Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Super Bowl pelataan tänä yönä – mestaruusottelu heijastaa amerikkalaisen kulttuurin hienoimpia ja synkimpiä puolia

Amerikkalaisen jalkapallokauden huipentuma pelataan nyt jo 50. kerran

Urheilu
 
Mihin Super Bowl ratkeaa?
Mihin Super Bowl ratkeaa?
HSTV:n suorassa lähetyksessä pureskeltiin läpi, mihin ratkeaa sunnuntaiyönä pelattava amerikkalaisen jalkapallon mestaruusottelu Super Bowl. Studiossa Nelosen selostaja Mika Laurila, pitkäaikainen valmentaja Atte Kniivilä ja HS:n Paavo Teittinen.
Tästä on kyse

Super Bowl 50

 Kalifornian Santa Clarassa kohtaavat Denver Broncos ja Carolina Panthers. Lähetys alkaa sunnuntaiyönä kello yhdeltä Nelosella.

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kamppaillaan pallon viemisestä toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä).

 Kentän pituus on 120 jaardia. Kummallakin joukkueella on 11 pelaajan hyökkäys ja puolustus, jotka ottavat toisistaan mittaa.

 Joukkueilla on aina neljä yritystä viedä pallo 10 jaardia eteenpäin. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Sunnuntaina on taas se aika vuodesta, kun Yhdysvallat pysähtyy.

Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestaruusottelu Super Bowl pelataan 50. kerran. Lähes kahdensadan miljoonan amerikkalaisen odotetaan katsovan Denver Broncosin ja Carolina Panthersin kamppailua.

Joukkueet kamppailevat pallon viemisestä 120 jaardia pitkän kentän yli toisen maalialueelle (touchdown, 6 pistettä) tai potkaisemisesta tolppien väliin (field goal, 3 pistettä). Yhdentoista pelaajan hyökkäykset ja puolustukset ottavat vuoronperään toisistaan mittaa. Joukkueilla on aina neljä yritystä edetä 10 jaardia. Ottelu koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta.

Siinä säännöt urheilulajiin, josta on tullut Yhdysvaltain suosituin. Se on jättänyt jälkeensä niin jalkapallon, jääkiekon, koripallon kuin baseballinkin.

Miksi?

Focus On Sport
Vuoden 1966 kaudella pelattiin ensimmäinen Super Bowl, jossa Green Bay Packers kukisti Kansas City Chiefsin 35–10. Keskushyökkääjä Elijah Pitts (22) teki ottelussa kaksi touchdownia.
Vuoden 1966 kaudella pelattiin ensimmäinen Super Bowl, jossa Green Bay Packers kukisti Kansas City Chiefsin 35–10. Keskushyökkääjä Elijah Pitts (22) teki ottelussa kaksi touchdownia.

Entisenä pelaajana tekee mieli hakea selitystä lajin hienoudesta. Amerikkalaisessa jalkapallossa yhdistyy poikkeuksellisesti strateginen ulottuvuus ja alkukantainen fyysinen kamppailu.

Jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä, jota ei kukaan muu voi oikein hoitaa. Se korostaa saumattoman joukkuepelin tärkeyttä. Samalla koko kenttä muodostuu kahden pelaajan välisistä yhteenotoista: laitahyökkääjä ja kulmapuolustaja, keskushyökkääjä ja tukimies, puolustuksen ja hyökkäyksen linjamies. Näin syntyy alastomia hetkiä, aitoja kaksinkamppailuja.

”Kun linjaan aukeaa reikä, ja vastakkain ovat vain minä ja keskushyökkääjä, tilanteesta tulee henkilökohtainen”, kommentoi taannoin Ray Lewis, yksi historian parhaista tukimiehistä.

Samalla strateginen elementti on alati läsnä. Joukkueiden jopa 700-sivuiset pelikirjat ovat täynnä monimutkaisia kutsuja, jotka kertovat jokaiselle pelaajalle, mitä hänen kuuluu tehdä.

Siis näin: Trips Right 255 X Block Slant H Disco Alert 12 Trap. Tai näin: Dice Right Ice Cream Alert 654 Jose.

Nuo ovat sunnuntaina pelaavan Broncosin pelinrakentajan Peyton Manningin pelikutsuja takavuosilta.

Amerikkalainen jalkapallo on jatkuvaa mittelöä älyn ja voiman välillä, pyrkimystä löytää oikeita vastakkainasetteluja. Joukkueet katsovat satoja tunteja filmiä selvittääkseen vastustajiensa pehmeimmät kohdat. Jos vaikka kulmapuolustaja on heikko, laitahyökkääjä yritetään saada hänen kanssaan yksin, ”saarelle”.

