Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tero Pitkämäen ura jatkuu kropan ehdoilla – ilman penkkipunnerrusta

Tero Pitkämäki ei enää harjoittele liikaa, kuten hän teki nuorena keihään­heittäjänä. Jos terveys kestää, keihäs lentää ainakin vielä vuoteen 2017.

Urheilu
 
Johannes Tervo
Tero Pitkämäki sanoo harjoittelevansa määrällisesti 40 prosenttia vähemmän kuin huippuvuosina.
Tero Pitkämäki sanoo harjoittelevansa määrällisesti 40 prosenttia vähemmän kuin huippuvuosina. Kuva: Johannes Tervo
Kuka?

Tero Pitkämäki

 Syntynyt 19. joulukuuta 1982 Ilmajoella.

 Asuinpaikka Ilmajoki.

 195 cm / 92 kg.

 Valmentaja Hannu Kangas.

 Ennätys 91,53, heitetty Kuortaneella 26. kesäkuuta 2005.

 MM-kulta (2007), MM-hopea (2013), MM-pronssi (2015), olympiapronssia (2008), EM-hopea (2006) ja kaksi EM-pronssia (2010 ja 2014).

 Vuoden urheilija Suomessa 2007, 2013 ja 2015.

 Perhe: avopuoliso Niina Kelo ja 2-vuotias Jimi-poika. Toinen lapsi tulossa.

Seinäjoki

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on kiitellyt monta kertaa sitä päivää, kun hän päätti jatkaa uraansa.

Pitkämäki kyllästyi kilpailemiseen, heittämiseen ja harjoitteluun Lontoon olympialaisten jälkeen 2012.

Kultamitali meni kuin alennusmyynnissä, kun Trinidadin Keshorn Walcott voitti tuloksella 84,58.

Pitkämäki jäi viidenneksi 82,80 metrin heitolla. Lopettaminen oli lähellä.

”Oli alamäkeä alamäen perään. Oli pientä masennuksen tynkää heittämiseen. Sen jälkeen olen kuunnellut kroppaa ja mennyt paljon sen ehdoilla”, sanoo Pitkämäki, joka onnekseen voitti olympiakauden päätteeksi kaksi Timanttiliigan kisaa.

”Siitä lähti uusi alku, lyhyen tähtäimen eteneminen.”

Lyhyen tähtäimen eteneminen jatkuu hyvällä mallilla viidettä vuotta. Edessä on jälleen iso arvokisavuosi, kun on EM-kilpailut ja olympialaiset Riossa.

Luvassa on myös Uuden alun kuudes vuosi: Pitkämäki sanoo HS:n haastattelussa jatkavansa uraansa vuoteen 2017.

Silloin hänellä on erinomainen mahdollisuus kuitata Lontoon olympialaisten pettymys MM-kullalla – samalla heittopaikalla. Sen jälkeen tulevaisuus on auki.

Pitkämäki on nykyaikainen urheilija. Hän on valmistunut sähköinsinööriksi. Lopputyönsä hän teki aurinkoenergian tuottamisesta.

Vaihtoehtoinen energia kiinnostaa Pitkämäkeä yhä, mutta on liian aikaista sanoa, olisiko siitä hänelle ammatiksi.

Mitään kiirettä asialla ei ole. Sukan varteen on jäänyt vuosien työn ja seitsemän arvokisamitalin jälkeen sen verran säästöjä, ettei hänen tarvitse mennä töihin seuraavana päivänä, kun heittäminen joku päivä loppuu.

”Myös sijoittaminen kiinnostaa. Pörssissä on oma viehätyksensä”, kertoo Pitkämäki.

Enkä jotain urheilun parissa?

”Sitä on vaikea sanoa. Entisistä urheilijoista tulee harvoin hyviä valmentajia.”

Kevättalvi on keihäänheittäjälle tärkeää aikaa. Nyt rakennetaan sitä kuntopohjaa, jonka päälle tulevan kesän pitkät kaaret rakentuvat.

Kuluva talvi on mennyt hyvin. Pitkämäki on harjoitellut terveenä ja matkustaa ensi viikolla vajaan kuukauden leirille Etelä-Arikan Potchefstroomiin, jo seitsemättä kertaa.

Viime vuonna vastaava leiri meni osin pilalle, kun Pitkämäki sai ärhäkän vatsataudin.

”Se vei voimat.”

Pitkämäki oli viime vuonna matkassa perheensä kanssa, mutta avovaimo Niina Kelo jää nyt kotiin kaksivuotiaan Jimi -pojan kanssa. Perheeseen on tulossa toinen lapsi kesällä.

”Ei kannata riskeerata raskautta, kun maailmalla on sitä zikavirusta”, vakavoituu Pitkämäki.

