Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa – näin kohua aiheuttaneet kisat rakentuvat

Stadioneita ja metroa rakentaa 100 000 työntekijää

Urheilu
 
Heikki Miettinen / HS
Nepalilainen rakennusmies Qatarin Khalifa-stadionilla.
Nepalilainen rakennusmies Qatarin Khalifa-stadionilla. Kuva: Heikki Miettinen / HS
Fakta

Qatarin MM-jalkapallo

 Arabivaltio Qatarissa pelataan jalkapallon MM-lopputurnaus vuonna 2022.

 Turnaus alkaa 21. marraskuuta ja päättyy 18. joulukuuta.

 Finaali pelataan Qatarin kansallispäivänä.

 Lämpötila on Qatarissa tuohon aikaan yli 20 astetta.

 Khalifa-stadionilla järjestetään yleisurheilun MM-kilpailut 2019. Stadionilla pelataan jalkapallon alkulohko-otteluita, pudotuspeli, puolivälierä ja välierä.

 MM-turnauksen loppuottelu pelataan Lusail Iconic Stadiumilla Al-Daayenin kaupungissa. Stadionille mahtuu 80 000 katsojaa.

 Pisin välimatka stadionien välillä on 70 kilometriä.

 Qatarin pinta-ala on noin 11 586 neliökilometriä. Noin 30 Qataria mahtuisi Suomen rajojen sisälle (338 424 neliökilometriä).

Doha

Tunnelma on ristiriitainen. Tavallista rakentamiseen liittyvää nakutusta kuuluu kaikkialta. Samaan aikaan hiipii ajatus, kuoleeko täällä kohta joku.

Yksi Qatarin MM-jalkapallon stadioneista rakentuu vauhdilla, kun yli 3 000 intialaista, nepalilaista, filippiiniläistä, bangladeshilaista ja srilankalaista työmiestä ahertaa. Lämpötila pyörii niukasti päälle 20 asteessa, ja olot ovat ihanteelliset.

Nyt on talvi ja lämpötilat viileät verrattuna piskuisen öljyvaltion kesään. Mitä näillä samoilla rakennuksilla silloin tapahtuu? Kesäinen 50 asteen paahde ei ole harvinaisuus, mutta rakennusmiesten sietokyvyltä se vaatii paljon.

Kolina ja kilinä kuuluu Khalifan stadionilta helmikuisena iltapäivänä.

Qatarin MM-jalkapallo pelataan marras–joulukuussa 2022, mutta tällä työmaalla on kiire. Isännät lupaavat, että Khalifa olisi valmis tämän vuoden lopulla ja isännöisi yleisurheilun MM-kilpailuja 2019. Sen jälkeen juoksuradat puretaan ja alkaa viimeistely kohti jalkapalloturnausta.

Puheet onnettomuuksista, loukkaantumisista ja kuumuudesta johtuvista sydänkohtauksista ovat hallinneet Qatarin tulevaa MM-turnausta vähintään yhtä paljon kuin Fifan mahdollisesti keräämät jättimäiset lahjukset.

Julkisuudessa olleet suurimmat luvut puhuvat jopa 4 000 kuolonuhrista koko kymmenvuotisen projektin aikana. Se tarkoittaisi yhtä kuollutta joka päivä.

Heikki Miettinen / HS
Johtaja Stephan van Dyk vastaa työmiesten oloista Qatarin MM-kisojen rakennuksilla.
Johtaja Stephan van Dyk vastaa työmiesten oloista Qatarin MM-kisojen rakennuksilla.

Rakennusmiesten olosuhteista vastaava johtaja Stephan van Dyk menee vaitonaiseksi, kun kysytään stadionhankkeiden kuolonuhreista.

”Onnettomuuksia sattuu, mutta otamme turvallisuuden vakavasti”, van Dyk sanoo, muttei vastaa kysymykseen.

”Vastaan siitä, että työmiesten sopimusasiat ovat kunnossa ja että heillä on olot ok”, van Dyk sanoo.

Eteläafrikkalainen van Dyk erottuu pölyisellä Khalifan stadionilla tummassa puvussaan. Hän vastailee rauhallisesti, vaikka kansainvälinen toimittajajoukko hiillostaa tutuilla kysymyksillä. Näihin kysymyksiin hän on tottunut, ja samoja vastauksia hän pyörittelee rutiininomaisesti.

Van Dyk on asunut yhdeksän vuotta arabimaissa ja neljä viimeistä Qatarissa.

Valkoiseen kaftaaniin pukeutunut turnauksen apulaispääsihteeri Nasser Al-Khaled vastailee lähes kaikkeen mahdolliseen, muttei hänkään puhu onnettomuuksista.