Strategisesta luonteestaan huolimatta pelissä on silti pohjimmiltaan kyse yksilöiden kamppailusta. Jotkut pelaajat ovat niin ylivoimaisia, että he repivät vastustajan pelikirjan kuvainnollisesti kappaleiksi.

Esimerkiksi New York Giantsin legendaarinen puolustaja Lawrence Taylor oli aikoinaan niin pysäyttämätön, että hän sotki koko hyökkäyksen. Kun Taylorin hidastamiseen tarvittiin jopa kolme pelaajaa, se tarkoitti avoimia ovia muille puolustajille.

Walter Iooss Jr.
Vuoden 1972 kaudella valkoisissa paidoissa pelaava Miami Dolphins voitti kaikki 14 otteluaan, mihin yksikään toinen joukkue ei ole vielä pystynyt. Dolphinsin linjamies Manuel Fernandez (75) jahtaa Super Bowlissa Washington Redskinsin pelinrakentajaa Billy Kilmeriä (17). Dolphins voitti 14–7.
Vuoden 1972 kaudella valkoisissa paidoissa pelaava Miami Dolphins voitti kaikki 14 otteluaan, mihin yksikään toinen joukkue ei ole vielä pystynyt. Dolphinsin linjamies Manuel Fernandez (75) jahtaa Super Bowlissa Washington Redskinsin pelinrakentajaa Billy Kilmeriä (17). Dolphins voitti 14–7.

Amerikkalaisen jalkapallon ehkä kiehtovin osa on vahva henkinen ulottuvuus, joka kumpuaa fyysisen väkivallan uhasta. Pelaajat maalaavat kasvonsa mustalla värillä ja psyykkaavat itseään peliä edeltävillä rituaaleilla.

”Meistä on tulossa gladiaattoreita”, sanoi lajin ehkä paras puolustaja koskaan, Ronnie Lott, leikattuaan pikkusormensa pään irti vuonna 1986. Leikkaus mahdollisti rekonstruktiivista kirurgiaa nopeamman paluun kentälle.

Pelko on alati läsnä – puolustukset ovat aina pyrkineet iskostamaan sitä hyökkääjiin. Se näkyy jo niiden kutsumanimistä: the Purple People Eaters (violetit ihmissyöjät), the Steel Curtain (teräsverho), the Monsters of the Midway (Midwayn hirviöt).

Oakland Raidersin takakenttää 1970-luvulla partioinut Jack Tatum tunnettiin lempinimellä the assassin (salamurhaaja). Chicago Bearsin tukimies Dick Butkus oli kentällä muriseva kovanaama, joka erään aikalaiskertomuksen mukaan yritti taklatessaan viedä vastustajan ”sairaalan sijaan hautausmaalle”.

Eric Dickerson, yksi historian parhaista keskushyökkääjistä, on kertonut pelanneensa aina peloissaan. Taklausten pelko kiritti Dickersonin aina lajin suuruuksien Hall of Fameen asti.

Baltimore Coltsin edesmennyt hyökkääjä John Mackey puolestaan pyrki terrorisoimaan puolustajia.

Kuuluisimmassa touchdownissaan hän murtaa kahdeksan vastustajan taklausta ja jyrää vielä joukkuetoverinsa.

”En koskaan pelännyt. Sen sijaan yritin satuttaa puolustajia”, Mackey kertoi vuosia sitten.

Vaikka laji on muuttunut turvallisemmaksi ja sivistyneemmäksi, perusasetelma on yhä sama: pohjimmiltaan kyse on yksilöiden välisestä kamppailusta, jossa mitataan pelaajien pääkopan kestävyys.

”Tämä on henkistä sodankäyntiä”, kiteytti Panthersin tähtipuolustaja Josh Norman tiistaina.

Michael Zagaris
1983: Los Angeles Raiders kukisti Washington Redskinsin 38-9. Keskushyökkääjä Marcus allen (32)
1983: Los Angeles Raiders kukisti Washington Redskinsin 38-9. Keskushyökkääjä Marcus allen (32)

Amerikkalaisen jalkapallon nousu Yhdysvaltojen suosituimmaksi urheiluksi ei yllätä. Lajin voi karkeistaen sanoa heijastavan amerikkalaista kulttuuria, hyvässä ja pahassa.

Patrioottisuus on läpitunkevaa. Pelaajat juoksevat kentälle Yhdysvaltojen lipun kanssa. Kun kansallislaulussa päästään kliimaksiin, pyyhkäisevät ilmavoimien hävittäjät stadionin yli.

