi, eikä Anssi Pentsinenkään hävinnyt kuin neljä sekuntia.

Niskasen todellisen huippuvireen löytymistä on odotettu hartaasti suomalaisessa hiihdossa. Todellinen tämän hetken kuntotilanne on yhä arvoitus – Niskaselle itselleen.

Sunnuntain suorituksen perusteella Niskanen oli vielä melko kaukana huippuvireestä ja sellaisesta kunnosta, jolla voisi menestyä ensi lauantaina Holmenkollenin mc-viisikymppisellä. Sen hän on nimennyt kauden pääkilpailukseen.

Ukonniemen nopea ja melko helppo rata sekä liukas keli kuitenkin tasoittivat ylipäätään eroja miesten välillä ja hämärsivät siksi kuvaa Niskasen tilanteesta.

”Oli mukava hiihtää kilpaa. Ihan hyvältä tuntui. Ei ahdistanut. En ole ollenkaan kipeä enää”, Niskanen sanaili pukiessaan vaatetta päälle.

”Nyt on ainakin virtaa kropassa mukavasti. Rata oli aika helppo. Oli tosi paljon nopeaa tasuria, kun oli liukas keli. Tuntui, että oli vähän kiire. Kahdessa ylämäessä ei ainakaan huonolta tuntunut hengityksen puolesta.”

Tour de Skillä tapahtuneen sammumisen ja keskeytyksen jälkeen Niskasen oli tarkoitus kilpailla jo Vantaalla Suomen cupissa kaksi viikkoa sitten, mutta hän päätti sittenkin jättää pakkaskisan väliin.

Sen jälkeen hän oli täydessä levossa vajaan viikon, kunnes palasi harjoitteluun.

”Pitkä tauko ja palauttelu tekivät hyvää. Ennen Vantaata yritin kevyellä lenkittelyllä palautua, mutta ei onnistunut eikä lähtenyt toimimaan. Päätettiin pitää radikaali tauko, että kroppa toipuu täysin. Siinä oli ollut todennäköisesti pientä taudinpoikasta koko ajan.”

Niskanen arvioi ajautuneensa sairastelujen jälkeen alipalautuneeseen tilaan.

”Sen näki Tourillakin, kun kroppa ei ottanut vastaan kilpailuja. Meni huonommin ja huonommin ja lopulta sakkasi kokonaan. Lihas alkoi tyhjentyä, enkä enää jaksanut enkä varsinkaan päässyt kovaa. Kun se kierre alkaa jatkua, sitä vähän turtuu siihen ja se pääsee kasvamaan salakavalasti aika pitkälle.”

Niskanen tietää, että Holmenkollenilla vaatimustaso on aivan eri luokkaa.

”Ihan ok lähtökohdat. Hankala sanoa, millainen kunto on loppupeleissä. Missään nimessä tämmöinen hiihto ei riitä. Tämän perusteella ei voi hirveästi sanoa, kun oli niin tasainen ja nopea keli. Ehkä on tehtävä sellainen pitkän mäen aerobian harjoitus ennen lähtöä. Siellä 50 km:llä pitää jaksaa eikä tarvitse niinkään keretä.”

Kaksi vuotta sitten Oslossa Niskanen sijoittui samassa 50 km:n (p) yhteislöähdössä neljänneksi. Hän viihtyy Holmenkollenin pitkissä nousuissa.

”Kyllä se maasto on hyväkuntoiselle mukava, mutta saa nähdä, millainen kunto saadaan viritettyä viikossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!