Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulosmanipulaatio halutaan rikoslakiin – jalkapallon Kakkosesta lyödään vetoa sadoilla miljoonilla

Urheilu
 
Leif Rosas
Atlantiksen maalivahti Aleksandr Mištšuk sai Helsingin käräjäoikeudessa 18. joulukuuta 2007 neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion lahjuksen vastaanottamisesta RoPS–Atlantis-otteluun liittyen.
Atlantiksen maalivahti Aleksandr Mištšuk sai Helsingin käräjäoikeudessa 18. joulukuuta 2007 neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion lahjuksen vastaanottamisesta RoPS–Atlantis-otteluun liittyen. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Urheilurikos EU-maissa

 Valtaosassa EU-maista tulosmanipulaatioita urheilussa voidaan tutkia epäiltynä lahjontana tai petoksena. Toistaiseksi vain muutamassa maassa on erikseen rikoslaissa säädetty urheilurikoksesta.

 Bulgarian rikoslainsäädännössä on laki urheilurikoksesta. Tuomiona voi olla ehdotonta vankeutta jopa kymmenen vuotta.

 Italian laissa tunnetaan urheilupetos, josta ehdoton vankeustuomio voi olla maksimissaan kaksi vuotta.

 Kreikassa korruptiota koskevassa rikosnimikkeessä pykälä lahjonnasta urheilussa. Maksimituomio kuusi kuukautta vankeutta.

 Kyproksella on laki urheilujärjestöistä. Maksimivankeusrangaistus kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

 Puolassa rikoslaissa lahjontanimikkeen kohdalla pykälä urheilusta. Maksimivankeusrangaistus kahdeksan vuotta ehdotonta vankeutta.

Lähde: European Affairsin -tutkimus.

Suomen Palloliitto on ryhtynyt tekemään aktiivisesti työtä sen eteen, että Suomen rikoslakiin saataisiin tulosmanipulaatioille oma rikosnimike. Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan uudistus tekisi rikkeistä vielä nykyistä vakavampia.

”On välttämätöntä, että tulosmanipulaatio olisi lainvastaista. Silloin alemmankin sarjatason manipulaatiot saataisiin laittomiksi”, Casagrande kertoo.

Jalkapallon kolmanneksi ylin sarjataso, Kakkonen, ei ole urheilubisnestä tai elinkeinotoimintaa sen perinteisessä mielessä. Valtaosa pelaajista pelaa kulukorvauksia tai pieniä palkkioita vastaan.

Silti amatöörisarjan peleillä tehdään miljoonaliikevaihtoja maailmalla. Suomen Palloliiton kansainvälisiltä yhteistyötahoilta saamien arvioiden mukaan Kakkosen yhden kauden vedonlyönnin yhteenlaskettu liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Kakkosen peleistä lyödään vetoa yli 200 laillisessa vedonlyöntitoimistossa ja sen lisäksi vielä laittomissa.

Kun on kyse tämän suuruusluokan rahoista, se tekee Kakkosen houkuttelevaksi kohteeksi tulosmanipulaatioille, joissa rikolliset tahot yrittävät vääristellä tuloksia hyötyäkseen vedonlyöntimarkkinoilla.

Epäilyjä on ollut vuosittain. Viime vuonna Veikkaus poisti useampia Kakkosen joukkueita pelilistoiltaan. Sellaiseen toimenpiteeseen päädytään, jos joukkueen toiminta on ennakoimatonta tai joukkueeseen kohdistuu epäilyjä. Usein epäilyt jäävät vain epäilyiksi tai sitten tutkinta jää kesken.

Viime heinäkuun 19. päivä pelattu Musan Salaman ja Kaarinan Poikien ottelun poikkeuksellinen vedonlyönti oli niin silmiinpistävää, että Palloliitto teki poliisille tutkintapyynnön. KaaPo voitti ottelun maalein 2–1 lisäajalla tehdyn rangaistuspotkumaalin ansiosta.

Poliisi tutki ottelua epäiltynä lahjomisena elinkeinotoiminnassa sekä lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Todisteita ei löytynyt kuitenkaan riittävästi. Elokuun lopussa Lounais-Suomen poliisi lopetti ottelun esitutkinnan. Poliisi ja syyttäjä perustelivat tutkinnan lopettamista sillä, että tutkimisen kustannukset olisivat liian suuret hyötyyn nähden.

Tutkinnanjohtajana toimineen rikosylikomisario Teijo Ristolan mukaan tutkinnassa oli kaksi tapahtumaa.

”Aasiasta tapahtunut valtava ja poikkeuksellinen vedonlyönti ottelusta ja sitten itse ottelu, joka pelattiin Porissa. Pelitapahtuma ei ollut poikkeuksellinen”, Ristola kertoo.

Ongelmana tulosmanipulaatioiden tutkinnassa on, että päältäpäin pelitapahtumat voivat olla täysin normaalin näköisiä. Tulosmanipulaatioon kun riittää pienikin huomaamaton virhe tai virheiden sarja. Ristolan mukaan ottelusta olisi pitänyt löytyä poikkeavuus, jotta jotakuta henkilöä olisi voitu pitää epäiltynä rikoksesta. Aasiasta rikoksen osapuolta ei lähdetty etsimään kustannussyistä – tutkinta kuivui kasaan.

