Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säännöt kiristyvät: Ravi ilman kenkiä tuottaa hevoselle kipua

Ravisäännöistä vastaava Hippos valmistelee parhaillaan sääntöihin muutosta, jonka mukaan hevosilla olisi oltava kengät talvikaudella.

Urheilu
 
Markus Jokela / HS
Marko Korpi harjoitteli Arctic Evan kanssa Vermon raviradalla tiistaina.
Marko Korpi harjoitteli Arctic Evan kanssa Vermon raviradalla tiistaina. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Kenkäsäännöt kiristyvät

 Suomessa ilman kenkiä ei saa ajaa kaksivuotiailla lämminverihevosilla eikä enintään kolmevuotiailla suomenhevosilla.

 Sääntöjen mukaan ilman kenkiä ajaminen pitää ilmoittaa mahdollisimman aikaisin, jotta totopelaajat saavat asiasta tiedon.

 Kenkiä ei saa ottaa pois kesken ravien esimerkiksi esittelyn ja kilpailun välissä.

 Eläinlääkäri tarkastaa hevosten kengättömyyden vaikutuksia hevosten hyvinvointiin kilpailun aikana pistokokeilla.

Ravisäännöistä vastaava Hippos valmistelee parhaillaan sääntöihin kiristyksiä. Alkuviikosta kokoontunut sääntövaliokunta on yksimielinen, että ensi talvikautena joulu–helmikuussa hevoset eivät enää saisi juosta raveissa ilman kenkiä.

”Tärkein syy on hevosen hyvinvointi. Lisäksi kansainvälinen suunta on, että kengättömyyttä rajoitetaan”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Ismo Kovanen.

Ruotsi kielsi tänä talvena ajamisen ilman kenkiä talvikuukausina. Myös Hippos kiristi jo tänä vuonna sääntöjä siten, että kaksivuotiailla lämminverihevosilla ja enintään kolmevuotiailla suomenhevosilla ei saa ajaa ilman kenkiä.

Kiristyksen taustalla on Hippoksen syksyllä käynnistämä selvitys kengättömyydestä. Kaikkiaan 68:n ilman kenkiä ravanneen hevosen kaviot tutkittiin kilpailuissa neljällä raviradalla. Kahdelta hevoselta löytyi verestävä kavionpohja. Noin kolmasosa tutkituista hevosista aristi hieman kavioitaan.

”Tutkimus osoittaa selvästi, että kengättömyyttä pitää säännellä ja valvoa nykyistä tarkemmin. Karkea radan pinta kuluttaa kaviopohjaa ja voi aiheuttaa kipua”, sanoo selvityksestä vastannut Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala.

Mittaukset tehtiin syksyllä, jolloin raviratojen pinnat ovat karkeimmillaan. Jos pohja on jäässä ja radan pinnassa karkea hiekka, rata voi kuluttaa kavion nopeasti. Kun talvet muuttuvat yhä vähälumisemmiksi, ratojen karkeus yleistyy.

Vuoden ravivalmentajana palkittu Pekka Korpi pitää sääntötiukennuksia hyvänä asiana, sillä ne selkiyttävät tilanteen.

Korpi ei itse aja usein ilman kenkiä, sillä hän haluaa säästää hevosiaan.

”En ole hirveän innostunut kengättömyydestä. En raaski ajaa ilman kenkiä, sillä Suomessa monella radalla on kova pohja.”

Korpi toteaa, että kengättömyys saattaa kipeyttää herkästi hevosen kavionivelen.

”Jos hevosella on kengät, sillä voi ajaa kilpaa vaikka viikon päästä. Ilman kenkiä ravannut hevonen tarvitsee usein pari viikkoa taukoa, ja sen jalkoja pitää hoitaa kylmällä.”

Kengättömyys kiinnostaa totopelaajia. He tiirailevat tarkkaan lähtölistojen pieniä kenkäsymboleja. Symbolit kertovat, mitkä hevoset juoksevat ilman etu- tai takakenkiä ja mitkä kokonaan ilman.

Sääntöjen mukaan valmentajien pitäisi kertoa kenkätiedot hyvissä ajoin etukäteen. Kengättömyys on pelaajille yksi lisätieto hevosten paremmuutta arvioitaessa. Jotkut hevosista juoksevat nopeammin ilman kenkiä.

Pekka Korven mukaan eniten hyötyä kengättömyydestä on matalaravisella hevosella, joka nostelee jalkojaan kevyemmin ilman kenkiä.

”Se saa vähän enemmän tilaa jaloilleen ravissa”, Korpi selittää.

Usein suurin hyöty kengättömyydestä saadaan, kun kengät otetaan pois ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen.

Talvikausien kengättömyyden lisäksi Hippos valmistelee sääntöä, jonka mukaan kengittä ajamisen voisi kieltää myös talvikuukausien ulkopuolella, mikäli radan pinta tai muut ajo-olot sitä vaativat. Harkinnassa on, että ilman kenkiä ajaminen kiellettäisiin poneilta kokonaan.

Myös valvontaa kiristetään. Kun nyt kilpailueläinlääkäri tarkastaa hevosia pistokokeena, jatkossa tarkoitus olisi tarkastaa voittajat ja 30–50 prosenttia muista ilman kenkiä juosseista. Sääntökiristykset odottavat vielä Hippoksen hallituksen hyväksyntää.

Vielä on päättämättä muun muassa se, mitä kengättömyys käytännössä tarkoittaa. Hyväksytäänkö muovikengät tai vain kavion kärkeen laitettavat vahvikkeet? Ruotsissa käytetään myös kavion pohjaan liimattavaa muovipäällystettä.

”Todennäköisesti emme hyväksy ainakaan muovipäällysteitä kengiksi”, Kovanen linjaa.

Markus Jokela / HS
Marko Korpi tutki Arctic Evan kaviota ennen harjoituslenkkiä.
Marko Korpi tutki Arctic Evan kaviota ennen harjoituslenkkiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!