33-vuotias Pitkämäki arvelee harjoitelleensa nuorempana vähän liikaakin. Nyt mennään terveys edellä. Hän sanoo harjoittelevansa määrällisesti 40 prosenttia vähemmän kuin huippuvuosina.

”Terveys on a&o. Jos tulee paha loukkaantuminen, siitä on vaikea enää toipua. Mitään en säästele enkä vedä millään säästöliekillä, mutta tulee parempi lopputulos, kun on varaa laskea harjoittelun määrää.”

Tapaamispäivänä Pitkämäen aamuohjelmassa oli kuntopallon heittoa ja juoksua. Illalla oli lenkki.

Kotinsa alakerran punttisalilla hän käy pari kertaa viikossa. Tyypillinen harjoitus on vetää käsivarsilla 70–140 kilon painoja leukaa kohti. Yhdessä sarjassa on kuusi vetoa. Sarja tehdään kolme kertaa.

Mikä on keihäänheittäjän tärkein lihas?

”Lapalihas. Hauis on mitättömin.”

Heittäjien suosimaa penkkipunnerrusta hän ei tee enää ollenkaan. ”Se loppui viime vuoteen, kun niskasta luiskahti hermo.”

Keihästä Pitkämäki on heittänyt talvella Kuortaneen hallissa. ”Teen enemmän vauhtijuoksuja keihään kanssa kuin ennen. Se harjoittelu on lisääntynyt, samoin liikkuvuuden treenaaminen.”

Kilpailukausi alkaa 15. toukokuuta Timanttiliigan kisalla Shanghaissa. Pitkämäki puolustaa Timanttiliigassa keihäänheiton kokonaiskilpailun voittoa.

Kauden ohjelmassa on viisi Timanttiliigan osakilpailua. Pitkämäki ei lähde aikaeron takia Yhdysvaltojen Eugeneen toukokuun lopussa, vaikka kisajärjestäjät ovat houkutelleet häntä paikalle jo viime vuoden puolella.

Lontoon Timanttiliigan aikana heinäkuussa keihäsmiehet kilpailevat Kalevan kisoissa Oulussa. Tähän velvoittavat urheilijasopimukset Suomen Urheiluliiton kanssa.

Monessa arvokilpailussa Pitkämäki on heittänyt vaivaisena. Milloin on ollut kipeä kylki, milloin jalka, milloin varvas ja milloin on ollut kuumetta.

Loukkaantumiset kisassa ovat aina ikäviä yllätyksiä. ”Myös virheiden kautta sattuu paljon. Virheet pitää osata ennakoida. Ei kannata lyödä päätään seinään monta kertaa.”

Yksi sitkeä vaiva on ollut tukijalan ukkovarpaan kynsi. Heittäessä siihen kohdistuu noin 700 kilon voimakas paine sillä seurauksella, että kynsi painuu varpaan sisään.

Se on hyvin kivuliasta. ”Olen mieluummin hajottanut kynnen kevään leirillä kuin kauden aikana kilpailussa. Kannattaisi varmaan lyödä se vasaralla sisään. Kynsi paukahtaa hajalle joka vuosi”, naurahtaa Pitkämäki.

Ilmajokinen valittiin kolmannen kerran Vuoden urheilijaksi. Pitkämäki sanoo arvostavansa valintaa korkealle, vaikka se sai sosiaalisessa mediassa paljon arvostelua.

Väärin valittu, sanottiin.

Kuinka paljon sinua loukkasi, ettei valintaasi arvostettu? Timanttiliigan lisäksi voitit myös MM-pronssia.

”Osasin odottaa, että valinnasta tulee arvostelua. Valinta oli kunnia-asia. En lukenut valintani jälkeen yhtään juttua, vaan palasin nopeasti treenin pariin. En seuraa sosiaalista mediaa. Siellä on kovin helppoa esittää mielipiteitä.”

TV5:llä alkoi tällä viikolla ohjelma Mertaranta ja Legendat, jossa entiset huippu-urheilijat kertovat elämästään sekä jakavat iloja ja murheitaan.

Voisitko ajatella, että sinut nähtäisiin jonain päivänä tässä urheilijoiden Vain elämää -sarjassa?

”En lähde kovin helposti tai mielelläni avaamaan tunteitani koko kansalle. Ei ole tarvetta lähteä vuodattamaan. Ajattelen silti katsoa.”

Johannes Tervo
Tero Pitkämäki matkustaa ensi viikolla vajaan kuukauden leirille Etelä-Afrikkaan, jo seitsemättä kertaa.
Tero Pitkämäki matkustaa ensi viikolla vajaan kuukauden leirille Etelä-Afrikkaan, jo seitsemättä kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?