Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami Jauhojärvi: Suomen hiihdon maine on puhdistunut maailmalla

Olympiavoittaja Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihdon imago on taas kunnossa, kun Lahden MM-kisoihin on vuosi aikaa.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Lahden MM-kisoihin on tänään tasan vuosi aikaa. Esikisat käytiin viikonvaihteessa.
Lahden MM-kisoihin on tänään tasan vuosi aikaa. Esikisat käytiin viikonvaihteessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

SeitsemännetMM-kisat Lahdessa

 Lahti isännöi vuonna 2017 MM-hiihtoja ennätyksellisesti seitsemännen kerran.

 Kisat ovat yksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlatapahtumista.

 Lahdessa käydään 21 kilpailua hiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

 Kisoihin odotetaan noin 700:aa urheilijaa noin 60 maasta.

Lahti

Suomen hiihto on ainakin imagon puolesta kunnossa, kun Lahden vuoden 2017 MM-kisojen avajaisiin on päivälleen vuosi aikaa.

Näin arvioi maajoukkueen konkari, olympiavoittaja Sami Jauhojärvi.

Hänen mielestään Suomen hiihto on toipunut ”kiitettävän hyvin” Lahden edellisten MM-kisojen (2001) dopingpommin aiheuttamasta imagotuhosta.

”Suuressa kuvassa meillä on hyvä imago, ja meihin suhtaudutaan positiivisesti”, Jauhojärvi sanoi HS:n haastattelussa Lahden MM-esikisoissa.

Jauhojärvi on sopiva ja pätevä henkilö arvioimaan Suomen hiihdon suhdanteita 15 viime vuoden aikana.

Hän on nähnyt ja kokenut kantapään kautta hiihdon niin sanotun uuden aikakauden eri vaiheet, jyrkän pudotuksen ja raskaan nousun perusteellisesta alhosta.

Jauhojärvi pääsi 19-vuotiaana juniorina hiihtämään sprinttiä vuoden 2001 kisoihin ja sijoittui 18:nneksi.

Sen jälkeen hän kasvoi pikku hiljaa yhdeksi maajoukkueen kantavista voimista – ei aina tuloksellisesti, mutta henkisesti.

Uran huipennus on ollut Iivo Niskasen kanssa saavutettu ikimuistoinen sprinttiviestin olympiavoitto (2014), joka oli suomalaiselle hiihdolle erittäin kohottava elämys.

Jauhojärvi perustaa mielipiteensä imagon tervehtymisestä paitsi joihinkin tutkimuksiin myös siihen, missä hengessä hän kohtaa arkielämässään itselleen tuntemattomia suomalaisia. Sitä tapahtuu päivittäin.

Esimerkiksi käy se muuan tuntematon kolmekymppinen mies, joka lahtelaisessa ravintolassa toivotti kaverillisesti Jauhojärvelle tsemppiä MM-esikisoihin.

Kuultuaan, ettei Jauhojärvi ole starttiviivalla, hän ilmoitti tulevansa silti katsomaan.

Tutkimuksista Jauhojärven näkemystä tukee esimerkiksi Sponsor Insightin vuosittain julkaisema Sponsor Navigator -tutkimus, jolla kysytään suomalaisilta kiinnostavimpia urheilulajeja.

Kymmenessä vuodessa hiihto on noussut kuudennelta sijalta kolmanneksi. Edellä ovat jääkiekko ja yleisurheilu.

Myös television katsojamittausten mukaan hiihto on edelleen yksi seuratuimmista lajeista. Hiihdon SM-kisat ja Suomen cup vetävät Ylen kanavilla keskimäärin enemmän katsojia kuin jalkapallon Mestarien liiga.

Jauhojärvi huomauttaa, että sosiaalisen median perusteella joku voi tulla siihenkin johtopäätökseen, että hiihdon imago on kaikkea muuta kuin kunnossa.

