Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriketti, taido, uppopallo, ratagolf – Tampereella kisataan peräti 14 lajin SM-mitaleista

SM-viikko kerää Tampereelle 14 lajia taistelemaan Suomen mestaruuksista. Ensimmäisenä turnauksensa ehti aloittaa sisäkriketti.

Urheilu
 
Tästä on kyse urheilun SM-viikossa
Tästä on kyse urheilun SM-viikossa
Tampereella järjestetään yksi urheiluvuoden vilkkaimmista viikonlopuista, kun usean eri lajin SM-viikolla jaetaan yli 400 aikuisten SM-mitalia. Pääsihteeri Esa Niemi ja taekwondoka Suvi Mikkonen kertovat, mistä tapahtumassa on kyse.

Tampere

Jos mitataan jaossa olevien SM-mitalien määrällä, alkava viikonloppu on varmasti yksi urheiluvuoden vilkkaimmista. Tampereella jaetaan yli 400 aikuisten sarjan SM-mitalia ensi kertaa järjestettävällä SM-viikolla.

Yksi lajeista on kriketti, jossa aloitettiin jo perjantaina kamppailla sisäkriketin Suomen mestaruuksista. Avausottelussa kohtasivat helsinkiläiset Stadin Krikettiklubi ja FinCricket Club, ja ottelu päättyi Stadin Krikettiklubin voittoon 133–32.

”On ollut monenlaisia tapahtumia, mutta täällä on monta lajia yhdessä. Se kiinnostaa enemmän, jolloin mekin saamme siitä enemmän”, tiivistää Krikettiliiton toiminnanjohtaja Maija Scamans lajiliiton ajatukset SM-viikosta.

Tampereella laji pääsee esittäytymään suurelle suomalaisyleisölle. Kriketti mainitaan usein maailman toiseksi suosituimmaksi palloilulajiksi, mutta Suomessa harrastajamäärä on tuhannen luokkaa. Iso osa heistä on maahanmuuttajataustaisia. Tampereen turnauksen pelaajat ovat 13 eri maan kansalaisia.

”Mielikuva kriketistä on, että se on käsittämätön peli, joka kestää päivätolkulla ja jossa vain syödään kurkkuvoileipiä ja juodaan teetä. Kun tätä tulee katsomaan, niin peli on nopeatempoista ja siinä tapahtuu koko ajan”, sanoo Krikettiliiton hallituksen sihteeri Heikki Mahlamäki.

Kriketin toiveet ovat yhteisiä monelle Tampereella kilpailtavalle lajille. SM-viikon pääsihteeri Esa Niemi sanoo, että tapahtuma on lajeille mahdollisuus parempaan näkyvyyteen kuin mitä yksinään voi saavuttaa.

”Uskomme, että tästä tulee loistava tapahtuma. Pelkästään urheilijoista, taustajoukoista ja valmentajista tulee 2 000 henkilöä paikalle”, Niemi kertoo tapahtuman kokoluokasta.

SM-viikon konsepti on lainattu Ruotsista, jossa vastaavaa on käytetty. Nyt tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa, mutta toiveissa on saada siitä perinne.

Puheissa on ollut, että tapahtuma järjestettäisiin kahdesti vuodessa, kesällä ja talvella. Tarkkoja suunnitelmia jatkosta ei kuitenkaan vielä ole.

Lajeista osalla on olympia-arvo. Loput mukana olijat ovat pienempiä. Samaten eroja on siinä, minkä kokoisia SM-kisoja lajeissa on tähän mennessä järjestetty kilpailtavissa sarjoissa.

Pientä lajia auttaa esimerkiksi se, että Tampereen kaupunki on mukana järjestelyissä tarjoamalla ja rakentamalla kisapaikat. Muussa tapauksessa ne jouduttaisiin vuokraamaan.

”Tämä on monelle lajille mahdollisuus rakentaa SM-kisakulttuuria”, Niemi näkee.

Vaikka perjantaina SM-kilpailuja oli tarjolla kriketin lisäksi vain ultimatessa. Näyteikkuna-ajattelu näkyi sen sijaan selkeästi käytävillä.

Kaikkiaan 500 tamperelaista 4.–6. luokan oppilasta kiersi hallilla tutustumassa lajeihin miekkailusta trial-pyöräilyyn.

Taekwondon olympiapaikan Rion kisoihin saavuttanut Suvi Mikkonen ei kilpaile viikonloppuna SM-mitalista, sillä hän viettää kahden viikon lomaa. Mikkosen kauden tavoitteet ovat EM-kisoissa ja olympialaisissa.

Mikkonen tuli silti paikalle Tampereelle ja esitteli koululaisille osaamistaan. Potkut lävähtivät tarkasti kohteeseensa, vaikka jalassa olivat kilpailuasun sijaan farkut.

”Joku lapsi voi löytää tällaisesta tapahtumasta oman lajinsa”, Mikkonen summasi ajatuksiaan perjantaista.

Mikkonen itse löysi lajinsa jo hyvissä ajoin ennen alakouluikää.

”Aloitin neljävuotiaana, kun perhe muutti jenkkeihin. Vanhemmat halusivat, että kaksi isoveljeäni oppisivat vähän puolustautumaan, kun olimme vieraassa maassa. Menin joka paikkaan mihin hekin, ja heidän mukanaan lähdin kokeilemaan.”

Pääsihteeri Esa Niemi ja taekwondoka Suvi Mikkonen kertovat ajatuksiaan SM-viikosta HS.fi/hstv.
Kimmo Penttinen
Keravan joukkueen Marcel Burton vauhdissa kriketin SM-turnauksessa.
Keravan joukkueen Marcel Burton vauhdissa kriketin SM-turnauksessa.
Kimmo Penttinen
Taekwondon ykkösnainen Suvi Mikkonen näytti koululaisille mallia potkutekniikasta.
Taekwondon ykkösnainen Suvi Mikkonen näytti koululaisille mallia potkutekniikasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?