Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruostemies voitti Teräsmiehen – nämä asiat 50. Super Bowlista muistetaan

Super Bowl 50 oli Denverin, puolustajien ja veteraani Peyton Manningin juhla.

Urheilu
 
Mark J. Rebilas
Cam Newton poistui pettyneenä kentältä.
Cam Newton poistui pettyneenä kentältä. Kuva: Mark J. Rebilas

Washington

Kalifornian Santa Clarassa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa pelatusta Super Bowl 50:stä ei tullut sellaista trilleriä kuin amerikkalaisen jalkapallon rakastajat olisivat toivoneet.

Denver Broncosin kova puolustus jauhoi murusiksi Carolina Panthersin etukäteen kohutun hyökkäyspelin. Denver vei kolmannen mestaruutensa selvin lukemin 24–10.

Kahden pelinrakentajan kamppailussa nuori teräsmies Cam Newton jäi murjottamaan mykkänä, kun vanha ruostemies Peyton Manning kruunasi pitkän uransa kultajuhliin.

Asetelmat otteluun olivat hienot, sillä vastakkain olivat NFL:n kovin puolustus ja tehokkain hyökkäys. Suurta draamaa odotettiin myös loppuottelun kaikkien aikojen vanhimman pelinrakentajan, 39-vuotiaan Manningin ja 26-vuotiaan supertähden Newtonin kohtaamisesta.

Carolina lähti peliin vedonlyöjien selvänä suosikkina, vaikka tilastot todistavat, että kova puolustus on loppuotteluissa yleensä valttia. Niin se oli nytkin.

Denverin puolustajat DeMarcus Ware ja Von Miller ahdistivat Newtonia kuin hyeenalauma leijonaa. Von Millerin kaksi pallonriistoa ratkaisivat finaalin ja toivat Millerille ottelun parhaan pelaajan palkinnon.

Heti pelin jälkeen koomikko Steven Colbert vitsaili, että Donald Trump pystyttää Denverin puolustuslinjan Meksikon rajalle pysäyttämään laittomat maahantulijat.

Pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Cam Newton istui melkein tuppisuuna NFL:n sääntöjen määräämät kolme minuuttia. Tappio oli raskas tähdelle, joka saapui peliareenalle liigan parhaan pelaajan kultaisissa pelikengissä ja Teräsmiespuserossa.

Newtonia on kauden aikana syytetty ylimielisyydestä. Varsinkin hänen maalien jälkeistä dab-tanssiaan on pidetty uhoavana.

Newtonin mielestä arvostelu kertoo rasismista. Vaikka suurin osa pelaajista on mustia, joukkueen aivot eli pelinrakentaja on viime vuosiin asti ollut yleensä valkoinen.

Denverin pelinrakentaja Manning on malliesimerkki perinteisestä valkoisesta pelinrakentajasta. Ammattipelaaja Archie Manningin poika on tunnettu nöyränä puurtajana, joka on tietokoneaivoillaan selvinnyt peräti 18 NFL-kaudesta.

Hirveiden taklausten ja kauheiden loukkaantumisten jälkeen Manning on kuitenkin parsittu kasaan yhä pienemmistä palasista. Tällä kaudella Manningin väitettiin käyttäneen toipumiseensa kiellettyä kasvuhormonia, minkä tähti on itse tiukasti kieltänyt.

Julkisuudessa Manning on viime vuosina omaksunut itseironisen roolin, joka on tehnyt hänestä yleisön ja mainostajien suosikin.

Jäykästi kävelevä Manning on saanut lempinimen Sheriffi ilmeisesti Gary Cooperin lännenfilmiklassikon mukaan.

Ottelun alla Manning vihjasi, että Super Bowl saattaa olla hänen "viimeinen rodeonsa", mutta heti pelin jälkeen pelinrakentaja ei suostunut asiaa vahvistamaan.

Sen sijaan Manning toisteli haastatteluissa aikovansa juoda monta Budweiseria, joka on paitsi harvinaisen kehno olut myös NFL:n virallinen sponsori. Pelinrakentajan kerrotaan omistavan olutyrityksen osakkeita.

Pelin jälkeen asiantuntijat suosittelivat, että Manning köpöttelee eläkkeelle, kun jalat vielä kantavat. Se ei ole mikään vitsi, sillä terveyspaljastukset uhkaavat yhä vakavammin lajin tulevaisuutta.

Amerikkalainen jalkapallo on Yhdysvaltain ykkösurheilu, jota sanoo fanittavansa peräti 40 prosenttia kansasta.

Super Bowl on Mestarien liigan finaalin jälkeen maailman toiseksi suosituin vuotuinen urheilutapahtuma. Nyt jännitetään, rikkoutuiko Santa Clarassa viime vuoden 114 miljoonan tv-katsojan ennätys.

Menestystä uhkaa kuitenkin kasvanut huoli aivotärähdysten vaikutuksesta pelaajien terveyteen. Joulun alla keskustelua lietsoi Will Smithin tähdittämä elokuva The Concussion.

Ruumiinavauksissa peräti 96 prosentilta ammattipelaajista on löydetty merkkejä kroonisesta aivosairaudesta. Aivotärähdyksiä on yritetty vähentää sääntömuutoksilla, mutta se on lähes mahdotonta pelissä, jonka suosio perustuu siihen, että yli satakiloiset ihmisjärkäleet törmäävät täydellä vauhdilla toisiinsa.

Loppuottelussa nurjasta todellisuudesta muistutti Carolinan laitahyökkääjän Philly Brownin loukkaantuminen. Brownilla epäillään aivotärähdystä.

STEPHEN LAM / Reuters
Toisen Super Bowl -voiton myötä Peyton Manning nousee samaan kategoriaan lajin historian suurimpien pelinrakentajien kanssa.
Toisen Super Bowl -voiton myötä Peyton Manning nousee samaan kategoriaan lajin historian suurimpien pelinrakentajien kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?