Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus pelottaa olympiaurheilijoita

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Hope Solo jättäisi olympialaiset väliin, jos päätös pitäisi tehdä nyt.

Urheilu
 
Michael Chow / USA Today Sports
Jalkapallomaalivahti Hope Solo ei lähtisi Rion kisoihin, jos päätös pitäisi tehdä nyt.
Jalkapallomaalivahti Hope Solo ei lähtisi Rion kisoihin, jos päätös pitäisi tehdä nyt. Kuva: Michael Chow / USA Today Sports
Fakta

Tautia vastaan ei ole rokotusta

 Zika on useimmiten oireeton tai vähäoireinen denguekuumeen sukulaistauti, jota vastaan ei ole rokotusta tai lääkettä.

 Tauti on yhdistetty syntyvien lasten pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan.

 Tauti todettiin Afrikassa 1950-luvulla.

Etelä-Amerikassa nopeasti leviävä zikavirus huolestuttaa ensi kesänä kilpailtaviin Rion olympialaisiin valmistautuvia urheilijoita. Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Hope Solo sanoo, että ei matkustaisi Rioon, jos päätös pitäisi tehdä nyt.

”En koskaan riskeeraisi lapseni terveyttä. En tiedä, koska se päivä koittaa minulle ja poikaystävälleni, mutta pidän itselläni oikeuden saada terve lapsi”, Solo sanoi Sports Illustrated-lehdelle.

”Jos asiasta pitäisi päättää nyt, en lähtisi olympialaisiin.”

Solo on naimisissa entisen NFL-pelaajan Jerramy Stevensin kanssa.

Myös toinen Sports Illustratedin haastattelema jalkapallomaajoukkueen pelaaja sanoi olevansa huolissaan zikaviruksen takia. Hän kuvailee zikaviruksen uhkaa pahemmaksi kuin Pekingin 2008 kisojen savusumu ja ennen Lontoon 2012 kisoja pelätyt terrori-iskut.

Myös uimahypyn italialainen Euroopan mestari ja MM-hopeamitalisti Tania Cagnotto on samoilla linjoilla Hope Solon kanssa.

”Kukapa nainen ei olisi peloissaan. Olen 30-vuotias, haluan lapsen ja olen peloissani”, Cagnotti sanoi Eurosportille.

”Zikavirus voi tuhota minun ja tulevan lapsen elämän. Olen nähnyt, millaisia vaikutuksia viruksella on syntymättömälle lapselle.”

Soudun kaksinkertaisen olympiavoittajan, Britannian Andrew Triggs Hodgen vaimo Eeke ilmoitti jo jättävänsä Rion matkan väliin.

”Jokaiselle, joka haluaa perheen, zikavirus on todellinen ja pelottava uhka”, Triggs Hodge sanoi The Timesille.

Zikaviruksen on todettu aiheuttavan vielä syntymättömille lapsille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pienipäisyyttä. Muille virus on melko vaaraton.

Yhdysvaltain olympiakomitea on neuvonut sellaisia urheilijoita jäämään kotiin, jotka tuntevat olonsa epämukavaksi zikavirusuhan takia.

Suomen olympiakomitean lääkärin Maarit Valtosen mukaan olympiakomitea on kertonut zikavirustilanteesta kisoihin valmistautuville urheilijoille turhan huolen välttämiseksi.

Hän muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeesta, jonka mukaan raskaana olevien naisten kannattaa välttää matkustamista zikaviruksen vaivaamille alueille.

”Tämä koskee myös urheilijoita ja huoltajia. Jos joukkueessa sellainen tilanne tulee, mietimme asiaa tapauskohtaisesti”, Valtonen sanoi HS:lle.

Valtosen mukaan yksittäiset suomalaisurheilijat ovat kyselleet zikaviruksesta, mutta suurta huolta asia ei ole herättänyt.

”Kisamatkan ohjeistuksessa painotettavia asioita ovat hyttysiltä suojautuminen, käsihygienia ja hyttyskarkotteiden käyttö”, Valtonen kertoi.

Suomessa on todettu kaksi zikavirustartuntaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan zikavirus näyttää leviävän koko Amerikkaan.

Lähteet: Aftonbladet, Sports Illustrated, Eurosport

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?