Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrik Laine meni sanattomaksi: ”Missään vaiheessa tämä ei käynyt edes mielessä”

Patrik Laine ja Sebastian Aho murtautuivat Ruotsi-peleihin

Urheilu
 
Markku Ulander Lehtikuva
Patrik Laine (edessä keskellä) ja Sebastian Aho (takana) saivat kutsun A-maajoukkueeseen. Jesse Puljujärvi (vas.) ei vielä mahtunut mukaan.
Patrik Laine (edessä keskellä) ja Sebastian Aho (takana) saivat kutsun A-maajoukkueeseen. Jesse Puljujärvi (vas.) ei vielä mahtunut mukaan. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Ensin nuorten maailmanmestaruus, valtakunta pariksi päiväksi ihan sekaisin, ja perään kutsu jääkiekon A-maajoukkueeseen.

Oululaisen Sebastian Ahon ja tamperelaisen Patrik Laineen vauhti hengästyttää, ja nämä ovat vasta alkuaskelia uralla.

Artikkeliin liittyvät

Nuorten MM-turnauksen sankarikolmikosta puuttuu vain Jesse Puljujärvi, jolle kutsua Leijoniin ei kuulunut. Puljujärvestä tuli kiintiöpelaaja, kun Kärppien toisen paikan otti keskushyökkääjä Mika Niemi.

Leijonien johtoryhmä ja liigaseurat sopivat, ettei kahteen helmikuiseen Ruotsi-maaotteluun kuormiteta liikaa seuroja. Kaksi pelaajaa seuraa kohden sai riittää.

”Puljujärvi olisi hyvin voinut olla valinnassa mukana, mutta emme halunneet rasittaa liigajoukkueita liikaa”, päävalmentaja Kari Jalonen sanoi.

”Kyllä siinä hetki meni. Ei oikein saanut sanaa suusta”, Laine sanoi maajoukkuevalinnasta, kun päävalmentaja soitti.

”Olen aina haaveillut Leijonista. Hieno juttu päästä mukaan”, Laine, 17, jatkoi.

”Kyllä me tarkkaan seurattiin kisoja. Tämä kolmikko oli lippulaiva”, Jalonen sanoi tehoketjusta. ”Olemme tarkkaan seuranneet myös liigapelejä.”

Nuorten MM-kisoissa Laineen, Ahon ja Puljujärven ketjun työnjako oli selvä. Aho rakensi tilanteita ja yli 190-senttiset laitahyökkääjät puskivat menemään. Maalejakin tuli.

Laineen laukaus suoraan syötöstä kuuluu siihen sarjaan, että jokainen pelaaja maailmassa haluaisi sellaisen. Puolet Suomen kansasta muistaa, miten kiekko lähti Kanadan maaliin, kun Nuoret Leijonat eteni puolivälieristä välieriin.

”Ei sen kummempaa puhuttu rooleista, mutta olisi se hienoa päästä pelaamaan ylivoimaa, kun sekin on sellainen asia, jossa on vahvuuksia”, Laine sanoi.

Jalonen ei vielä paljastanut Ahon tai Laineen laajempaa vastuuta, mutta ihmeitä pitää tapahtua ellei se ulotu ylivoimapeliin.

Harvassa ovat maajoukkueen taitavammat pelaajat.

Viime kaudella Laineella oli vaikeuksia mahtua Tapparan liigajoukkueeseen. Tänä vuonna hän on noussut joukkueen johtaviin pelaajiin.

Tähän mennessä Laine on kerännyt Liigassa tehot 13+14=27. Aho, 18, liikkuu lähes identtisillä numeroilla 12+15=27.

”Rehellisesti sanoen en oikein osannut odottaa, että pääsisin tällä kaudella A-maajoukkueeseen. Yritin päästä 20-vuotisiin, ja se onnistui. Missään vaiheessa tämä ei käynyt edes mielessä”, Laine sanoi.

17-vuotiaan Laineen ja vuotta vanhemman Ahon valinnat Leijoniin eivät ihan riko ennätyksiä, mutta eivät he jää kovin kauas siitä.

Ilveksen Yrjö Hakala pelasi 16-vuotiaana A-maajoukkueessa Sveitsiä vastaan vuonna 1949. Myös Tampereen KooVeen Heino Pulli pelasi 16-vuotiaana Leijonissa 1955. Hän oli vain päivän vanhempi kuin Hakala.

Ilveksen pakki Jarmo Wasama nousi maan edustusjoukkueeseen juuri täytettyään 17 vuotta 1961.

Nykyvuosien A-maajoukkueesta teinitähdet puuttuvat, mutta tunnetuimmat 18-vuotiaat debytantit lienevät Teemu Selänne syksyllä 1988, maalivahti Kari Lehtonen, lapsitähti Mikael Granlund ja Saku Koivu, joka tunkeutui MM-joukkueeseen Saksan-kisoihin 1993 vain 18-vuotiaana.

Jos oli Laine yllättynyt ja mielissään valinnastaan, samaa vakuutti Aho.

”Olen aina yrittänyt keskittyä tähän päivään, enkä miettiä tulevia”, Aho sanoi, ”mutta totta kai hieno fiilis. Se [valinta] on sellainen asia, josta olen pitkään haaveillut.”

Kärpät kamppailee Liigassa runkosarjan voitosta HIFK:n kanssa, ja Aho kantaa oululaisryhmässä isoa vastuuta.

A-maajoukkueen roolista tai kuvioista hän ei tiedä vielä mitään.

”Jos näiden herrojen kanssa pääsee pelaamaan, on se hieno juttu. Tunnen heidät molemmat ja kovia pelimiehiä ovat”, Aho sanoi Niemestä ja Laineesta.

Jutusta korjattu lyöntivirhe kello 12.03: Heino Pulli pelasi 16-vuotiaana Leijonissa vuonna 1955, eikä 1995.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!