Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

He hakevat Fifan johtoon – Tokyo Sexwale on kiistelty miljonääri, apartheid-hallinnon vanki ja Suomen entinen kunniakonsuli

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa valitsee perjantaina uuden puheenjohtajan Sepp Blatterin seuraajaksi. Suomen entinen kunniakonsuli Tokyo Sexwale on yksi viidestä ehdokkaasta.

Urheilu
 
IBRAHEEM AL OMARI / Reuters
Tokyo Sexwale ja Jordanin prinssi Ali neuvonpidossa alle 23-vuotiaiden Aftikan ja Aasian mestaruuskisoissa Dohassa tammikuun lopulla.
Tokyo Sexwale ja Jordanin prinssi Ali neuvonpidossa alle 23-vuotiaiden Aftikan ja Aasian mestaruuskisoissa Dohassa tammikuun lopulla. Kuva: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

Suomella on oma pieni kytkentänsä Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajavaalissa.

Ehdokkaana oleva Tokyo Sexwale on toiminut Suomen kunniakonsulina Etelä-Afrikassa. Sexwalen kodin edessä Johannesburgin Houghtonissa liehuu yhä silloin tällöin Suomen lippu.

Suomi-kytkentä jäänee kuitenkin haaveeksi, kun Fifan yli 200 maata äänestävät syrjäytetyn Sepp Blatterin seuraajasta perjantaina Zürichissä.

Sexwale on kiistelty hahmo. Eläköityneen liikemiehen mahdollisuuksia nousta Fifan johtoon pidetään pienenä jopa hänen omassa kotimaassaan.

”Koko Afrikka ei tue häntä. Tiedotusvälineiden veikkauksissa Sexwale on päässyt vasta neljännelle sijalle”, Suomen Pretorian-suurlähetystön lähetysneuvos Anu Saxén sanoo Helsingin Sanomille.

”Sexwale on hyvin verkostoitunut ja häntä pidetään hyvämaineisena”, Saxén jatkaa.

Sexwale oli Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon aikaan vankina Robben Islandilla Nelson Mandelan kanssa.

Vapautumisensa jälkeen hänestä on tullut poliitikko ja miljonääriliikemies, ja niiden myötä ansioituneena kansalaisena Suomen kunniakonsuli.

Konsuli on Etelä-Afrikassa arvohenkilö. joka saa käyttää autossaan diplomaattikilpiä.

”Hän tykkää korkean profiilin hommista”, Etelä-Afrikan kansalaisjärjestöissä työskentelevä Maarit Laitinen sanoo.

Sexwale on pyrkinyt Etelä-Afrikan presidentiksi ja ollut ministerinä. Hän on tiettävästi ollut kiinnostunut myös kaivostoiminnasta Suomessa.

Sexwalen lisäksi Blatterin paikkaa tavoittelee neljä muuta kandidaattia. Euroopan ja Etelä-Amerikan maat tukevat Gianni Infantinio, jolla on Sveitsin ja Italian kaksoiskansalaisuus.

Suomen ääntä kokouksessa käyttää Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja. Hän nostaa Infantinon pahimmiksi haastajiksi ranskalaisen Jerome Champagnen ja bahrainilaisen sheikin Salman bin Ebrahim Al-Khalifan.

Salman kilpailee Aasian maiden äänistä Jordanian prinssi Alin kanssa. Ali on vaatinut, että Fifa siirtää puheenjohtajavaalia, koska hän ei pidä vaalitapaa riittävän avoimena.

Fifalla on 209 jäsenmaata. Yleiskokous äänestää ensin perjantaina, ovatko Indonesia ja Kuwait vaalikelpoisia. Molempien maiden jalkapalloliittoja epäillään korruptiosta ja lahjonnasta.

Uutta puheenjohtajaa tuskin valitaan vielä ensimmäisellä äänestyskierroksella. Voittaakseen ehdokkaan pitää saada 130 ääntä eli kaksikolmasosaa äänistä.

”Ei ole helppoa saada yli sataa ääntä”, Alaja sanoo.

Puheenjohtajan valintaan liittyy paljon politiikkaa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen vähiten ääniä saanut ehdokas putoaa jatkosta.

Äänestystä jatketaan niin kauan kun voittaja saa enemmistön.

Jokaisella jäsenmaalla on käytössään yksi ääni. Se johtaa helposti erilaisiin myönnytyksiin ja lehmänkauppoihin, kun puheenjohtajaehdokkaat yrittävät houkutella maita puolelleen.

Fifan entinen puheenjohtaja Blatter on saanut korruption vuoksi kahdeksan vuoden toimintakiellon jalkapalloon liittyviin tehtäviin. Blatter kiistää syytökset.

HS esittelee ehdokkaat Blatterin seuraajaksi.

Salman bin Ebrahim Al-Khalifa

Bahrainilainen on Aasian jalkapalloliiton 50-vuotias puheenjohtaja. Vuosina 2002–2013 hän toimi Bahrainin jalkapalloliiton puheenjohtajana ja Fifan kurinpitotoimikunnan puheenjohtaja.. Maailman ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on väittänyt Salmanin johtaneen 150 jalkapalloilijan joukkoa, joka on osallistunut Bahrainissa demokratian vastaiseen toimintaan.

Gianni Infantino

Fifan italialais-sveitsiläinen pääsihteeri, joka täytti viime tiistaina 45 vuotta. Ammattijohtaja, joka tuntee Fifan toiminnan pitkältä ajalta. On välttynyt korruptioepäilyiltä. Neljän lapsen isä ja kielitaitoinen juristi. Ehdottaa, että jalkapallon MM-kisat laajennetaan 40 maan turnaukseksi. Toiminut myös Euroopan jalkapalloliitossa Uefassa.

Tokyo Sexwale

Etunimestään huolimatta eteläafrikkalainen liikemies ja poliitikko, jonka puolue on Afrikan kansalliskongressi, 62-vuotias. Opiskellut Yhdysvalloissa. Toiminut myös hallituksen ministerinä 2009–2013. Syntynyt köyhissä oloissa Johannesburgin Sowetossa. Pidetään karismaattisena johtajana ja edesmenneen Nelson Mandelan ystävänä.

Jerome Champagne

Entinen diplomaatti, joka oli vuosina 1999–2010 Fifan konsulttina, 57-vuotias ranskalainen. Syrjäytetyn puheenjohtajan Sepp Blatterin pitkäaikainen haastaja, joka kuitenkin vetäytyi vuoden 2014 vaalista. Toiminut muun muassa Palestiinan jalkapalloliiton ja Kosovon tasavallan jalkapalloliiton neuvoantajana.

Ali bin al Hussein

Jordanian 40-vuotias prinssi, jonka väitetään olevan profeetta Muhammedin suora jälkeläinen 43. polvessa. Jordanian kuninkaan Husseinin kolmas poika. Opiskellut Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Jordanin jalkapalloliiton puheenjohtaja ja toiminut Fifan varapuheenjohtajana. Perustanut myös Länsi-Aasian jalkapalloliiton. Kamppailee Salmanin kanssa Aasian maiden äänistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?