Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Tuominen on squashin konkari ja kulkuri

Tuominen on voittanut 16 Suomen mestaruutta ja matkustanut moottori­pyörällä Eurooppaan kisoihin. Olympialaiset jäävät kuitenkin haaveeksi. Squash ei ole olympialaji.

Ari Pusa HS
Fakta

Olli Tuominen

 Syntynyt 15. huhtikuuta 1979.

 Asuinpaikka Helsinki.

 Ammattipelaaja.

 16 Suomen mestaruutta.

 Euroopan mestari vuonna 2012. EM-pronssia 2010 ja 2013.

 Joukkueiden EM-kisoissa hopeaa 1998 ja kaksi pronssia (2000 ja 2001).

Plomps, plomps, plomps.

Pallo napsahtaa tasaisin väliajoin Talin squash-kopin seinään. Lasisen oven takana häärii tuttu näky – Olli Tuominen, joka voitti viime viikonloppuna jo kuudennentoista Suomen mestaruutensa.

Kertooko se Tuomisen hyvyydestä vai vastustajien heikkoudesta?

”Olen miettinyt samaa itsekin. Kyllä se kertoo, että olen aika hyvä pelaaja. Se kertoo myös siitä, että minun väliini on jäänyt ikäluokka, josta ei ole noussut pelaajia”, sanoo 36-vuotias Tuominen.

Vuosi sitten Tuominen pelasi pohje kipeänä ja hävisi SM-kisojen välierissä Jaakko Vähämaalle. ”Tuli harmittava vuoden tauko mestaruuksissa”, sanoo Tuominen.

Kotimaan kenttien lisäksi Tuominen hakee yhä menestystä ulkomailta. Hän on squashin ammattilainen, ja laji tuo hänelle elannon.

”Elän squashilla nyt ja olen elänyt aikaisemminkin”, sanoo Tuominen. Hän pelaa ensi viikolla Chicagossa, jossa palkintopotissa on 150 000 dollaria, 135 000 euroa.

MM-kisoissa palkintosumma nousee 325 000 dollariin, 290 000 euroon. Isoimmillaan Tuominen on kuitannut turnauksessa noin 8 000 euron palkinnon, josta hän maksaa verot ja kulut.

Palkintosummat ovat 10–15 kertaa pienempiä kuin esimerkiksi tenniksessä. Silti maailman 50 parasta squashin pelaaja tulee toimeen taloudellisesti.

Tuominen on maailmanlistalla tällä hetkellä sijalla 47. Korkeimmillaan hän on ollut kolmastoista vuonna 2006. Jarkko Nieminen nousi urallaan samalle sijalle tenniksessä.

Sulkapalloilijoiden, tennispelaajien ja golfareiden tapaan Tuomisen on pakko kiertää paljon maailmalla, jotta elantoa tulee.

Toukokuussa 2010 Tuominen matkusti Helsingistä EM-kisoihin Saksaan ja Ranskan liigan loppuotteluihin moottoripyörällään.

”Kulkuri lähtee Eurooppaan. C’mon, siinä on fiilistä, kun ajaa ja matkustaa prätkällä”, sanoi Tuominen HS:n haastattelussa (26.5. 2010).

Tuominen piti matkastaan blogia Helsingin Sanomissa. Sen nimi oli Tuomisen tarakalla.

Enää Tuominen ei lähde kisoihin squashmailat moottoripyörän tarakalla. Moottoripyörä on vaihtunut polkupyörään. Eurooppaan hän ei sillä sentään polje, vaikka pisimmät lenkit ovat 150 kilometriä.

”Minusta on tullut pyöräilijä”, Tuominen sanoo ja haukkaa energiapatukkaa päivän ensimmäisen harjoitusrupeaman jälkeen.

”Oli yksi parhaista treeneistä pitkään aikaan.”

Tuominen harjoitteli nuorten ja miesten maajoukkueen pelaajien kanssa. Miesten ja naisten maajoukkueiden valmentaja Tomi Niinimäki valvoi harjoituksia. Harjoitusrinkiin kuuluvat myös Mäkelänrinteen urheilulukion squashin pelaajat.

”Kokoon on haalittu kakkien ikäryhmien parhaat”, sanoo Tuominen, jonka oma esikuva on ollut Sami Elopuro.

Elopuro oli parhaimmillaan maailman kuudenneksi paras pelaaja vuosina 1992–1993.

Squashia Tuominen on pelannut koko ikänsä. Hän aloitti pelaamisen Kannelmäen sittemmin puretussa hallissa viisivuotiaana.

”Kannelmäen halli oli toinen olohuoneeni”, nauraa Tuominen, joka sai kovan vastustajan neljä vuotta vanhemmasta veljestään Timosta.

”Yhden ainoan kerran olen hajottanut mailani, kun pelasin kahdeksanvuotiaana Timoa vastaan. Niin paljon harmitti”, hän muistelee.

Vuoden 2000 SM-kisoissa veljekset pelasivat loppuottelussa. Se oli käännekohta. Olli voitti ensimmäisen SM-kultansa eikä hänen tarvinnut rikkoa enää mailaansa.

Vuosien saatossa squash on menettänyt asemiaan muille lajeille. Vielä 1980-luvulla squash oli suosittua työpaikkaliikuntaa. Firmaliigassa pelasi 200 joukkuetta. Sitten tulivat tilalle sulkapallo, salibandy ja muut uudet lajit.

Tuomisen aikana squash on kutistunut marginaalilajiksi.

Miksi squashin harrastaminen hiipui 1990-luvulla?

”Uudet lajit verottivat harrastavia, mutta monet urheiluhallien omistajat halusivat tiloilleen parempaa käyttöä kuin squash. Tilalle tehtiin kuntosaleja ja halleja purettiin. Julkisuus väheni”, luettelee Tuominen.

”Squash on taistellut olemassaolostaan, mutta aallonpohja on ohitettu.” Viime viikonlopun SM-kisoissa Helsingissä oli 150 pelaajaa.

Tuominen on voittanut urallaan Euroopan mestaruuden ja kaksi EM-pronssia. Yksi iso haave jää toteutumatta. Tuomisesta ei tule olympiapelaajaa.

Squash oli ehdolla Lontoon kesäolympialaisiin 2012, mutta se ei ollut kisoihin valittujen lajien joukossa. Sitä se ei myöskään ole 2020 olympialaisissa Tokiossa. Squash hävisi Kansainvälisen olympiakomitean äänestyksessä selvästi painille.

”Squashin pitäisi olla olympialaji.”

Akseli Valmunen / HS
Olli Tuominen on squashin maailmanlistalla sijalla 47.
Olli Tuominen on squashin maailmanlistalla sijalla 47.
Juhani Niiranen / HS
Keväällä 2010 Olli Tuominen lähti EM-kisoihin Saksaan moottoripyörällä. Hän sijoittui kisoissa EM-pronssille.
Keväällä 2010 Olli Tuominen lähti EM-kisoihin Saksaan moottoripyörällä. Hän sijoittui kisoissa EM-pronssille.
Akseli Valmunen
Olli Tuominen näyttää oikeaa lyöntiä Talin squash-hallissa.
Olli Tuominen näyttää oikeaa lyöntiä Talin squash-hallissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!