Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoriso kantaa vastuun Leijonien World Cup -joukkueessa

Kuopus Barkov johtaa hyökkäystä, puolustajat kuuluvat myös nuorisokaartiin. Kokeneita pelaajia jäljellä vain kourallinen.

Urheilu
 
Eliot J. Schechter / Getty Images
Nuorelle Aleksander Barkoville on luvassa paljon vastuuta syksyn World Cupissa.
Nuorelle Aleksander Barkoville on luvassa paljon vastuuta syksyn World Cupissa. Kuva: Eliot J. Schechter / Getty Images
Fakta

Leijona-valinnat World Cupiin

  Maalivahdit: Tuukka Rask, Pekka Rinne.

  Puolustajat: Esa Lindell, Olli Määttä, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen.

  Hyökkääjät: Aleksander Barkov, Joonas Donskoi, Valtteri Filppula, Mikael Granlund, Jussi Jokinen, Mikko Koivu, Leo Komarov, Lauri Korpikoski, Jori Lehterä, Teuvo Teräväinen.

Kahdentoista vuoden tauko jääkiekon World Cupissa vaihtoi pelaajat Leijonien kokoonpanossa ja myös ikärakenteen.

Tuleva päävalmentaja Lauri Marjamäki valitsi 16 pelaajan ryhmän ensi syksyn World Cupiin Torontoon. Joukkueen kasvot ovat totisesti toiset kuin vuoden 2004 tapahtumassa tai Sotšin olympialaisissa 2014.

Enää eivät ole mukana Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Sami Salo tai Olli Jokinen. Sotšissa heidät nähtiin.

Vain Mikko Koivu on jäljellä vuoden 2004 kokoonpanosta. Koivu oli 21-vuotiaana haistelemassa arvoturnauksen ilmapiiriä, mutta nyt hän on joukkueen kapteeni ja ykköskentän keskushyökkääjä.

Puolustuksessa ero näkyy suurimmillaan. Marjamäki otti neljän puolustajan joukkoon peräti kolme 1994 syntynyttä nuorta miestä. Sami Vatanen vaikuttaa 25-vuotiaana veteraanilta.

Buffalon Rasmus Ristolainen on syyskuussa maailmancupin aikaan 21-vuotias. Esa Lindell ja Olli Määttä ovat 22-vuotiaita.

Toista oli silloin ennen. Teppo Numminen johti 36-vuotiaana Leijonien alakertaa, kun Suomi kohtasi Kanadan Torontossa pelatussa finaalissa. Kokeneita olivat muutkin: Sami Salo, 30, Kimmo Timonen 29, Toni Lydman 27 ja Aki Berg 27.

Artikkeliin liittyvät

”Ennakkoluulottomia, hyviä nuoria pelaajia”, Marjamäki sanoi nykyisestä ryhmästään. ”Nuoret pelaajat ottavat niin isoja harppauksia puolessa vuodessa, että välillä itsekin ihmettelee, mihin he ehtivät.”

Näin Marjamäen pitääkin sanoa, kun kokeneita puolustajia ei ole NHL:ssä. Vatanen edustaa kokeneinta kaartia, vaikka hän pelaa vasta toista täyttä kauttaan kantaen isoa vastuuta.

Jos NHL ei pysty tarjoamaan Leijonien alakertaan täydennystä, kyttäävät KHL-pakit Juuso Hietanen, Sami Lepistö ja Topi Jaakola paikkaa. He kuuluvat niukasti ikäluokkaan plus 30 vuotta.

Puolustuksen myllerrys on harvinaisen suuri. Tavallaan yksi ikäluokka puuttuu välistä, mutta ei hätää. Nuoria ovat hyökkääjätkin.

Koivu ja Jussi Jokinen edustavat 33-vuotiaina kokemusta, samoin Valtteri Filppula, 32.

