Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylivoimaisuuden erikoismiehet

Tappio on Määtän kaksosille liki tuntematon käsite

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Pelintekijä Tuomas Määttä on Bandyliigan historian nuorin pistepörssin voittaja.
Pelintekijä Tuomas Määttä on Bandyliigan historian nuorin pistepörssin voittaja. Kuva: Vesa Koivunen

Harvoin on niin harva todistanut jotain niin harvinaista.

Oulunkylän katsomossa oli keskiviikkona noin sata katsojaa, kun kotijoukkue Botnia voitti Porin Narukerän 15–0 bandyliigan ensimmäisellä puolivälieräkierroksella.

Se oli jääpallon pudotuspelien historian toiseksi suurinumeroisin voitto. Vuonna 2008 OLS kukisti WP-35:n 18–1.

Botnian ylivoimaista voittoa tekemässä oli kaksi ylivoimaisuuden erikoisasiantuntijaa: Tuomas ja Tommi Määttä.

Määtän kaksoset ovat vasta 19-vuotiaita. He ovat pelanneet neljä vuotta Botnian nuorten P21-joukkueessa häviämättä yhtään ottelua.

Ennen miesten pääsarjan ottelua Määtät ja seitsemän muuta bandyliiga-Botnian pelaajaa olivat käyneet Lappeenrannassa voittamassa nuorten pudotuspelin 15–1.

Nuoret saapuivat Lappeenrannasta Helsinkiin vasta kolmelta yöllä. Seuraavana iltana he luistelivat jalat alta Narukerältä.

Botnian P21-joukkueen neljän vuoden tappioton jakso tosin päättyi tammikuussa – kabinettipäätöksen jälkeen. Botnian nuoret voittivat marraskuussa Porvoon Akilleksen 9–4, mutta Botnian riveissä oli uusi pelaaja, jonka kirjautumismaksu oli maksettu liittoon päivän myöhässä.

Akilles teki asiasta protestin, joka meni tammikuussa läpi, ja Botnialle kirjattiin 0–5-tappio.

Tästä toimistotappiosta huolimatta Tuomas ja Tommi Määtälle voi esittää seuraavan, urheilijalle harvinaisen kysymyksen:

Miltä tuntuu olla voittamaton?

”Totta kai hyvältä. Siihen aina pyritään, ettei hävitä ottelua”, Tommi Määttä vastaa.

Eikö ylivoimaisuuteen puudu?

”Ei, täysillä vedetään aina”, Tuomas Määttä sanoo.

Yleensä miesten sarjassa pelaavat nuoret ovat mielellään mukana myös P21-sarjan otteluissa, sillä tiedossa on paljon jääaikaa ja pelaaminen kehittää. Jääpallohuhujen mukaan joillekin Botnian P21-joukkueen vastustajille saattaa kuitenkin tulla flunssa juuri ennen ottelua, sillä tiedossa on jopa nöyryyttävää pyöritystä.

”Voihan se olla”, Tommi Määttä sanoo, mutta Tuomas on toista mieltä.

”En ole sellaisesta kuullut. Kyllä vastustajilla on aina ollut paras mahdollinen kokoonpano. Kaikki haluavat olla ensimmäinen joukkue, joka voittaa meidät (jäällä). Ne tietävät, ettei olla hävitty pitkään aikaan ja että olemme voittaneet neljä vuotta peräkkäin P21:n Suomen mestaruuden. Kyllä niillä vastustajilla on parhaat pelaajat mukana.”

Tänä keväänä Botnian nuori, runkosarjan ilman tappioita voittanut joukkue on vahva ehdokas myös miesten mestariksi.

Tuomaksen ja Tommin isän Esa Määtän valmentama Botnia on kehittynyt koko kauden ajan. Hurjan luisteluvoiman ja kurinalaisen puolustamisen yhdistelmälle ei välttämättä löydy pysäyttäjää, vaikka Porvoon Akilles onkin ehkä paperilla parempi joukkue.

Pelintekijä Tuomas Määttä ihastuttaa pelikäsityksellään ja libero Tommi Määttä luistelullaan. Isä-Määtän tavoite on kauempana kuin Suomen mestaruuksissa. Valmentaja haluaa, että Suomesta kehittyisi ammattilaisia Ruotsiin ja Venäjälle.

Erityisesti Tuomas Määttä on hyvä esimerkki, että Suomen surkeista, sään rajoittamista oloista voi ponnistaa lajin huipulle. Tuomas Määttä on yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista suomalaisista jääpalloilijoista ja Bandyliigan historian nuorin pistepörssin voittaja. Hän on jo herättänyt paljon kiinnostusta Ruotsissa, jossa kaksosten isoveli Teemu Määttä pelaa.

”On se Teemu kertonut, mitä touhu on Ruotsissa: ammattimaisempaa, peli on kovempaa ja nopeampaa. Jääpallohalleja on yli kymmenen. Siellä on isommat yleisöt ja parempi tunnelma matseissa. Aika moni pelaaja käy silti töissä vaikka pelaa.”

Vantaan Ilolassa asuvat Määtät pelasivat pitkään kolmea lajia yhtä aikaa: jääpalloa, jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Kiekko-Vantaan junnulätkäjoukkueessa oli aikoinaan luisteluvoimaa, kun siinä pelasivat Määtän kaksoset sekä identtiset kaksoset Atte ja Miro Mäkinen. Mäkiset ovat nyt jääkiekkoseura Jokerien listoilla KHL:ssä.

Viitisen vuotta sitten Määtät valitsivat Suomen suurimman ja maailman suurimman lajin sijaan jääpallon, jossa heidän isänsä oli huippupelaaja.

”Pelin nopeus kiehtoi. Ja siinä on enemmän tilaa kuin jääkiekossa. Vauhti on kova, se on kivaa. Jääpallo on erilaista kuin kiekko ja fudis. Jääpallossa on oma pelityyli, mikä viehättää”, Määtät perustelevat.

Botnia kohtaa Bandyliigan välierissä JPS:n. Ensimmäinen ottelu on Oulunkylässä huomenna keskiviikkona kello 18.30. Toisessa otteluparissa ovat Akilles ja Kampparit. Jatkoon pääsee kolmella voitolla.

Jesse Puljujärvestä ei ole vastusta, sanovat Määtät videolla osoitteessa hs.fi/hstv.
Vesa Koivunen
Tommi Määttä vakuuttaa luisteluvoimallaan.
Tommi Määttä vakuuttaa luisteluvoimallaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!