Jokaisesta jaardista käydään jatkuvaa kamppailua. Pelaajat todellakin elävät hetkessä, sillä aloitussyötöstä vihellykseen kuluu vain sekunteja.

Altavastaajia rakastetaan. Lajin mytologia on täynnä sankareita, jotka nousevat voittoon vastoin kaikkia odotuksia. Sellaisia kuin pelinrakentaja Johnny Unitas, köyhän yksinhuoltajaäidin kasvattama liettualaisemigrantti, joka ponnisti 1950-luvulla Pittsburghin ankarista teollisuusoloista jalkapallomaailman kuninkaaksi.

Toisin kuin koripallossa, pesäpallossa tai jääkiekossa, mestaruus ratkeaa yhdessä pelissä. Virheitä ei saa anteeksi ja vain voitolla on väliä. Broncosin Manning kantoi upeasta urastaan huolimatta pitkään luuserin leimaa, koska hän ei onnistunut voittamaan mestaruutta.

Kentällä näkyy amerikkalainen yhteiskunta pienoiskoossa – ihmisiä ja heidän tarinoitaan kaikilta elämänalueilta. Ne nousevat pintaan erityisesti Super Bowlin aikaan.

Manning tulee rikkaasta perheestä. Hänen laitahyökkääjänsä Demaryius Thomaksen äiti taas sai äskettäin armahduksen presidentti Barack Obamalta. 15 vuotta pienessä sellissä huumausainerikoksen takia viettänyt äiti arpoo yhä, uskaltaako tulla katsomaan Super Bowlia. Se olisi toinen peli, jossa hän näkee poikansa pelaavan.

Focus On Sport
1989: Jerry Rice ja San Fransciso 49ers murskasivat Denver Broncosin 55-10. Rice, joka saattaa olla koko lajin historian paras pelaaja, teki 3 touchdownia.
1989: Jerry Rice ja San Fransciso 49ers murskasivat Denver Broncosin 55-10. Rice, joka saattaa olla koko lajin historian paras pelaaja, teki 3 touchdownia.

Amerikkalaista on tietysti myös läpitunkeva kaupallisuus. Super Bowlista on paisunut maailman ehkä suurin urheiluspektaakkeli. Ottelu näkyy 230 maassa. Puoliajalla esiintyvät Beyoncé ja Coldplay. 30 sekunnin mainos maksaa 5 miljoonaa dollaria. Kanansiipiä menee 1,3 miljardia. Ja niin edelleen.

Vouhotus pelin ympärillä vie helposti huomion siitä, että sunnuntai on monelle pelaajalle ainutkertainen tilaisuus nousta lajin kuolemattomien joukkoon.

Super Bowlin merkityksestä kertoo, että puolustaja Jack Youngblood pelasi sen aikoinaan murtuneella jalalla. Panthersin tukimies Thomas Davis aikoo puolestaan pukea hartiasuojat päälle, vaikka häneltä murtui käsi kaksi viikkoa sitten.

Valtavan show’n alla kyse on edelleen itse pelistä. Ja yksikään peli ei ole tärkeämpi kuin sunnuntain Super Bowl.

Super Bowl Nelosella sunnuntaiyönä kello 01.00.

Korjaus klo 13.16: Demaryius Thomaksen nimi korjattu.

Suuri Super Bowl -keskustelu
Suuri Super Bowl -keskustelu
HSTV:n suorassa lähetyksessä käytiin läpi kaikki oleellinen sunnuntaina pelattavasta amerikkalaisen jalkapallon mestaruusottelusta Super Bowlista. Lisäksi asiantuntijat selvittivät, mikä on jenkkifudiksen sielu. Studiossa Nelosen selostaja Mika Laurila, pitkäaikainen valmentaja Atte Kniivilä sekä HS:n Paavo Teittinen.
Kyle Terada
Denverin 39-vuotias pelinrakentaja Peyton Manning on yksi lajin historian parhaista.
Denverin 39-vuotias pelinrakentaja Peyton Manning on yksi lajin historian parhaista.
Kirby Lee
Carolinan 26-vuotias pelinrakentaja Cam Newton on tällä hetkellä lajin kirkkain tähti.
Carolinan 26-vuotias pelinrakentaja Cam Newton on tällä hetkellä lajin kirkkain tähti.
Mikä on amerikkalaisen jalkapallon sielu?
Mikä on amerikkalaisen jalkapallon sielu?
HSTV:n suorassa lähetyksessä ruodittiin Super Bowlia sekä amerikkalaisen jalkapallon syvintä olemusta. Studiossa Nelosen selostaja Mika Laurila, pitkäaikainen valmentaja Atte Kniivilä sekä HS:n Paavo Teittinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?