Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimmo Timonen hämmentyi presidentti Obaman osoittamasta huomiosta

”Ajattelin, puhuuko hän todellakin minusta.”

Urheilu
 
KEVIN LAMARQUE
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nauratti kuulijoitaan ottaessaan vastaan Chicago Blackhawksin mestarijoukkueen. Takana oikealla Kimmo Timonen, jolle Obama osoitti suuren osan puheestaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nauratti kuulijoitaan ottaessaan vastaan Chicago Blackhawksin mestarijoukkueen. Takana oikealla Kimmo Timonen, jolle Obama osoitti suuren osan puheestaan. Kuva: KEVIN LAMARQUE

Siinä hän seisoi. Hymyilevä savolainen Yhdysvaltain presidentin taustalla.

Kimmo Timonen, 40. Pieni suuri mies, jonka pitkään ja menestyksekkääseen uraan kirjattiin draaman kaaren kaikki sävyt sisältämiä lukuja aktiiviuran kalkkiviivoilla.

Vaikean sairauden selättäminen, Stanley Cupin voittaminen ja kannun tuominen kotikulmille Kuopion torille liki 10 000 fanin eteen muodostivat jo oman upean saagansa.

Uran loppuliuku sai silti vielä yhden kruunun torstaina, kun Chicago Blackhawksin Stanley Cup-joukkue vieraili presidentti Barack Obaman vieraana Valkoisessa talossa.

Vierailu oli ollut tiedossa jo hyvän aikaa. Visiitin käsikirjoitus sisälsi kuitenkin sinivalkoisen yllätyksen, kun presidentti nosti Timosen tarinan puheessaan isoon rooliin.

”Olin ensin ihan hämilläni. Ajattelin, puhuuko hän todellakin minusta. Kun esille tulivat veritulppani ja sitä seuranneet asiat, niin tunteita oli todellakin vaikea pidätellä”, huokailee Timonen.

”Se prosessi on kuitenkin edelleen niin lähellä.”

Presidentti nosti puheessaan esille piskuisen suomalaisen taistelijaluonteen – ja myös sen, että ura sai lukuisten arvokisojen finaalitappioiden jälkeen kruunun Stanley Cupin muodossa.

”Hyvin hän oli kaivanut esille ne karvaatkikin hetket”, hymähtää Timonen.

Joukkuekavereiltaan kuopiolainen sai tilaisuuden jälkeen haikeita halauksia.

”Tämä oli viimeinen virallinen osuus, kun olimme sillä jengillä yhdessä. Hieno joukkue ja hieno organisaatio se on. Chicagolle on luvassa edelleen upeita kausia. Heillä on edessään nyt keskittyminen mestaruuden uusimiseen. Minä voin keskittyyä puolestaan viime kevään mestaruuden muistelemiseen.”

Timonen seisoi Obaman puheen aikana aivan presidentin takana – seikka, joka ei jäänyt huomaamatta keneltäkään tilaisuutta seuranneelta.

”Ei se ollut sovittu juttu. Siinä kävi vain hyvä tuuri, kun meidät aseteltiin siihen taustalle pituusjärjestykseen. Minä sitten lyhyimpänä olin siinä eturivissä. Kerrankin pienuudesta oli hyötyä.”

Valkoinen talo teki vaikutuksen Chicagon pelaajiin.

”Arvokkuuttahan se paikka huokuu. Kyllä sitä yhdessä ihasteltiin ja ihmeteltiin. Paljon oli turvatarkastuksia siihen alkuun ja sitten kiersimme hieman taloa. Ennen puhettaan presidentti kätteli meidät kaikki.”

Obama teki habituksellaan suuren vaikutuksen Timoseen.

”Hän on erittäin karismaattinen mies. Kyllä iso huone hiljeni, kun hän saapui paikalle. Mutta todella rennosti hän vei läpi tilaisuuden. Tunnelma on oikeasti vapautunut ja kaukana jäykistelystä.”

Yhdysvaltain presidentit ovat ottaneet kukin omalla tavallaan tavaksi kutsua Pohjois-Amerikan suurten ammattilaisliigojen mestarijoukkueita vierailulle Valkioiseen taloon.

Obama on kutsunut omalla virkakaudellaan vuosittain Stanley Cupin voittajajoukkueen vieraakseen. ”Iso arvostushan se on lajia kohtaan”, Timonen sanoo.

Timosen elämässä on tapahtunut viimeisen puolentoista vuoden sisään isoja asioita, joitten mukana tunneskaala on kulkenut äärilaidasta toiseen.

”Olen edelleen aika hämilläni. Lyhyessä ajassa on todellakin tapahtunut niin paljon. Aikajana KYSin sairaalan pediltä nykyhetkeen tuntuu toisaalta ikuisuudelta ja toisaalta häviävän pieneltä hetkeltä. Montaa asiaa on oppinut katsomaan uudella tavalla.”

”Päässä on pyörinyt monenlaisia tunteita. Sairaalavuoteelta Valkoiseen taloon on tullut käytyä kuitenkin aika pitkä matka.”

Kuopiolaiselta on tivattu viime kauden mestaruusjuhlien ja kiekkoeläkeläiseksi siirtymisen jälkeen tuon tuostakin tulevaisuuden suunnitelmia.

Timonen on keskustellut muutamaan otteeseen Philadelphia Flyersin GM:n Ron Hextallin kanssa. Erinäisiä työrooleja organisaatiossa on tarjolla, mutta pitkään kaukalossa viihtynyt kiekkotyöläinen on päättänyt ottaa aikalisän ainakin kuluvan kauden ajaksi.

”Eiköhän tämä kausi mene loppuun asti ihan perheenisän roolissa. Katsotaan ne työkuviot uudestaan sitten ensi kaudella. Jääkiekon parissa toimiminen kiinnostaa totta kai. Se on se alue, jossa tunnen, että minulla on varmaan vielä jotain annettavaa.”

Timosen seuraava jääkiekkoon liittyvä virallinen projekti on toki jo tiedossa. Kuopiolainen kuuluu ensi syksyn World Cupissa Leijonien varsin NHL-meritoituneeseen taustaryhmään.

”On tosi iso kunnia olla mukana siinä ryhmässä.”

© USA Today Sports / Reuters
Kimmo Timosen tähtihetki, jota presidentti Obamakin arvostaa.
Kimmo Timosen tähtihetki, jota presidentti Obamakin arvostaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?