Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Denver Broncos voitti Super Bowlin – huikea puolustus tukahdutti Carolina Panthersin hyökkäyksen täysin

Viideskymmenes Super Bowl oli Denver Broncosin puolustuksen show. Carolina Panthers kaatui 24–10. Denverin legendaarinen pelinrakentaja Peyton Manning pelasi kelvollisen ottelun eikä ilmoittanut ainakaan toistaiseksi jäävänsä eläkkeelle.

Urheilu
 
Kyle Terada
Denver Broncosin pelinrakentaja Peyton Manning juhlii 50. Super Bowlin voittoa Kalifornian Santa Clarassa.
Denver Broncosin pelinrakentaja Peyton Manning juhlii 50. Super Bowlin voittoa Kalifornian Santa Clarassa. Kuva: Kyle Terada

Denver Broncosin historiallisen kova puolustus nosti joukkueen amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n mestariksi lukemin 24–10 varhain maanantaina Suomen aikaa.

50. kertaa pelattavassa Super Bowlissa Kalifornian Santa Clarassa kohtasivat Broncos ja Carolina Panthers.

Ottelu oli nimenomaan kamppailu NFL:n parhaan puolustuksen ja hyökkäyksen välillä.

Carolinan pelottavan hyvä hyökkäys teki eniten pisteitä koko liigassa ja takoi kahdessa pudotuspelissä peräti 80 pistettä. Ennen Super Bowlia se juoksi vähintään 100 jaardia 31 pelissä yhtäjaksoisesti.

Denverillä taas on liigan paras puolustus. Se asetti tahdin alusta alkaen ja pysäytti mestaruusottelussa Carolinan täysin.

Carolinan juoksuhyökkäyksen takerreltua joutui tähtipelinrakentaja Cam Newton, joka valittiin lauantaina NFL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi, heittämään.

Vaikka Newton on heittopelissä hyvä, Carolinan hyökkäys perustuu nimenomaan juoksun uppoamiseen. Se, että Newton heitti ottelussa 41 kertaa, kertoi Denverin saaneen täydellisen niskalenkin puolustuksen ja hyökkäyksen välisessä taistossa.

Kun Carolina joutui usein tilanteisiin, joissa se tarvitsi paljon jaardeja uusin yrityksiin, tilanne oli otollinen Denverin puolustuksen linjamiehille. Von Miller, DeMarcus Ware ja kumppanit jahtasivat Newtonia armottomasti. Puolustus säkitti Newtonin seitsemän kertaa ja riisti pallon Carolinan hyökkäykseltä neljästi.

Denverin ensimmäinen touchdown syntyi tilanteesta, jossa ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Miller riisti pallon Newtonin käsistä. Leveästä hymystään tuttu 26-vuotias Newton, lajin supertähti, näytti synkältä läpi ottelun eikä koskaan päässyt pelaamaan omaa peliään.

MIKE BLAKE
Denver Broncosin linjamies Von Miller pelasi huikean ottelun ja voitti parhaan pelaajan palkinnon.
Denver Broncosin linjamies Von Miller pelasi huikean ottelun ja voitti parhaan pelaajan palkinnon.

Carolinalla oli muutama hyvä hyökkäysjakso, mutta se ei käytännössä saanut peliään kulkemaan juuri lainkaan ottelun aikaan. Keskushyökkääjä Jonathan Stewart teki Carolinan ainoan touchdownin.

Denverin hyökkäys sen sijaan oli riittävän pirteä. Juoksuhyökkäys kulki kiitettävästi, ja 39-vuotias legendaarinen pelinrakentaja Peyton Manning vältti suuremmat virheet. Huonon kauden pelannut Manning pystyi ajoittain jopa liikuttamaan palloa kiitettävästi Carolinan kivenkovaa puolustusta vastaan.

Denver sai ottelussa myös tärkeän potkunpalautuksen, joka toi joukkueen syvältä omalta kenttäpuoliskolta lähelle Carolinan maalialuetta.

Ottelun puoliajalle mentiin Denverin johtaessa 13–7. Pelin edetessä molemmat joukkueet tekivät vielä 3 pisteen potkumaalit. Kun ottelua oli jäljellä enää 4 minuuttia, löi Miller pallon jälleen Newtonin kädestä ja Denver sai pallon haltuunsa muutaman jaardin päässä Carolinan maalialueesta.

Pari aloitusta myöhemmin Denverin keskushyökkääjä C. J. Anderson rynni touchdownin, ja peli oli kahden pisteen lisäyrityksen jälkeen 24–10. Loppu oli pelkkä muodollisuus, kun Denverin linjamiehet metsästivät epätoivoiselta ja turhautuneelta vaikuttanutta Newtonia pitkin kenttää.

LUCY NICHOLSON
Carolina Panthersin tähtipelinrakentaja Cam Newton vietti ison osan pelistä polvillaan. Denver Broncosin linjamies DeMarcus Ware (94) oli jatkuvasti Newtonin kimpussa.
Carolina Panthersin tähtipelinrakentaja Cam Newton vietti ison osan pelistä polvillaan. Denver Broncosin linjamies DeMarcus Ware (94) oli jatkuvasti Newtonin kimpussa.

Ennen ottelua oli spekuloitu paljon sillä, ilmoittaako Denverin pelinrakentaja Manning heti loppuvihellyksen jälkeen päättävänsä uransa. Manning oli sanonut Denverin konferenssifinaalissa kohdanneen New England Patriotsin päävalmentajalle Bill Belichickille, että Super Bowl saattaa olla hänen ”viimeinen rodeonsa”.

Päätös eläköitymisestä tuoreena mestarina Santa Claran yössä olisi ollut ymmärrettävä. Manning, josta tuli ottelun myötä kaksinkertainen mestari, on voittanut urallaan kaiken. Hän pitää lähes jokaista merkittävää pelinrakentajan ennätystä hallussaan ja on varma lajin suuruuksien Hall of Famen jäsen.

Toisen Super Bowl -voiton myötä Manning noussee samaan kategoriaan lajin historian suurimpien pelinrakentajien, kuten San Francisco 49ersin Joe Montanan ja New England Patriotsin Tom Bradyn kanssa.

Eläkepäätöstä ei kuitenkaan kuultu. Manning kertoi ottelun jälkeen Vince Lombardi -mestaruuspysti kädessään ettei halua tehdä tunteellisia päätöksiä.

”Haluan vain syleillä vaimoani ja lapsiani sekä juhlia perheeni ja joukkuetovereideni kanssa”, liikuttunut Manning sanoi ja jatkoi:

”Tänä yönä tulen juomaan paljon kaljaa. Budweiseria, Von Miller tarjoaa.”

LUCY NICHOLSON
Peyton Manning on nyt voittanut Super Bowlin sekä Indianapolis Coltissa että Denver Broncosissa. Toisella mestaruudellaan Manning nousee lajin kaikkien aikojen suuruuksien riveihin.
Peyton Manning on nyt voittanut Super Bowlin sekä Indianapolis Coltissa että Denver Broncosissa. Toisella mestaruudellaan Manning nousee lajin kaikkien aikojen suuruuksien riveihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!