Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelikieltojen määrä kasvanut hurjasti – Liigassa jaettu jo yli sata ottelua pelikieltoja

Viime kaudella pelikieltoja määrättiin pelaajille yhteensä 34 ottelua ja kaudella 2013–2014 yhteensä 62 ottelua.

Urheilu
 
Jussi Partanen
HIFK:n Matt Generous (vas) ja Ässien Josh Gratton tappelivat Porissa 12. marraskuuta pelatussa ottelussa. Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi määräsi kummallekin kahden ottelun pelikiellon.
HIFK:n Matt Generous (vas) ja Ässien Josh Gratton tappelivat Porissa 12. marraskuuta pelatussa ottelussa. Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi määräsi kummallekin kahden ottelun pelikiellon. Kuva: Jussi Partanen

Ilveksen Antti Tyrväinen sai päähän kohdistuneesta taklauksesta yhdeksän ottelun pelikiellon. TPS:n maalivahti Teemu Lassila huitaisi mailallaan vastustajaa päähän ja sai seitsemän ottelun rangaistuksen.

Pelicansin Ben Bloodin saldo on rumin. Hän on saanut kauden aikana yhteensä 15 ottelua pelikieltoa viidestä eri tapauksesta.

Kuluva kausi on pelikieltojen perusteella jääkiekkoliigan rumin sitten kauden 2012–2013. Silloin poliisikin tutki Jokerien ja HIFK:n tappeluita.

Liigan kurinpitäjä ja kurinpitoryhmä ovat jakaneet tällä kaudella jo yli sata ottelua pelikieltoja. Viime kaudella pelikieltoja määrättiin pelaajille yhteensä 34 ottelua ja kaudella 2013–2014 yhteensä 62 ottelua.

Mistä hyppäys johtuu?

”Tähän kauteen lähdettäessä ei ollut linjausta, että jaettaisiin enemmän tai pidempiä pelikieltoja”, Liigan kurinpitoryhmän puheenjohtaja Iiro Järvi sanoo.

Järven mukaan pelikieltoon johtaneilla teoilla ei ole yhtä yhteistä nimittäjää. Kyse voi olla myös kausien välisestä vaihtelusta.

Myöskään Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn ei pidä nykytilannetta hälyttävänä. Rönn tuomitsi edelliset neljä kautta KHL:ssä ja sanoo, että hänen tietonsa edelliskausista perustuu tilastoihin ja keskusteluihin.

”Nyt on yksi joukkue enemmän kuin viime kaudella, enemmän pelejä ja uusia pelaajiakin. Mitään hengenhätää ei ole, ei asiaa tarvitse kauhistella”, hän toteaa.

Tällä kaudella kurinpitäjä Sampo Liusjärven ja Järven johtaman kurinpitoryhmän erityishuomion kohteena ovat olleet päähän kohdistuneet taklaukset. Myös teon tahallisuus on ollut rangaistusta koventava tekijä.

”Meillä oli kauteen lähdettäessä selkeät linjaukset. Ne viestittiin pelaajille, ja niitä seurataan tarkasti. Pelaajien turvallisuus on lähtökohta koko toimintaan”, Järvi sanoo.

Myös erotuomarit ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota sääntöjen vastaisiin taklauksiin.

”Kauden alussa linjattiin, että halutaan oikeaa kovaa taklauspeliä. Se on jees ja kuuluu lajiin.”

”Samalla totesin, että kaikki päähän, selkään ja polviin kohdistuneet taklaukset pitää saada pois. Ne pitää kitkeä pois tuomaritoiminnalla ja näyttää, että sellaiset taklaukset eivät kuulu jääkiekkoon.”

Kuluvalla kaudella on jaettu selvästi enemmän pitkiä pelikieltoja kuin kahdella edellisellä kaudella. Näistä Tyrväisen yhdeksän ottelun rangaistus on toistaiseksi ankarin.

Tyrväistä pidemmän rangaistuksen on kärsinyt viimeksi Jokerien Semir Ben-Amor syksyllä 2012. Hän sai 18 ottelun pelikiellon HIFK:n Ville Peltosen hakkaamisesta liigakauden alla European Trophyn ottelussa. Samasta ottelussa HIFK:n Juuso Salmi sai 12 ottelun pelikiellon.

Järven mukaan kurinpitäjä ei ole erityisesti kiristänyt linjaansa viime kaudesta. Painopistealueet kuitenkin korostuvat tuomioissa. Myös pelaajan rangaistushistoria näkyy. Edellisten kausien teot voivat vaikuttaa tuomioon koventavasti.

”Linjaus on tehty jo muutama kausi sitten, ja sillä on merkitystä. Katsomme millaisia rangaistuksia pelaaja on aiemmin saanut ja otamme ne harkinnassa tuomioon, kun mahdollisia pelikieltoja jaetaan.”

Tyrväisen kohdalla aiemmat tapaukset kovensivat rangaistusta kahdella ottelulla. Myös TPS:n Ilkka Pikkaraisen päähän kohdistuneesta taklauksesta saamaa viiden ottelun pelikieltoa korotettiin kahdella ottelulla aiempien pelikieltojen takia.

Kauden ikäviin erikoisuuksiin kuuluu, että erotuomarin koskemattomuudesta on määrätty pelikieltoa peräti viidelle pelaajalle. Kaikki rangaistut ovat ulkomaalaisia.

Järvi ei usko, että erotuomarien kunnioitus olisi rapissut Liigassa. Ilmiö on tiedostettu ja siitä on puhuttu. Kurinpito seuraa tarkasti, onko erotuomareiden koskemattomuutta rikottu tarkoituksella.

”Asia on herättänyt erotuomarien keskuudessa keskustelua, ja niin pitääkin olla”, erotuomarijohtaja Rönn sanoo. Hän on keskustellut asiasta myös Pelaajayhdistyksen kanssa.

”Tarkoitus on pysäyttää ilmiö heti alkuunsa, että siitä ei tule trendiä.”

”On mahdoton sanoa, onko kyseessä pelkkä sattuma.”

Entä kunnioittavatko pelaajat toisiaan, kun pelikieltoja on jouduttu jakamaan näin paljon?

”Toivoa sopii, että keskinäistä kunnioitusta olisi. En näe, että siinä olisi tapahtunut hirvittävää romahdusta, mutta asia on huomioitu”, Iiro Järvi sanoo.

Järven mukaan rangaistusasteikkoa voidaan tarvittaessa kiristää. Niin tehtiin väkivaltaiseksi äityneellä kaudella 2012–2013.

”Pelaajien pitää miettiä milloin taklaa ja milloin ei. Siitä koko paletti lähtee liikkeelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!