Aleksander Barkov, 20, ottaa johdettavakseen kakkosketjun. Teuvo Teräväiselle, 21, tulee iso vastuu kärkikentissä. Eikä Mikael Granlundkaan, 24, vanha ole, vaikka kohinaa hänen ympärillään on riittänyt kohta kymmenen vuotta.

Barkovin läpimurto Leijonissa starttasi ikävästi, kun hän loukkaantui Sotšin olympiaturnauksen alkumetreillä. Viime keväänä Tšekin MM-turnauksessa hän näytti, että taidoille löytyy käyttöä näissä peleissä.

Voisi veikata, että nuoren Barkovin ympärille rakentuu Suomen pelillisesti johtava kentällinen.

NHL:n ja sen pelaajayhdistyksen tekemien sääntöjen mukaan nyt piti valita kaksi maalivahtia ja 14 kenttäpelaajaa. Ei yhtään enempää eikä yhtään vähempää.

Maalivahtien paikat menivät odotetusti Pekka Rinteelle ja Tuukka Raskille. Kolmosvahdin pesti odottaa ottajaansa. Siinä pääsee joukkueeseen, mutta tuskin pelaamaan. Suomen maalivahdit kuuluvat NHL:n ykköskoriin.

Puolustukseen ja hyökkäykseen jäi kolme paikkaa avoimeksi. Puuttuvat nimet julkaistaan kesäkuun alussa. Sitten joukkue on valmis, ja vain loukkaantumiset voivat johtaa vaihdoksiin.

”Ei voi sanoa, että tämä 16 pelaajan lista olisi ollut helppo koota, mutta se oli aika selkeä”, Marjamäki sanoi.

Totta. Ei Suomella ole sellaista ruuhkaa joukkueeseen kuin Ruotsilla, jolla on 20 puolustajaa, jotka ovat pelanneet 30 ottelua tai enemmän NHL:ssä tällä kaudella.

Suomen pakkitilasto kertoo neljän pelanneen tuon määrän otteluita. Jyrki Jokipakka jäi vielä odottamaan valintaansa.

Hyökkäyksessä Leijonilla riittää kokemusta – sopivasti puurtajia ja mukavan laaja taito-osasto. Kolmen jäljellä olevan pelaajan valinta ei muuta yleisilmettä.

Hyökkäys kelpaa mainiosti. Enemmän lentelee ajatuksia puolustuksesta. Siellä kuorma kasvaa avainpelaajille.

Hyväksi puoleksi voi laskea laajan keskushyökkääjäjoukon. Koivu, Barkov, Granlund, Filppula ja Jori Lehterä ovat hengeltään keskushyökkääjiä. Vain Koivu ja Barkov pysyvät keskellä joka tilanteessa, muille kelpaa paikka laidallakin.

”Keskustan pitää olla vahva. Suomen täytyy puolustaa tiiviinä viisikkona ja saada huippu maalivahtipeli”, Marjamäki sanoi.

Tuleva World Cup on jokaisen pelaajan unelma olympialaisten ohella. Maailmancupvalinnat tuovat kevääseen säpinää, joka heijastuu myös MM-kisoihin.

Jos NHL-seuran kausi päättyy runkosarjaan, kannattaa hypätä MM-junaan. Se voi olla mahdollisuus tavoitella jäljellä olevia paikkoja.

”Onhan se yksi iso juttu tässä”, Leijonien GM Jere Lehtinen sanoi MM-näytöistä.

Hannah Foslien / AFP
Mikko Koivu on joukkueen kokenein hyökkääjä.
Mikko Koivu on joukkueen kokenein hyökkääjä.
Sergei Belski / USA Today
Sami Vatanen, 25, saattaa olla vanhin ja kokenein puolustaja.
Sami Vatanen, 25, saattaa olla vanhin ja kokenein puolustaja.
Matt Slocum
Rasmus Ristolainen on maailmancupin aikaan 21-vuotias.
Rasmus Ristolainen on maailmancupin aikaan 21-vuotias.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?