Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhani Ijäs valmentaa Arabiemiraattien jääkiekkoijoita: Taklaukset eivät kuulu emiraattikiekkoon, ainakaan vielä

Ijäs on koettanut iskostaa jääkiekko-oppeja Arabiemiraateissa

Urheilu
 
Harri Ahola
Teea Jokihaara
Juhani Ijäs lähti tekemään valmentajatutkintoon liittyvää harjoittelua Arabiemiraatteihin ja jäi sille tielle.
Juhani Ijäs lähti tekemään valmentajatutkintoon liittyvää harjoittelua Arabiemiraatteihin ja jäi sille tielle. Kuva: Teea Jokihaara
Fakta

Jääkiekko Arabiemiraateissa

 Jääkiekkoilijoita Kansainvälisen jääkiekkoliiton mukaan kaikkiaan 900.

 Sijoitus maailmanlistalla 44. Taakse jäävät ainoastaan Georgia, Hongkong, Bosnia, Irlanti, Kreikka ja Mongolia.

 Liigan seitsemästä joukkueesta Abu Dhabi Storms ja Al Ain Theebs luottavat pääasiassa paikallisiin pelaajiin. Dubai Mighty Camels, Abu Dhabi Scorpions, Dubai Oilers ja Abu Dhabi Aeros koostuvat enimmäkseen pohjoisamerikkalaisista ja Dubai White Bears venäläisistä.

 Suomalaisia sarjassa pelaa kymmenkunta. Suurin osa on pelannut kotimaassa parhaimmillaan Suomi-sarjaa tai Mestistä.

Abu Dhabi

Kun tittelinä on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien jääkiekkomaajoukkueen apuvalmentaja, näkee paljon sellaista, mikä jää keskimääräisen suomalaisvalmentajan kokemuspiirin ulkopuolelle.

Kuten vaikka sen, kuinka järjestäjät kantavat III-divisioonan eli alimman tason MM-kisoissa televisioita ulos hotellihuoneista, jotta sinne majoittuvat Pohjois-Korean maajoukkuepelaajat eivät pääsisi liikaa kosketuksiin ulkomaailman kanssa.

Imatralaislähtöinen Juhani Ijäs on valmentanut Arabiemiraateissa viisi vuotta. Hän lähti tekemään Vierumäen valmentajatutkintoon liittyvää harjoittelua Abu Dhabiin vuonna 2011 ja on edelleen samalla reissulla.

”En tiennyt yhtään, mikä paikka Abu Dhabi on, kun tänne tulin”, Ijäs myöntää.

Vielä kiekkokääpiöiden MM-kisojakin erikoisempi turnaus oli tammikuinen epävirallinen veteraanien MM-turnaus Valko-Venäjällä, johon kutsuttiin mukaan myös Arabiemiraattien a-maajoukkue.

Koska mukana oli Miroslav Satanin kaltaisia entisiä maailmantähtiä, olivat apuvalmentaja Ijäs ja muu valmennus kentällä auttamassa pelaajia.

Turnaus on itsevaltaisen presidentti Aleksander Lukašenkon lempilapsi. Jääkiekkoa rakastava Lukašenko pelasi itsekin Valko-Venäjän joukkueessa, joka luonnollisesti voitti koko turnauksen. Presidenttiä ei turnauksessa juurikaan puolustettu, ja hän teki Arabiemiraattejakin vastaan kaksi osumaa.

”Ehkä meidän maalivahtimme päästi ne tahallaan”, Ijäs naurahtaa.

Arabiemiraateissa paikalliset eivät kasva jääkiekkoon kiinni, koska pihapelit ovat aavikolla mahdottomuus, eikä jääkiekkoa juurikaan näe televisiosta.

Vaikka pelaajilta löytyy paloa lajiin, on eteneminen ja suurten askeleiden ottaminen hankalaa. Emiraattipelaajilta puuttuu esikuva, joka olisi lähtenyt maailmalle ja osoittanut, että sielläkin voi pärjätä.

”Heillä on hyvä elämä täällä. Olisi aika hankalaa perustella perheelle, että lähtee pelaamaan Iisalmeen Suomi-sarjaa, kun täällä voisi johtaa jotain toimistoa”, Ijäs kertoo öljyvaltion haasteista.

Silti juuri sitä hän toivoisi. Että joku nuori pelaaja pakkaisi laukkunsa, hyppäisi lentokoneeseen ja lähtisi mittaamaan osaamistaan esimerkiksi juuri Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Itse korkeimmillaan Mestistä pelanneen Ijäksen mukaan on hankala arvioida, pystyisivätkö parhaat emiraattipelaajat siihen. Tasovertailua vaikeuttaa se, että peli on täysin erilaista härmäkiekkoon verrattuna.

Esimerkiksi fyysinen peli ja taklaukset eivät kuulu emiraattikiekkoon. Samoin organisoitu puolustaminen on harvinaista, ja maan pääsarjassa maaliverkkoja heilutetaan keskimäärin yli kymmenen kertaa per peli.

”Pelisysteemit puuttuvat täysin. Se on hurlumhei-havaijikiekkoa, jossa se puolustaa joka jaksaa.”

Juuri tähän maahan hankittujen suomalaisvalmentajien on toivottu tuovan muutosta. Ijäksen ja muiden maassa toimineiden suomalaisten tehtävänä on opettaa suomalaista kurinalaisuutta

”Me koetamme puolustaa, mutta se on hankalaa, jos toinen ei puolusta. On oma haasteensa myydä se pelaajille, jotka näkevät, ettei vastustaja tee niin.”

Ijäs on seurannut emiraattikiekon kehitystä aitiopaikalta viiden viime vuoden ajan. Miesten maajoukkueen apuvalmentajan pestin lisäksi hän on naisten maajoukkueen päävalmentaja, nuorten maajoukkueiden valmennuspäällikkö ja pääsarjajoukkue Abu Dhabi Stormsin pelaaja-valmentaja.

Lista kuulostaa uuvuttavalta, mutta työmäärää vähentää se, että aavikkovaltiossa on huutava pula jääajasta. Koko maasta löytyy ainoastaan neljä täysimittaista kaukaloa, joita käytetään myös muuhun kuin jääkiekkoon. Siksi juniorit ja parhaatkin pelaajat pääsevät harjoittelemaan jäälle vain kolme kertaa viikossa.

Treenaamisen lisäksi hallipula haittaa myös maan pääsarjan kehittymistä. Pelit joudutaan pelaamaan myöhään arki-iltoina, koska muuta mahdollisuutta ei ole.

”Hallivuokrat ovat hurjia. Viikonloppuisin ei voi pelata, kun silloin on tuplahinnat. Puhutaan tuhansista euroista per peli”, Ijäs kertoo.

Pääsarjapelejä katsookin keskimäärin vain satakunta ihmistä. Osansa kiinnostuksen vähyyteen voi olla silläkin, että pääsarja on erittäin ulkomaalaispainotteinen. Seitsemästä joukkueesta ainoastaan kahdessa pelaa paikallisia.

”Niissä on noin 40 emiraattipelaajaa, niin siinä on aika hyvin mukana maajoukkuevalinnoissa”, Ijäs hymähtää.

Esimerkiksi venäläisillä on oma joukkueensa Dubai White Bears, jossa pelaa Ijäksen mukaan jopa pari ammattipelaajaa. Muuten ulkomaalaiset ovat maassa muista kuin kiekkoilullisista syistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!