Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanna-Maari Latvala saa huippuvalmentajan

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Hanna-Maari Latvala satsaa nyt kaikkensa pikajuoksuun.
Hanna-Maari Latvala satsaa nyt kaikkensa pikajuoksuun. Kuva: Petteri Kivimäki

Jyväskylä

Suomen nopein naisjuoksija Hanna-Maari Latvala vaihtaa valmentajaa ja muuttaa harjoittelemaan Floridaan.

Uusi valmentaja on yhdysvaltalainen Lance Brauman. Samassa ryhmässä harjoittelee muun muassa Tori Bowie, joka juoksi viime vuonna MM-pronssia 100 metrillä.

Brauman valmensi kuusi vuotta kolminkertaista olympiavoittajaa, Veronica Campbell-Brownia.

Brauman on aikanaan valmentanut myös yhdysvaltalaista pikajuoksijaa Tyson Gayta, mutta se oli ennen sitä aikaa, kun hän jäi kiinni dopingista.

Miksi juuri Brauman?

”Hänellä on järjettömän hyvä silmä ja palaute tulee heti. Lisäksi hänellä on valmennustiimi, jossa on apuvalmentajia”, sanoi Latvala.

Floridassa Latvala harjoittelee 15–20 juoksijan ryhmässä, joista kuusi on naisia. Ryhmässä on useita kansallisuuksia, muttei muita eurooppalaisia.

Juoksijat harjoittelevat paljon nurmella, joka säästää jalkoja.

Tarkoituksena myös on, että Latvala aloittaa kilpailukautensa Yhdysvalloissa. Tosin hän tuskin juoksee samoissa kisoissa kuin muut ryhmän jäsenet.

Euroopassa Brauman pitää tukikohtaa Amsterdamissa, ja Latvala saattaa harjoitella ryhmän kanssa myös ensi kesänä.

”Tämä on iso muutos ja iso loikka urallani. Tämä on seuraava askel, joka piti ottaa. Minulla ei ole enää kovin monta vuotta aktiiviaikaa jäljellä”, sanoi 28-vuotias Latvala seuratessaan Jyväskylän hallikisoja tiistaina.

Muutto Clermontin pieneen harjoituskeskukseen on myös mittava taloudellinen sijoitus. Latvala rahoittaa valmentamisen, asumisen ja muut kulut omien tukijoidensa avulla.

Latvalan viime kausi meni piloille jalan veneluuvamman takia. ”Sekin motivoi ja puolsi osaltaan ratkaisua”, sanoi Latvala, joka jättää poikkeuksellisesti hallikauden kokonaan väliin.

”Se ei motivoi, kun kesällä voi olla edessä kahdet kovat arvokisat.”

Latvala tavoittelee kesällä finaalipaikkaa 200 metrillä EM-kisoissa Amsterdamissa. Rion kesäkisoissa tavoitteena on välierä. Ajallisia tavoitteita hän ei ole suoraan vielä asettanut. ”Viime kesä sotki ajatukset tuoksista.”

Rion olympiaraja 200 metrillä 23,20 sekuntia. Latvalan ennätys on 22,98, joten aika ei ole mahdoton.

Suomessa Latvala on ollut pikajuoksijoiden lajivalmentajan Petteri Jousteen opissa. Jouste hyväksyi mukisematta Latvalan ratkaisun. ”Petteri on ammattilainen, joka ymmärtää valintani.”

Latvalan toiveena on, että voisi harjoitella kaikki tulevat vuotensa uuden huippuvalmentajan kanssa. ”Niin kauan kuin on terveyttä ja kuntoa”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Hanna-Maari Latvala satsaa nyt kaikkensa pikajuoksuun.
Hanna-Maari Latvala satsaa nyt kaikkensa pikajuoksuun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!