Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arttu Mattila on korkeushypyn ihmepoika – isoveljen ohittaminen tuntui paremmalta kuin Suomen ennätys

Neljätoistavuotias lupaus on saanut alusta asti hyvää valmennusta. Jos sama kehitys jatkuu, Suomeen on kasvamassa kansainväliset mitat täyttävä korkeushyppääjä.

Urheilu
 
Kuka?

Arttu Mattila

 Syntynyt 3. maaliskuuta 2001.

 187 cm / 70 kg.

 Koululainen.

 Kotipaikka: Äänekoski.

 Seura: Äänekosken Urheilijat.

 Valmentajat: Juha Isolehto, Olli-Pekka Mattila ja Mari Paananen.

 Ennätys hallissa 205 (2016).

 Ennätys ulkona 202 (2015).

 Pelaa myös koripalloa.

Jyväskylä

Korkeushypyn ihmepoika ja pomppuihme.

Lempilapsella on monta nimeä, mutta molemmat yllä olevat käsitteet kuvaavat hyvin 14-vuotiasta Arttu Mattilaa – ensimmäistä 2000-luvulla syntynyttä yleisurheilun lupausta.

Mattilasta tuli jälleen ennätyshyppääjä, kun hän ylitti tiistaina Jyväskylän Hipposhallissa korkeuden kaksi metriä ja viisi senttiä.

Samassa kisassa Mattilan kuusi vuotta vanhempi veli Valtteri hyppäsi oman halliennätyksensä 202.

Arttu Mattilan tulos 205 on alle 15-vuotiaiden Suomen ennätys, vaikka virallisesti Suomen Urheiluliitto ei noteeraa hallissa tehtyjä ennätyksiä näin nuorille.

Mattilaa se ei haittaa. Kun hyppy kulkee ja pomppu nousee, tärkeintä on itselle tullut luottamus ja hyvä mieli.

Kaikenmaailman liitot saavat sitten olla asiasta mitä mieltä haluavat.

Äänekoskella asuva Mattila kuuluu samaan yleisurheilun nuorten toivojen sarjaan kuin seiväshyppääjä Wilma Murto, kestävyysjuoksija Alisa Vainio tai kävelijä Taika Nummi.

Murto hyppäsi viime sunnuntaina nuorten ME:n 471. Edellinen kerran yleisurheilun nuorten maailmanennätys on ollut moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaisella.

Kukaan alle 20-vuotias ei ole heittänyt miesten moukaria pidemmälle kuin Karjalainen, 83,30 – eikä heitäkään ainakaan nykyisillä menetelmillä.

Mutta takaisin Mattilaan. Millainen tulevaisuus häntä odottaa, jos mielenkiinto harjoitteluun pysyy korkeana?

Valmentaja Juha Isolehto miettii hetken ennen kuin vastaa.

”Rahkeet riittävät kansainväliselle tasolle. Jos Arttu hyppää joskus arvokisoissa Suomen ennätyksen, sillä otetaan mitali”, sanoo Isolehto, jonka oma ennätys on 230.

Mika Polku ja Toni Huikuri jakavat korkeuden SE:n 231. Huikuri hyppäsi 17-vuotiaana 224, mutta kärsi sen jälkeen eriasteisista vammoista.

Vammat ovat pysäyttäneet monen lupaavan hyppääjän kehityksen, kuten Isolehdon. Enää hän ei voi edes haaveilla hyppäävänsä korkeutta.

”Välilevy ja pari madaltumaa nikamissa. Jos hyppäisin, en kävelisi”, sanoo Isolehto. ”Ponnistuksessa nikamiin ja jänteisiin kohdistuu hirmuinen törmäys.”

Mattila on selvinnyt ilman loukkaantumisia, kuten pitääkin. Isolehdon, 47, omaan aikaan verrattuna Mattila on tarkassa seurannassa.

Mattilaa ei etävalmenneta, vaan Isolehto seuraa hänen tekemisiään päivittäin.

”Nuori urheilija pitää sitouttaa päivittäiseen valmennukseen. Silloin aistii ja ennakoi mahdolliset ongelmat, kuten sen säilyykö motivaatio harjoitteluun. Etävalmennuksessa valmiuden säätäminen on mahdotonta”, sanoo Isolehto, joka on myös Suomen Urheiluliiton lajivalmentaja.

Korkeushypyn valmennus on keskitetty Suomessa Jyväskylään. Mattila käy talvella Hipposhallissa kerran viikossa. Muuten harjoittelu hoituu kotona Äänekoskella.

Kotona harjoittelua valvoo oma isä. Olli-Pekka Mattila on entinen seiväshyppääjä, joka sijoittui pronssille alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa vuonna 1989 tuloksella 525.

Myös Arttu olisi halunnut alkujaan hypätä seivästä, mutta isä ei antanut lupaa. ”Kai se piti sitä liian vaarallisena”, hörähtää Mattila, kun ympärillä riittää onnittelijoita poikien SE:stä.

Isän ja Isolehdon lisäksi valmennusringissä on kolmaskin pyörä, voimavalmentaja Mari Paananen, joka on entinen painonnostaja.

Artun asiat näyttävät olevan siis hyvin, kun myös koulu sujuu mainiosti.

Koulun ohella Mattila on tarkoin selvillä kotikaupunkinsa tapahtumista. Metsä Group on rakentamassa Keski-Suomeen maailman ensimmäistä uuden sukupolven biotuotetehdasta.

”Toivottavasti tehdas tuo työpaikkoja ja elämää kaupunkiin”, sanoo Mattila.

Nuorten urheilijoiden kohdalla puhutaan paljon julkisuudesta.

Toisen koulukunnan mielestä nuorista ei kannata tehdä liian suurta numeroa, ettei julkisuus ja sitä myöten neste nouse päähän.

Toisten mielestä asiassa ei ole mitään pahaa.

Kumpaan kastiin sinä kuulut?

”Julkisuus ei ole haitannut minua millään tavalla. Ihan mukavaa vaan”, sanoo Mattila, josta on tehty ennenkin isoja juttuja.

Viime kesänä Mattila sanoi HS:n haastattelussa, että hänestä tuntuu vähän hassulta, kun yhtäkkiä pienen ajan sisällä on ollut paljon julkisuutta.

Siinä vaiheessa Mattilan ennätys oli 201.

Vajaassa vuodessa ennätys on kohentunut neljä senttiä. Se on pientä siihen verrattuna, että hän venähti pituutta vuodessa lähes 30 senttiä.

”Nyt tuntuu, että pituuskasvu on hidastunut”, sanoo 187-senttinen Mattila.

Mikä tekee Mattilasta sitten ikäisekseen niin hyvän, valmentaja Isolehto?

”Hän on ollut kolme vuotta opetuksessa. Lihasten kehitys ei ole sotkenut koordinaatiota”, sanoo Isolehto.

Korkeushypyssä ei treenata liikaa voimaa. Pitää muistaa, että jokainen ylimääräinen kilo tarkoittaa 2,5 senttiä korkeudessa.

”Jos lihasmassaa kasvattaa viisi kiloa, se on 12,5 senttiä korkeudessa”, laskee Isolehto.

”Ei minun tekniikkani ole täydellinen”, toteaa Mattila, joka tavoittelee ulkoradoilla 210 sentin korkeutta.

Onnittelijat ovat lähteneet ja Mattila pakkaa tavaroitaan. Edessä on 40 minuutin ajomatka kotiin.

Mikä illassa oli parasta?

”No, kun rikoin isoveljen ennätyksen. Ikinä ei ole tuntunut näin hyvältä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!