Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet lajit riippuvaisia valtion avustuksista – Jääkiekkoliitto saa suhteellisesti vähiten tukea

Urheilu
 
Fakta

Urheilun tukia

 Urheilu- ja liikunta saavat vuosittain veikkausvoittovaroja noin 150 miljoonaa euroa.

  Vuonna 2015 summasta jaettiin liikuntajärjestöille toiminta-avustuksina 40 miljoonaa euroa.

  Tästä lajiliittojen osuus oli 22 miljoonaa euroa.

  Lisäksi Valo ja Olympiakomitea saivat yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

  Muita merkittäviä tuen saajia olivat muun muassa TUL ja alueelliset liikuntajärjestöt.

Lähde: Opetusministeriö

Mitä pienempi liitto ja pienempi urheilulaji, sitä todennäköisemmin sen rahoitus nojaa vahvasti opetusministeriön veikkausvoittovaroista jakamiin avustuksiin.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun HS:lle tekemän yhteenvedon mukaan lähes joka toisen lajiliiton tuloista vähintään kolmasosa tulee valtiolta.

Prosentuaalisesti eniten valtion rahaa kuluihinsa saavat pienet lajiliitot. Isojen liittojen saamat tuet ovat euromääräisesti suurimpia, mutta niillä on myös paljon enemmän omaa tulonhankintaa.

Suhteellisesti vähiten tukea saa Jääkiekkoliitto. Vuonna 2014 se sai toiminta-avustusta 1,375 miljoonaa euroa. Potti oli lajiliittojen tuista toiseksi suurin, mutta kattoi vain kahdeksan prosenttia Jääkiekkoliiton hakemukseen hyväksytyistä menoista.

Kymmenestä suurimmasta liitosta suhteellisesti eniten tukea sai Suomen Voimisteluliito. Sen 4,5 miljoonan euron menoista 39 prosenttia katettiin valtion toiminta-avustuksella. Myös Hiihtoliitolla tuen osuus oli yli 20 prosenttia, muilla se jäi alle.

Muista suurista liitoista merkittäviä tuen saajia olivat muun muassa Uimaliitto ja Suunnistusliitto. Niiden menoista valtion toiminta-avustus kattoi liki 40 prosenttia.

Pienemmistä olympialajien liitoista Melonta- ja soutuliiton, Painonnostoliiton sekä Miekkailu- ja viisiotteluliiton rahoista yli puolet tulee valtiolta.

Toiminta-avustuksien jakamisesta opetus- ja kulttuuriministeriössä vastaava ylitarkastaja Hannu Tolonen pitää kehitystä huolestuttavana etenkin pienempien lajiliittojen kohdalla.

Kansainvälinen kilpailutoiminta ja hallintokustannukset syövät suuren osan monen liiton avustuksesta. Voimavaroja perustoimintaan kuten lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen jää niukasti.

Tehokas tapa vähentää kustannuksia on yhdistyminen. Viime vuosina voimansa ovat yhdistäneet veneily ja purjehdus, ringette ja kaukalopallo sekä soutu ja melonta. Kamppailulajeissa yhteinen liitto on suunnitteilla.

”Soutu ja melonta on hyvä esimerkki siitä, että valmennustoimintaan kyettiin ohjaamaan enemmän varoja. Se näkyy harrastajamäärien kasvuna ja myös menestys on uusille sukupolville lähempänä”, Tolonen sanoo.

Liitojen yhdistymistä tai ainakin yhteistyön merkittävää lisäämistä kannattaa myös Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta Kihusta.

”Pienen lajin liitolla on aika vähän mahdollisuuksia kerätä rahaa esimerkiksi valmennukseen. Ja valtion tuki kuluu helposti lajin hallintoon, maajoukkuetoimintaan ja kansainvälisten suhteiden ylläpitoon”, Kihun yhteiskuntatieteiden yksikköä johtava Lämsä sanoo.

Urheilun autonomia kärsii, jos valtion tuki kasvaa liian suureksi. Tuolloin valtiosta tulee väistämättä toiminnan ohjaaja.

”Voi myös kysyä onko laji tuolloin kyllin elinvoimainen”, Lämsä toteaa.

Olympiakomitean ja liikuntajärjestö Valon pääsihteeri Teemu Japisson pitää erittäin tärkeänä, että lajiliitot pystyisivät itse keräämään enemmän rahaa toimintaansa esimerkiksi yrityskumppanien kautta. Hänen mukaansa toimintaa ei voi pyörittää pelkästään valtion rahalla.

Japisson näkisi mielellään myös tiiviimpää yhteistyötä lajien kesken kamppailulajien tapaan. Hän muistuttaa, että hyvin hoidetussa hallinnossa on tietyt peruskulut huolimatta siitä onko liikevaihto 10 miljoonaa vai 100 000 euroa.

Olympiakomitea ja Valo ovat yhdistäneet viime vuosina toimintojaan, ja sitä kautta rahaa on kyetty ohjaamaan hallinnosta urheiluun.

SVUL:n aikana keskusjärjestö vastasi myös rahanjaosta. Japisson ei ota tässä vaiheessa kantaa, pitäisikö rahanjakaminen palauttaa ministeriöstä urheilulle itselleen.

”Jos urheiluyhteisö näin haluaisi, niin sitä pitää pohtia siinä vaiheessa. Meidän viiteryhmässä useissa Länsi-Euroopan maissa rahanjako on keskusjärjestöllä”, hän sanoo.

”Mielestäni on järkevää, että urheiluyhteisö on aktiivisesti luomassa rahan jakamisen kriteereitä ja tekemässä toiminnan arviointia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!