”Sosiaalisessa mediassa on muutamia satoja yksilöitä, joita ketuttaa meidän naamat. Ne ovat näitä perusnegatiivisia ihmisiä, joita ketuttaa kaikki. Pitää aina muistaa, että sosiaalisessa mediassa on muutamien yksilöitten mielipiteitä. Mutta he ovat niitä, jotka tuovat sen julki.”

”Jos teen päivityksen Facebook-sivuilleni – oli sitten mennyt hyvin tai huonosti – pääasiassa siellä on positiivista kommenttia.”

Vaikka hiihdon sponsoritilanne on viime vuosina parantunut huomattavasti, Jauhojärvi panee sen imagon paranemista enemmän Lahden MM-kisojen piikkiin.

Taloudellisesti hiihto ei ole silti vieläkään toipunut Lahden tapahtumista, joiden seurauksena Hiihtoliitto menetti miljoonien eurojen arvosta sponsoritukea.

Tämä näkyi paitsi maajoukkueitten toiminnassa myös kentällä.

”Resurssien osalta käytiin ihan pohjalla. Hankalimmat vuodet olivat 2003–2005.”

Jauhojärven mielestä vuoden päässä odottavien MM-kisojen merkitys liittyy mitä suurimmassa määrin Suomen hiihdon tulevien vuosien resursseihin.

”Me vanhemman sukupolven hiihtäjät olemme nähneet sen kurjuuden. Toivon hartaasti, että Hiihtoliitto saa käännettyä lopullisesti 2001:n aiheuttamat taloudelliset tappiot siihen, että siellä on taas resurssia. Tämä on mahdollisuus kääntää 2001:n jälkeen syödyt varat siihen, että ei syödä ennalta tulevaa pottia.”

Kun Jauhojärveltä kysyy Suomen hiihdon ilmapiiristä, hän nostaa esiin ongelman.

”Potentiaalisten juniorien vähyys on suuri huoli. Se, että potentiaaliset juniorit menevät muihin lajeihin tai eivät ohjaudu ollenkaan urheilun pariin. Hiihtoa ei nähdä mahdollisena ammattina.”

Jauhojärvi kertoo hiljattain kuulleensa, kuinka Oslossa päiväkotilapsia kuljetetaan vähintään kerran viikossa bussilla Holmenkollenille ammattilaisten vetämään hiihtokouluun.”

”Miksi siellä ohjautuu junioreita hiihdon pariin? Kyllä se lähtee ihan kasvatuksesta.”

Jauhojärvi muistuttaa tosiasiasta, että Norjassa hiihto on vielä voimakkaammassa ykköslajin asemassa kuin meillä jääkiekko.

”Hiihdossa koulutustoiminta ja alueellinen valmennus ovat virinneet uudelleen. Niitä pitäisi vielä pikkuisen vahvistaa. Se vaatisi taas taloudellista resurssia, jota toivottavasti on Lahden jälkeen reilummin käytettävissä.”

Mitä pitäisi tapahtua MM-kisoissa, että entistä useampi nuori voisi nähdä hiihdon potentiaalisena ammattina?

”Pitäisi tulla menestystä.”

Urheilugaalassa Jauhojärvi onnitteli Jääkiekkoliiton pitkäaikaista puheenjohtajaa Kalervo Kummolaa ja MM-kultavalmentaja Jukka Jalosta siitä, että laji on kehitetty Suomessa nykyiselle tasolle.

”Se on jossakin vaiheessa vaatinut oikeita strategisia päätöksiä. Jos johtaminen olisi ollut heikkotasoista, ei jääkiekko olisi Suomessa tuolla tasolla ja tuossa asemassa. Periaatteessa hiihdolla olisi mahdollisuus lähes samaan.”

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sami Jauhojärvi
Sami Jauhojärvi
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Riitta-Liisa Roponen sijoittui sunnuntaina viidenneksi.
Riitta-Liisa Roponen sijoittui sunnuntaina viidenneksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?