Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liigan uudistaja sai tarpeekseen

Kimmo Rannisto ymmärtää, että hankkeet ovat aiheuttaneet skismaa.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kimmo Rannisto aikoo keskittyä nyt jääkiekon fanittamiseen. Uusista töistäkin on jo tullut tarjouksia.
Kimmo Rannisto aikoo keskittyä nyt jääkiekon fanittamiseen. Uusista töistäkin on jo tullut tarjouksia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Jääkiekon SM-liiga hakee uutta toimitusjohtajaa vain kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen. Liigaa syksystä 2013 johtanut Kimmo Rannisto irtisanoutui tehtävästään.

”Ei kenelläkään lähtö tällä tavalla ole pitkänajan suunnitelmissa. Päätös syntyi lopulta nopeasti”, Rannisto sanoi HS:lle.

Irtisanoutumista edelsi Aamulehden torstaina julkaisema laaja artikkeli Ranniston potku-uhasta. Nimettöminä kommentoineiden seurajohtajien mukaan Ranniston rasitteena olivat muun muassa näkemyserot talousasioissa.

HS:n haastattelemien liigatoimijoiden mukaan omistajat eli seurat ovat olleet tyytymättömiä pidempään Liigan toimistoa ja Rannistoa kohtaan. Osa kritiikistä perusteltiin, osassa oli kyse pikemmin näkemyseroista.

Tyytymättömyyden taustaksi kerrottiin puutteelliseksi koettu viestintä. SM-liigan toimitusjohtajana vuoteen 2006 toiminutta Urpo Helkovaaraa pidettiin supliikkina ja suvereenina keulakuvana, ja myös hänen seuraajansa Jukka-Pekka Vuorisen yhteydenpitoa seuroihin ja mediaan pidettiin hyvänä.

Ranniston sen sijaan kerrotaan olleen liian vähän tekemisissä seurojen kanssa ja jääneen etäiseksi. Julkisuuteen Liigan toimistosta kasvoi ylimielinen kuva.

”Jos joku on noin kokenut, se on kaiku jostain. On harmi, jos niin on koettu. Se ei ole ollut tarkoitus”, Rannisto toteaa.

”Toisaalta Liigan toimisto on kuitenkin ajanut aina yhteistä etua. Mutta kun seuroja on 15, joku on voinut kokea, että oma etu ei aina ole tullut esille.”

Seuroja ärsytti myös niin sanotun tammikuun tasauskierroksen viime kauden järjestelyt. Liigan kassasta maksettiin Vaasan Sportille, jotta se ei valitsi vastustajakseen pääkaupunkiseudun Bluesia eikä HIFK:ta.

”On jo vastoin osakeyhtiölakia, että joitain osakkaita suosittiin muiden kustannuksella”, HS:n haastattelema liigatoimija huomauttaa.

Osassa kritiikissä on kuitenkin kyse pikemminkin näkemyseroista. Sinebrychoffin myyntijohtajana ja Lippupalvelun toimitusjohtajana työskennellyt Rannisto palkattiin Liigan uudistajaksi.

Ranniston tehtävänä oli kehittää Liigasta kiinnostavampi urheilutuote ja päivittää se nykyaikaan. Se taas vaati rahapulassa kärvisteleviltä seuroilta investointeja. Kaikkea tv- ja sponsorisopimuksista tullutta rahaa ei voitukaan jakaa suoraan seuroille, vaan käyttää se pitkäntähtäimen investointeihin.

Kaikki päätökset eivät välttämättä miellyttäneet kaikkia seuroja.

”Päätöksiä on ollut pakko tehdä. Muuten se olisi yhtä konsensuksen hakua ja kompromissia kompromissin perään. Silloin mikään ei etene.”

Tämän sanottuaan Rannisto toteaa ymmärtävänsä seurajohtajien vaikeaa arkea täydellisesti. Hän kuvailee valtavaksi ristiriidaksi Liigan kehitys- ja uudistustarpeita ja toisaalta seurajohtajien päivittäistä selviytymistä urheilullisissa sekä taloudellisissa haasteissa.

”Se tuska on kova. He ovat koko ajan paikallisessa paineessa ja ymmärrän, että skismaa tulee”, Rannisto toteaa.

”Monen vuoden päähän tehtävät investoinnit hämärtyvät helposti, kun pitäisi pärjätä tänään kilpailussa ja kaikessa ja samaan aikaan Liigan toimistolta joku esittelee projekteja, joiden tuotto on mahdollisesti vuosien päässä. ”

Ranniston mukaan Liigan suunta on kuitenkin nyt hyvä ja paljon asioita on saatu liikkeelle.

”Ensimmäisiä kertoja koin niin, että seurat yhdessä ymmärsivät, että on pakko muuttaa tapaa tehdä asioita, jotta Liiga pysyy suomalaisen urheilun ylimmässä kerroksessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?