Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisten juoksemat hirmuiset ajat menivät Päivi Tikkasen uniin: ”Jos olisin käyttänyt samoja aineita, olisin juossut yhtä hyviä aikoja”

”Tuli olo, että mitäs tässä enää rehkimään”, muistaa 1990-luvun paras suomalainen naiskestävyysjuoksija.

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Päivi Tikkasella on tallessa kolme leikekirjaa juoksuvuosiltaan.
Päivi Tikkasella on tallessa kolme leikekirjaa juoksuvuosiltaan. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Järvenpää

Päivi Tikkanen selaa mietteliäänä vanhaa leikekirjaansa. Viimeinen leike on saksittu syksyllä 1993.

”Päivi Tikkanen epäilee Wang Junxian puhtautta: Hänet pitää julistaa kilpailukieltoon”, kertoo Iltalehden otsikko.

Oli kulunut muutama päivä, kun kiinalainen oli juossut 3 000 metrillä hirmuaikansa 8.06,11. Tikkasen oma ja yhä voimassa oleva Suomen ennätys on 35 sekuntia heikompi kuin Wangin ME.

”Jos olisin käyttänyt samoja aineita, olisin juossut yhtä hyviä aikoja ja ehkä paremminkin kuin Wang”, sanoo 56-vuotias Tikkanen Järvenpäässä, jossa hän toimii kotonaan perhepäivähoitajana.

Tikkanen juoksi ennätyksensä 8.41,30 yleisurheilun MM-kisoissa vuonna 1991. Hän sijoittui Tokion kuumassa ja kosteassa illassa neljänneksi.

Tikkaselle olisi kuulunut mitali, sillä venäläinen voittaja Tatjana Dorovskih kärähti myöhemmin dopingista.

Kiinalaisten ME-ajat vuonna 1993 tulivat Tikkaselle sokkina. Hän ei nähnyt enää mieltä pitää leikekirjoja. Olo tuntui tyhjältä, vaikka juokseminen jatkui vielä kymmenen vuotta.

”Tuli olo, että mitäs tässä enää rehkimään. Kiinalaiset vetivät maton alta.”

Tarjottiinko sinulle urasi aikana dopingaineita?

”Ei koskaan. Kaikki varmaan tiesivät suhtautumiseni dopingiin, joten kukaan ei edes uskaltanut tarjota.”

Samoihin aikoihin kiinalaisten juoksijoiden kanssa Minna Lainio kärähti Suomessa nandroloni-nimisestä anabolisesta steroidista.

Kiinalaisten juoksut ja Lainion tapaus menivät Tikkasella uniin. ”Näin unta, jossa haukuin Lainion pataluhaksi, että kehtaatkin tulla takaisin.”

Lainio selitti käryn johtuneen ehkäisypillereistä, mutta selitys ei ollut uskottava. Lainio haki muutosta neljän vuoden kilpailukieltoonsa, mutta käräjäoikeus hylkäsi kanteen. Hän ei koskaan palannut radoille.

Toisessa unessa Tikkanen juoksi itse ME:n 8.06,11 ja voitti loppukirissä Risto Ulmalan, joka oli Tokion MM-kisoissa 5 000 metrillä viides. ”Niin paljon kiinalaiset kummittelivat mielessä”, sanoo Tikkanen.

Tikkanen oli tinkimätön harjoittelija. Hän juoksi parhaimpina kausina 7 500 kilometriä vuodessa.

Nykyisin hän juoksee yhä noin sata kilometriä viikossa. ”Juoksemme Esan kanssa 14–15 kilometrin lenkkejä. Viikonloppuna lenkki voi olla pitempi kuin viikolla.”

Päivi Tikkasen puoliso Esa Tikkanen on ajallaan 2.11.15 yhä Suomen menestyksekkäimpiä maratonjuoksijoita.

Kuinka paljon seuraat nykyisiä juoksijoita?

”Enää en viitsi katsoa edes Timanttiliigaa. Niistä on mennyt maku, kun entisenä kestävyysjuoksijana näkee, miten likaista touhua se on. Juoksijat eivät ole edes väsyneitä. Yleensä vauhti panee puuskuttamaan.”

Tikkanen pitää tabuna, kun uskotaan afrikkalaisten juoksijoiden menestyvän sen takia että he harjoittelevat ja asuvat korkeassa ilmanalassa.

”Kyllä he ovat suuren osan ajastaan ihan muualla maailmassa. Toivon urheilijoilta korkeaa moraalia, etteivät he valitse valmentajia, joilla on dopingmenneisyys.”

Nuorta suomalaista lupausta Alisa Vainiota Tikkanen sen sijaan seuraa mielenkiinnolla. Vainion maratonaikaa 2.33,24 hän pitää kovana.

Vuonna 1989 Tikkanen voitti Berliinin maratonin silloisella SE-ajalla 2.28.45. Vainio on 18-vuotias, kun Tikkanen oli 29-vuotias. ”Maraton on raju matka nuorelle ihmiselle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!