Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus huolettaa olympiaurheilijoita: ”Haluan lapsen, olen peloissani”

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Hope Solo jättäisi olympialaiset väliin, jos päätös pitäisi tehdä nyt.

Urheilu
 
RICARDO MORAES / Reuters
Rion olympialaisten järjestäjät valmistautuvat zikavirusta levittävien hyttysten torjuntaan.
Rion olympialaisten järjestäjät valmistautuvat zikavirusta levittävien hyttysten torjuntaan. Kuva: RICARDO MORAES / Reuters

Etelä-Amerikassa nopeasti leviävä zikavirus huolestuttaa ensi kesänä kilpailtaviin Rion olympialaisiin valmistautuvia urheilijoita.

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Hope Solo sanoo, että ei matkustaisi Rioon, jos päätös pitäisi tehdä nyt.

”En koskaan riskeeraisi lapseni terveyttä. En tiedä, koska se päivä tulee minulle ja poikaystävälleni, mutta pidän itselläni oikeuden saada terveen lapsen”, Solo sanoi Sports Illustrated-lehdelle.

”Jos asiasta pitäisi päättää nyt, en lähtisi olympialaisiin”, Solo sanoo. Hän on naimisissa entisen NFL-pelaajan Jerramy Stevensin kanssa.

Myös toinen Sports Illustratedin haastattelema jalkapallomaajoukkueen pelaaja sanoi olevansa huolissaan zikaviruklsen takia. Hän kuvailee zikaviruksen tuomaa uhkaa pahemmaksi kuin Pekingin 2008 kisojen savusumu ja ennen Lontoon 2012 kisoja pelätyt terrori-iskut.

Myös uimahypyn italialainen Euroopan mestari ja MM-hopeamitalisti Tania Cagnotto on samoilla linjoilla Hope Solon kanssa.

”Kukapa nainen ei olisi peloissaan. Olen 30-vuotias, haluan lapsen ja olen peloissani”, Cagnotti sanoi Eurosportille.

”Zikavirus voi tuhota minun ja tulevan lapsen elämän. Olen nähnyt, millaisia vaikutuksia viruksella on syntymättömälle lapselle.”

Soudun kaksinkertaisen olympiavoittajan, Britannian Andrew Triggs Hodgen vaimo Eeke ilmoitti jo jättävänsä Rion matkan väliin.

”Jokaiselle, joka haluaa perheen, zikavirus on todellinen ja pelottava uhka”, Triggs Hodge sanoi The Timesille.

Zikaviruksen on todettu aiheuttavan vielä syntymättömille lapsille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pienipäisyyttä. Muille virus on melko vaaraton.

Yhdysvaltain olympiakomitea on neuvonut sellaisia urheilijoita jäämään kotiin, jotka tuntevat olonsa epämukavaksi zikavirusuhan takia.

Suomen olympiakomitean lääkärin Maarit Valtosen mukaan olympiakomitea on tiedottanut zikavirustilanteesta kisoihin tähtääville ja valmistautuville urheilijoille turhan huolen välttämiseksi.

Hän muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeesta, jonka mukaan raskaana olevien naisten kannattaa välttää matkustamista zikaviruksen vaivaamille alueille.

”Tämä koskee myös urheilijoita ja huoltajia. Jos joukkueessa sellainen tilanne tulee, mietimme asiaa tapauskohtaisesti”, Valtonen sanoi HS:lle.

Valtosen mukaan yksittäiset suomalaisurheilijat ovat kyselleet zikaviruksesta, mutta suurta huolta asia ei ole herättänyt.

”Kisamatkan ohjeistuksessa painotettavia asioita ovat hyttysiltä suojautuminen, käsihygienia ja hyttyskarkotteiden käyttö”, Valtonen kertoi.

Suomessa on todettu kaksi zikavirustartuntaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan zikavirus näyttää leviävän koko Amerikkaan.

Lähteet: Aftonbladet, Sports Illustrated, Eurosport

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?