Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Packalén haki tappioon apua urheilupsykologilta

Vapaaottelijan kovat paineet tiivistyvät muutamaan minuuttiin häkissä. Lontoon UFC-illassa ei ole varaa virheisiin.

Urheilu
 
Jani Mesikämmen
Vesa-Matti Väärä
Teemu Packalénilla pyöri mielessä liikaa ajatus, ettei hän jaksa otella kolmea erää.
Teemu Packalénilla pyöri mielessä liikaa ajatus, ettei hän jaksa otella kolmea erää. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Kuka?

Teemu Packalén

 Vapaaottelija

 Seura: Finnfighters' Gym, Turku

 Ottelut ammattilaisena: 7 voittoa, 1 tappio

 Painoluokka: kevytsarja (-70,3 kg)

 Vapaaottelun Suomen mestari 2012, arvokisamitaleja brasilialaisessa jujutsussa.

 UFC Fight Night London näkyy lauantaina Suomessa Viaplay-palvelun kautta klo 19.45. Teemu Packalen ottelee n. klo 20.30 ja Makwan Amirkhani n. klo 22.30.

Lontoossa nähdään lauantaina peräti kaksi suomalaista vapaaottelijaa lajin pääorganisaation UFC:n tapahtumassa.

Makwan Amirkhani saa voiton myötä jo avaimet tähteyteen. Teemu Packalén puolestaan yrittää vakiinnuttaa paikkansa kansainvälisellä tasolla.

Packalén sai suuren tilaisuutensa heinäkuussa, kun hänet kutsuttiin viikon varoitusajalla UFC-debyyttiinsä. Viime hetken loukkaantumispaikkaajan rooli ei ole helppo. Turkulainen huippulupauskin hyppäsi raskaalta peruskuntokaudelta uuteen maailmaan isolle areenalle.

Käteen jäi ammattilaisuran ensimmäinen tappio, jonka jälkeen Packalén oli oman arvion mukaan ”aivan rikki”.

”Se oli iso muutos, kun minusta tuli UFC-ottelija yhtäkkiä. Olen aina ollut itsevarma, mutta pelkästään ne muutokset sekoittivat aika lailla päätä. Ja tappiosta jäi omanlaisensa häpeä”, Packalén muistelee.

Voitosta voittoon purjehtinut nuori urheilija kohtasi yksilöurheilijalle häviön hetkellä tylysti koittavan yksinäisyyden.

Packalén ei jäänyt yksin kriisinsä kanssa, vaan valmentajansa suosituksesta hän hakeutui urheilupsykologin puheille.

”Olen oppinut ymmärtämään, ettei mikään lopulta muuttunut sen vuoksi. Elämä on ennallaan, vaikka mielessä pyöri kaikenlaista.”

Urheilupsykologi Päivi Granholm kohtasi loppukesästä tutuntyyppisen asiakkaan. Moni urheilija on paitsi perfektionisti myös herkkä reagoimaan asioihin, jotka eivät ole kohdallaan.

”Huomasimme, että Teemulla oli mielessä enemmän tilanteesta selviytyminen kuin onnistumiseen keskittyminen tai kilpailuun valmistautuminen. Ja mielessä pyöri liikaa ajatus, ettei hän jaksa otella kolmea erää,” Granholm taustoittaa.

Packalén selviytyi kolme pitkää erää Mickael Leboutia vastaan. Hän väsähti pahasti kesken ottelun ja hävisi niukasti tuomaripistein. Se mihin keskityt, vie voimia, muistuttaa Granholm.

Nyt alla on kuukausien huolellinen valmistautuminen uuteen otteluun, mutta asetelma on entistä vaikeampi. Tappio tarkoittaisi todennäköisesti hyvästejä UFC-sopimukselle. Lisäksi suunnitelmia sotki vastustajan vaihtuminen viikko sitten.

Nyt vastaan asettuu viime vuonna kaksi suomalaiskollegaa tyrmännyt Ranskan Thibault Gouti.

Urheilupsykologin kanssa Packalén on opetellut kääntämään negatiivisia ajatusmalleja myönteisiksi ja itsetuntemuksen kautta päästämään irti turhaan kuormittavista tunteista.

Vain pari kertaa vuodessa kisaavalle ammattilaiskamppailijalle tilanne on silti lähes kohtuuton. Kuukausien valmistautuminen mitataan muutamassa minuutissa. Niihin hetkiin urheilija itsekin lyö nyt leiman ”uran tärkein ottelu”.

”Jos nyt ottelen huonosti, tulee luultavasti potkut. Tämä on urani isoin matsi. Siihen on valmistauduttu niin, että menen tekemään häkkiin sen mitä on harjoiteltu. Silloin mun käsi nostetaan aika nopeasti ylös”, Packalén uskoo.

Valmentajien vanha mantra ”se on vain yksi matsi muiden joukossa” ei auta tällaisessa tilanteessa.

Packalén haluaa normalisoida ottelutilanteen. Se vaatii tiedostamista ja omien reaktioiden tunnistamista.

”Jos ottelun merkitystä ei käsittele, se voi kahlita energiaa tai lisätä pelkoa. On huono neuvo sanoa, että älä ajattele sitä. Toistuvasti mielessä pyörivät ajatukset täytyy kohdata, pelkkä irti päästäminen ei auta”, Granholm toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!