Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palomies Joonas Mäkipelto ylsi leuanvedon maailmanennätykseen –”Kymmenen tuntia rääkätty olkapäätä väkisin”

Reistailevasta olkapäästä ja liukkaasta tangosta huolimatta Joonas Mäkipelto teki leuanvedossa uudet ME-lukemat, 5 050 leukaa vastaotteella. Aamun huoltotauon jälkeen hän yrittää vielä kaunistella tulosta.

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Se on siinä! Palomies Joonas Mäkipelto teki leuanvedon uudet ME-lukemat: 5050 leukaa vastaotteella.
Se on siinä! Palomies Joonas Mäkipelto teki leuanvedon uudet ME-lukemat: 5050 leukaa vastaotteella. Kuva: Reijo Hietanen

Lempäälä. Hieman aamuseitsemän jälkeen Lempäälän Ideaparkin kauppakeskuksen parkkipaikka on autio. Hehtaarien kokoisella alueella vain lumityöntekijät hoitavat työtään.

Keskuksen sisällä siivojat laittavat paikkoja kuntoon puolilta päivin alkavaa kauppapäivää varten. Kauppojen ovet ovat suljettuja. Yli 90 000 -neliöinen kauppakeskus odottaa, että kello käy sunnuntaina puoleen päivään.

Mutta kaiken tyhjyyden ja rauhallisen tunnelman keskellä keskusaukiolla tapahtuu. Siellä olevalla lavalla Espoon Niittykummun paloasemalla työskentelevä palomies Joonas Mäkipelto on viettänyt aamulle puoli kahdeksaan mennessä 17,5 tuntia leukoja vetäen. Mäkipellon tavoite on tehdä uusi maailmanennätys siinä, miten monta leukaa hän saa vedettyä 24 tunnin aikana.

Salolaisen Mäkipellon mukana on nelihenkinen tukijoukko ja Guinnessin ennätysten kirjan virallinen valvoja.

Mäkipelto vetää yhtä leukaa kerrallaan. Jokaisen jälkeen valmentaja ja palomieskollega Jari Saario huutaa ”hyvä”.

4 921, 4 922, 4 923. Veto, seitsemän sekunnin tauko ja olkapäiden heiluttelua, uusi veto. Sama jatkuu niin kauan kuin olkapäät alkavat vaatia hierontaa. Se tarkoittaa hieman pidempää taukoa, jonka aikana tukijoukkoihin kuuluva Timo Laru hieroo olkapäitä.

”Yksittäisiä vetoja”, kaikuu Saarion muistutus Mäkipellolle toistuvasti.

Kaikki välittyy verkkolähteyksen kautta myös kauppakeskuksen ulkopuolelle.

Vanha maailmanennätyslukema vastaotteella – rystyset vetäjästä pois päin – on 5 045. Myötäotteella, siis rystyset vetäjään päin, ennätys on 5 862. Tavoitteekseen Mäkipelto on etukäteen asettanut vielä kovemman lukeman, 6 000 leukaa.

”Se on maailmanennätys. Siihen ei ole kukaan muu seitsemästä miljardista pystynyt”, valmentaja ja palomieskollega Saario kannustaa Mäkipeltoa, kun matkaa on enää 123 leukaa.

”Aikaa meillä on. Hierontaa vaan aina kun tarvitset.”

Mäkipelto aloitti ennätyksensä tavoittelun lauantaina kello 14. Alussa tahti oli kova, ja Saario sanoi aikovansa hieman rauhoitella Mäkipeltoa. Ensi hetkillä sarjat olivat viiden tai kuuden leuan mittaisia, ja niitä tuli tiiviimmällä tahdilla kuin suunnitellulla minuutin välillä.

Illalla Mäkipellon olkapää alkoi reistailla. Sen myötä sarjoista piti luopua ja alkaa tehdä yhtä leukaa kerrallaan jo ennen kuin 3 000 suoritusta oli täynnä.