”Olisi pitänyt pystyä osoittamaan, että jollain pelaajalla tai joukkueen taustahenkilöllä on yhteys vedonlyöntiin”, Ristola sanoo.

Poliisin kannalta tulosmanipulaatioiden tutkinta on vaikeata.

Kun Kakkosessa jalkapalloilu ei ole elinkeinotoimintaa, on epäillyn tulosmanipulaation tekijöitä vaikeata syyttää lahjonnasta tai törkeästä lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinta puolestaan on hankalaa koska poliisilla on käytössään rajalliset tutkintakeinot.

Törkeän lahjonnan tutkiminen elinkeinotoiminnassa mahdollistaa kyllä televalvonnan, mutta poliisi kaipaisi laajempia tutkintakeinoja, kuten telekuuntelua. Tulosmanipulaatiot ovat osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka paljastamiseen tarvitaan poliisin mukaan riittäviä keinoja.

HS:n haastatteleman tulosmanipulaatioihin perehtyneen poliisin mukaan ilman riittäviä tutkinnallisia pakkokeinoja rikoslain pykälät jäävät tyhjiksi.

Rikoslain muuttaminen on oikeusministeriön asia, mutta Palloliitto on halunnut tukea tavoitteelleen myös sisäministeriöstä. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on esitellyt asiaa sisäministeri Petteri Orpolle viime viikolla.

Tästä on vielä pitkä matka siihen, että Suomen laista löytyisi rikosnimike urheilurikokselle tai rahapelirikokselle. Poliisin mukaan Palloliiton aktiivisuus ja sisäministerin tuen hakeminen on kuitenkin enemmän kuin asialle on tähän mennessä tehty.

Mikäli Suomi hyväksyisi lopullisesti Euroopan neuvoston yleissopimuksen tulosmanipulaatioiden estämisestä urheilussa, olisi Suomen mahdollisesti muutettava lakejaan. Sopimus edellyttää, että jäsenmaiden kansalliset lait mahdollistavat rikosoikeudelliset sanktiot silloin, kun tulosmanipulaatioita tehdään pakottamisen, petoksen tai korruption avulla.

Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston lainsäädäntöneuvoksen Jussi Matikkalan mukaan yleissopimuksen ratifioinnin yhteydessä tulisi katsottavaksi, miten Suomen nykyiset säännökset täyttävät sopimuksen velvoitteet.

”Lähtökohta on, että rikoslain säännökset ovat yleissäännöksiä. Ensin katsotaan toimivatko yleiset säännökset eli esimerkiksi petossäännökset. Sen jälkeen katsotaan muutostarpeita”, Matikkala kertoo.

Euroopan neuvostossa yleissopimusneuvotteluiden puheenjohtajana toimineen opetusministeriön Harri Syväsalmen mukaan sopimuksen ratifioinnin jälkeen Suomella pitää olla laissa säädetty kohta tulosmanipulaation rikollisuudesta.

”Suurella todennäköisyydellä lakiin täytyy tehdä muutos. Se ei minua huolestuta”, Harri Syväsalmi sanoo.

Mikään ei estä aloittamasta yleissopimuksen velvoittavia toimenpiteitä kansallisesti.

Siinä Suomi on jo pitkällä. Suomessa on jo tehty riittäviä toimenpiteitä, jotta järjestäytyneen rikollisuuden tekemät tulosmanipulaatiot havaittaisiin ja lain säädösten toimivuus ja muutostarve tutkittaisiin.

Rikosnimike on lopulta sivuseikka – oli se sitten urheilurikos tai jokin muu.

Hannu Vierula
Vedonlyöjä Ville-Veikko Lepistö (vas.) ja valmentaja Pertti Nissinen (toinen oik.) saivat 6. maaliskuuta 2008 Vantaan käräjäoikeudessa ehdolliset vankeustuomiot törkeästä petoksista ja lahjonnasta. Nissinen valmensi Kakkosessa Warkaus JK:ta tapausten aikaan.
Vedonlyöjä Ville-Veikko Lepistö (vas.) ja valmentaja Pertti Nissinen (toinen oik.) saivat 6. maaliskuuta 2008 Vantaan käräjäoikeudessa ehdolliset vankeustuomiot törkeästä petoksista ja lahjonnasta. Nissinen valmensi Kakkosessa Warkaus JK:ta tapausten aikaan.
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Singaporelainen Wilson Raj Perumal sai Lapin käräjäoikeudessa 19. heinäkuuta 2011 kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion lahjonnasta ja muista rikoksista. Perumal lahjoi RoPS:n pelaajia manipuloimaan otteluiden tuloksia.
Singaporelainen Wilson Raj Perumal sai Lapin käräjäoikeudessa 19. heinäkuuta 2011 kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion lahjonnasta ja muista rikoksista. Perumal lahjoi RoPS:n pelaajia manipuloimaan otteluiden tuloksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!