Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumni: Maailmancupia hiihdetään Paloheinän mitalla

Urheilu
 

Kun Pohjoismaissa käytetään sanaa puistohiihto, se tarkoittaa kilpailua, joka hiihdetään helpolla eli vain pieniä nousuja ja laskuja tarjoavalla ladulla.

Parhaillaan myös lajin huipulla eli maailmancupissa kilpaillaan puistohiihdoissa – sananmukaisesti, kun kahdeksan osakilpailun Kanadan-kiertueen ensimmäinen puolikas hiihdetään maan itäosissa NHL-jääkiekosta tuttujen kaupunkien kupeessa tai jopa ytimessä.

Kanadan-kiertue alkoi tiistaina Ottawan alueella sprinttiladulla, jolla oli korkeuseroa vaivaiset 10 metriä ja noususumma 47 metriä.

Myöhään perjantai-iltana Quebec Cityssä hiihdettiin sprintti, jossa vastaavat mitat olivat 20 ja 26. Lahden MM-esikisoissa kaksi viikkoa aiemmin nämä numerot olivat 22 ja 54.

Samassa puistossa Quebecin provinssin parlamenttitalon maisemissa hiihdetään lauantaina takaa-ajokilpailut. Maailmancupin mittarilla siis todella helpossa maastossa.

Jos maailmancupia viedään Ottawan ja Quebecin kaltaisille laduille, voitaisiin yhtä hyvin kilpailla Helsingin Paloheinässä tai Espoon Leppävaarassa puhumattakaan Vantaan Hakunilasta.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS haluaa näköjään näin arvokisojen välivuonna tehdä lähetystyötä ja markkinoida hiihtoa jättimaassa, jossa riittää lunta ja pakkasta, mutta lajikulttuuri on ohutta tai ainakin hajanaista.

Se on johtanut väistämättä kompromisseihin laduissa.

”Oli hirveä latu”, sanoi Kerttu Niskanen oltuaan Montrealissa parhaana suomalaisena seitsemäs kympin (p) yhteislähdössä.

”Tulimme tänne näyttämään lajiamme, mutta en ole varma, mitä tämä oli. Oliko se maastohiihtoa vai jotain offpisteilyä”, murahti maailmancupin kokonaisvoiton käytännössä varmistanut Norjan Martin Johnsrud Sundby kotimaansa yleisradioyhtiölle NRK:lle. Hän kaatui mutkaisella ladulla ja jäi neljänneksi.

Hiihtäjien tarkoittama latu oli perusmitoiltaan normaalia mc-tasoa (korkeusero 56 m ja noususumma 3,5 km:n kierroksella 138), mutta sillä oli mutkaisia laskuja, liian kapeita kohtia ja pari jyrkkää haarakäyntinousua, jotka synnyttivät haitariliikettä letkaan.

Jääkiekon dominoimassa ja marinoimassa Kanadassa on muutamia hiihdon lajikeskittymiä, joista merkittävin on vuoden 1988 Calgaryn olympialaisten hiihtopaikka Canmore Kalliovuorilla.

Siellä kilpaillaan ensi viikolla kiertueen jälkimmäinen puolisko.

Siirryttäessä 1 400–1 500 metrin korkeuteen Canmoreen kiertueen vaatimustaso muuttuu rajusti. Siellä sprinttiradan korkeusero on 29 metriä ja noususumma sääntöjen sallima maksimi 60. Kolmella normaalimatkalla korkeuseroa on 71–82 metriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?