”Kaikilla stadioneilla on yhteensä noin 10 000 työntekijää. He saavat palkkaa 250–270 dollaria kuussa, mutta tässä eivät ole mukana ruoka-, asumis- ja kuljetusedut”, Al-Khaled sanoo.

Palkka kuulemma määräytyy työtehtävien, kokemuksen, osaamisen ja ammattitaidon mukaan. ”Ei ole ylä- eikä alarajaa.”

Työpäivät ovat kahdeksantuntisia, mutta ylitöitä saa tehdä. Puheet 16-tuntisista päivistä tuntuvat tällä stadionilla mahdottomilta, kun pimeys laskeutuu esiripun lailla puoli kuuden jälkeen illalla.

Qatarin saama vuoden 2022 MM-lopputurnaus herätti heti tuoreeltaan kysymyksen, mitä järkeä on rakentaa aavikolle 12 stadionia. Perustuksista lähtien rakennetaan yhdeksän stadionia ja kolme peruskorjataan.

Osasta stadioneista tulee monikäyttöisiä MM-kisojen jälkeen. Niille rakennetaan esimerkiksi uima-altaita tai tenniskenttiä. Toisia muutetaan puistoiksi ja virkistysalueiksi.

”Se on valitettavasti totta, että nämä stadionit eivät täyty urheilusta kisojen jälkeen”, Al-Khaled sanoo. ”Kaikelle, mitä teemme, on pitkän tähtäimen suunnitelmat.”

Al-Khaledin kertomiin suunnitelmiin kuuluu leikata käytännössä jokaisen stadionin katsojakapasiteetista 20 000 paikkaa. Silti MM-turnaus jättää jälkeensä joukon lajista muistuttavia monumenetteja.

Jos kisoihin matkaava kisaturisti pystyy sulkemaan ajatuksistaan korruption, kuolleet ja loukkaantuneet, pystyy hän viettämään jalkapallojuhlaa metroreitin varrella.

Pääkaupunki Dohan nelilinjainen metro valmistuu asteittain, ja nopeasti. Siitä pitävät huolen 34 000 työmiestä.

Dohan välittömässä ympäristössä pääsee metrolla viidelle stadionille ja lyhyen liityntäliikenteen jälkeen kahdelle muulle.

Qatar järjestää historian ensimmäiset metrokisat.

Stadioneita, metroa ja kaikkea mahdollista rakentaa noin satatuhatta ulkomaalaista, jotka asuvat omissa kylissään. Dohassa on 55 siirtokuntaa, joista Asian Town valmistui 2015.

Siellä rakennusmiehet asuvat 24 neliön huoneissa, joissa jokaisella on oma nukkumanurkkauksensa. Verhot antavat hieman yksityisyyttä ja joissakin huoneissa huoneen perällä on televisio.

Suihkut ja käymälätilat sijaitsevat käytävillä, samoin pesukoneet.

Asian Townissa on kaupat, ostoskeskukset, krikettikenttä, elokuvateatteri, uima-allas ja moskeija. Olosuhteet vaikuttavat siedettäviltä, mutta ne ovat kaukana perheellisten majoituksesta.

Kasun Lakshitha vakuuttaa tyytyväisyyttään, vaikka vaimo sekä kaksi- ja yksivuotiaat tyttäret asuvat kotona Colombossa Sri Lankassa. Lakshitha työskentelee alueen catering-palvelussa ja ansaitsee 400 dollaria kuukaudessa.

”Raha”, Lakshitha vastaa kysymykseen Qatariin tulosta.

”Palkka Sri Lankassa olisi erittäin pieni.”

Qatarin työmaiden rakennusmiehiä opastetaan turvallisuuteen kuvakirjalla, jonka mukaan ”yksikin vamma on liikaa”. Lukuisissa varoituskuvissa työntekijöitä kehotetaan varovaisuuteen työmaan sähkötöissä, tikapuilla ja kantamusten kanssa.
Qatarin työmaiden rakennusmiehiä opastetaan turvallisuuteen kuvakirjalla, jonka mukaan ”yksikin vamma on liikaa”. Lukuisissa varoituskuvissa työntekijöitä kehotetaan varovaisuuteen työmaan sähkötöissä, tikapuilla ja kantamusten kanssa.
Heikki Miettinen / HS
Johtaja Stephan van Dyk vastaa työmiesten oloista Qatarin MM-kisojen rakennuksilla.
Johtaja Stephan van Dyk vastaa työmiesten oloista Qatarin MM-kisojen rakennuksilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!