Olkapää ei ole suorituksessa ainoa ongelma. Leuanvetotanko oli odotettua liukkaampi ja alkoi lämpimässä kauppakeskuksessa käydä nopeasti kämmenten päälle.

Mäkipellon sormet on teipattu valkoisella teipillä. Muutamaa minuuttia ennen aamukahdeksaa Mäkipelto käy hakemassa Saariolta teipin myös vasemman kämmenen ympärille.

Teipin kanssa kestää hetken. Sillä välin Mäkipelto tekee yhden leuan lisää.

Mitä suuremaksi lukema taulussa kasvaa, sitä kovemmaksi käy irvistys Mäkipellon kasvoilla. Kun Mäkipelto laskeutuu vetonsa jälkeen maahan, tuska on kova. Vasemman käden huolto käy kovaksi.

Tankkaus on yrityksen kannalta onnistunut. Mäkipelto on haukkaillut yön aikana esimerkiksi banaania, pizzaa ja energiageeliä.

5 000:n vedon kohdalla Mäkipelto pitää wc-tauon.

Tauon aikana Saario tarttuu mikrofoniin ja kertoo lähetyksen katsojille, että ennätys alkaa olla lähellä.

Siitä alkaa loppurutistus. Kello 8.37 Saario tarttuu mikrofoniin ja alkaa selostaa tilannetta jälleen kotikatsomoon. Mäkipelto on muutaman leuan päässä ME-lukemista.

Viimein tulee leuka numero 5 046. Sillä Mäkipelto ottaa ennätyksen yksin nimiinsä. Saario hehkuttaa kotikatsomoihin. Ennätysmies itse on tyynempi, nopeat nyrkki nyrkkiä vasten -tuuletukset tukijoukkojen kanssa riittävät. Ilme on kuitenkin vaihtunut. Irvistyksen sijaan kasvoilla leveä hymy.

Vielä muutama leuka samaan sarjaan. Kun taulussa on 5 050 vedettyä leukaa, Mäkipelto tulee huilaamaan.

”Hyvältä tuntuu. Ennätys saatiin, mikä oli tavoite. Tuloksessa jäätiin. Se johtui fyysisistä vaivoista. Olkapää ei kestänyt”, Mäkipelto sanoo.

”Olkapää alkoi vaivata kymmenen tunnin jälkeen. Sen jälkeen on liki kymmenen tuntia rääkätty sitä väkisin. On lääketieteellinen ihme, että päästiin tuohon asti.”

Mäkipelto vakuuttaa, että koko suoritus on tarkasti mielessä. Mutta aikooko hän katsoa sen uudestaan?

”En. Enköhän ole sitä nähnyt tässä”, Mäkipelto nauraa.

Myös väsymys oli kova, mutta nukkuminen ei kuulunut Mäkipellon omiin suunnitelmiin.

”Heräsin lauantaina seitsemältä aamulla. Siitä tulee yli 30 tuntia tulee siihen, kun yritys loppuu”, Mäkipelto sanoo.

Lopulta taulussa oli vielä puoli kymmeneltäkin lukema 5 050. Mäkipelto aikoo palata tangolle puolilta päivin. Siihen asti pyritään huoltamaan ME-miestä parempaan kuntoon.

”Kokeillaan saadaanko olkapäätä paremmaksi.”

Mäkipellolla on aikaa jatkaa ME-tuloksensa kasvattamista sunnuntaina kahteen asti iltapäivällä.

Reijo Hietanen
Rakot pullistelivat käsissä suorituksen aikana.
Rakot pullistelivat käsissä suorituksen aikana.
Reijo Hietanen
Suoritusta seurasi läpi yön Guinnessin ennätyskirjan tuomari, valmentaja sekä laskija.
Suoritusta seurasi läpi yön Guinnessin ennätyskirjan tuomari, valmentaja sekä laskija.
Reijo Hietanen
Kipu oli kova niin olkapäässä kuin käsissäkin.
Kipu oli kova niin olkapäässä kuin käsissäkin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!