Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanmestari opettaa naishiihtäjiä laskemaan – huono laskija voi hävitä kisassa helposti 20 sekuntia

Ronkainen lähtee Lapin-leirille korjaamaan puutteita

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Kerttu Niskanen tietää itsekin antavansa laskuissa tasoitusta vastustajilleen. Kuva Rukan maailmancupista.
Kerttu Niskanen tietää itsekin antavansa laskuissa tasoitusta vastustajilleen. Kuva Rukan maailmancupista. Kuva: Vesa Koivunen

Lahti

Laskutaidon puutteet ovat nousseet esille kansainvälisessä huippuhiihdossa viime aikoina.

Kun Norjan Heidi Weng kiri jo kolmen 2,5 km:n kierroksen jälkeen maaliin 10 km:n takaa-ajokilpailussa Rukan maailmancupissa marraskuussa, kyse oli tilapäisestä häiriöstä matemaattisessa laskutaidossa.

Sen sijaan Suomessa erityisesti parhailla naishiihtäjillä on havaittu ongelmia fyysisessä laskutaidossa eli siis alamäkien hiihtämisessä.

Päävalmentaja Reijo Jylhä toi asian esille jo viime talvena, ja nyt sille on tarkoitus tehdä jotain.

Kun maajoukkuehiihtäjät toukokuussa kokoontuvat Lahden MM-kisoihin huipentuvan kauden ensimmäiselle lumileirille Kilpisjärvelle, laskutaidossa heitä on siellä opastamassa kumparelaskun maailmanmestari ja olympiamitalisti Mikko Ronkainen.

Jylhä ja Ronkainen ovat sopineet keikasta, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki.

Ronkaisen mielestä laskemisessa pätevät samat lainalaisuudet riippumatta siitä, millaiset sukset on jalassa.

”Taitoja lähdetään parantamaan kunkin urheilijan lähtökohdista. Kyllä mäenlaskutaitoa voi kehittää lyhyessäkin ajassa, jos siihen keskitytään ja paneudutaan erikseen. Mäkeä voi laskea monenlaisissa asennoissa”, Ronkainen sanoi HS:lle puhelimitse.

Jylhän mukaan pelko on merkittävin tekijä laskutaidon puutteisiin.

”Toki myös taidosta on kyse, mutta ensimmäinen vaihe on pelon poistamista”, Jylhä sanoi HS:lle.

Ronkaisen mielestä uskaltamistakin pystyy parantamaan lyhyessä ajassa.

”Urheilijan pitää haastaa itseään käytännössä. Täytyy mennä epämukavuusalueelle. Sitä kautta oppii”, sanoi Oulussa sanomalehti Kalevan markkinointipäällikkönä toimiva Ronkainen, joka itsekin harrastaa nykyään maastohiihtoa muutaman kerran viikossa.

Jylhä kiinnitti huomiota pääasiassa naisia koskevaan alamäkiongelmaan jo viime kaudella.

Viime syksyn korkean paikan leirillä Italian Val Senalesissa Martti Jylhä ja Sami Jauhojärvi antoivat naisille vinkkejä laskemiseen. Kaksikolla on yleisesti tunnustetut suksienhallintataidot.

”Siitä ei silloin ollut välttämättä apua. Kun kyse on kokeneista urheilijoista, taidon parantaminen ei tule yhdellä, kahdella tai kolmella kerralla, vaan sitä pitäisi tehdä säännöllisesti. Ulkopuolisella avulla se menee parhaiten eteenpäin”, Jylhä arvioi.

Alamäkien osalta puhutaan kilpailuissa yleensä vain suksien luistosta. Kukaan ei koskaan kerro, miten laskeminen on onnistunut teknisesti – paitsi ehkä silloin, jos on kaaduttu tai tapahtunut muu vastaava haaveri.

Rohkeudella ja taitavalla laskemisella voi saavuttaa huomattavaa etua. Jylhän mukaan huonolla laskutekniikalla saattaa esimerkiksi 10 km:n kisassa hävitä helposti 20 sekuntia.

Sellaisen tappion kurominen kiinni laskutekniikkaa parantamalla on paljon helpompaa kuin nousujen hiihtäminen yhtä paljon lujempaa.

Suomen naisista alamäkiongelmia on erityisesti viime vuosien ykköshiihtäjällä Kerttu Niskasella, joka itsekin tiedostaa tämän tosiasian.

Esimerkiksi Tour de Skillä Oberstdorfin mutkaisissa laskuissa Niskanen aurailuun kiinnittivät huomiota ihan maallikotkin. Ero esimerkiksi norjalaisiin oli silmiinpistävä.

MM-Lahteen tähtää Sami Jauhojärven mielestä ainakin yksi naishiihtäjä, jolla alamäkien selvittäminen ei ole uskaltamisesta kiinni.

Jauhojärvi on viime aikoina nähnyt Lahden harjoitusladuilla raskaana olevaa Aino-Kaisa Saarista.

”Kyllä on hirvittänyt olla Aikun kanssa välillä lenkillä, kun se vatsansa kanssa painelee ja laskee noita mäkiä. Ei se siellä jarruttele”, Jauhojärvi sanoi.

Tulevia MM-kisoja ajatellen Lahden latujen laskut ovat Jauhojärven mielestä helppoja lukuun ottamatta kuuluisaa J-mutkaa, jota tosin on rakennettu helpommaksi.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Mikko Ronkainen
Mikko Ronkainen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!