Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen eri tanssityylin taitajat

Jaak Vainomaa ja Taina Savikurki kohtaavat tänä viikonloppuna Helsingissämaailman parhaat vakio- ja latinalaistanssiparit.

Urheilu
 
Korkeilla koroilla tanssiminen vaatii lihaksia
Korkeilla koroilla tanssiminen vaatii lihaksia
Jaak Vainomaa ja Taina Savikurki voittivat helmikuussa 10-tanssin EM-hopeaa. Kaksikko näyttää videolla tanssimisen mallia ja kertoo, kuinka raskasta kymmenessä tanssissa kilpaileminen on fyysisesti. Toimittaja: Anna von Hertzen, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Janne Elkki

Kun 10-vuotias poika pohti, taisteleeko toisten poikien kanssa karatetatamilla vai tanssiiko tytön kanssa, oli valinta helppo. Ainakin Jaak Vainomaalle.

”Olin harrastanut molempia lajeja pari vuotta, mutta sitten päätin keskittyä vain tanssimiseen”, nykyään 27-vuotias Vainomaa naurahtaa.

Valinta taisi osua oikeaan, sillä Vainomaasta on kehittynyt huipputanssija. Hän ja niin ikään lapsesta asti tanssinut Taina Savikurki ovat Suomen tämän hetken menestynein 10-tanssipari. Kaksikko nappasi viimeksi helmikuussa EM-hopeaa Kööpenhaminassa.

Palkintokaapista löytyi jo ennestään muun muassa MM-pronssi, EM-kulta ja EM-hopea.

”Lähdimme tietysti hakemaan kultaa, mutta teimme hyvän suorituksen ja olemme erittäin ylpeitä hopeasta”, Savikurki sanoo.

10-tanssi on tanssilajina vaativa, sillä siinä on hallittava kymmenen erilaista tanssityyliä: valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep sekä samba, cha cha cha, rumba, paso doble ja jive.

Helsingissä järjestetään tänä viikonloppuna Grandslam-osakilpailu, johon myös Savikurki ja Vainomaa osallistuvat. Messukeskuksessa kilpaillaan vakio- ja latinalaistansseissa, ja taso on kova: yli 1 500 tanssiurheilijan joukossa on molempien lajien 24 maailman parasta paria.

”Kisan tanssiparit ovat erikoistuneet joko vakiotansseihin tai lattareihin. Olemme yksi harvoista, jotka tanssivat molemmat kisat”, Vainomaa sanoo.

Vainomaan ja Savikurjen tavoitteena on päässä molemmissa lajeissa semifinaaleihin. Tavoite on kova, mutta ei mahdoton.

Kaksikko on miettinyt, josko he erikoistuisivat tulevaisuudessa vakio- tai latinalaistansseihin. Grandslam-osakilpailu ja syksyllä järjestettävät 10-tanssin MM-kisat antavat osviittaa pohdinnalle.

”Olemme kilpailleet 10-tanssissa jo kauan, ja laji on raskas. Kaikkeen menee tuplasti enemmän: kisat ovat kaksipäiväiset, pukuja pitää olla enemmän, valmentajia pitää olla enemmän…”, Savikurki sanoo.

Virosta kotoisin oleva Vainomaa löysi Savikurjen tanssiparikseen vuonna 2008 ja muutti Suomeen. Kaksikon kemia toimi heti, sillä he menivät vain kuukauden treenaamisen jälkeen SM-kisoihin ja tulivat heti kuudensiksi.

Noin 20–30 tuntia viikossa treenaava tanssipari luettelee vahvuuksikseen fyysisen kunnon, musikaalisuuden, musiikin hyödyntämisen koreografiassa ja sitkeyden.

”Meillä on ollut paljon ylä- ja alamäkiä, mutta emme ole pistäneet toisiamme vaihtoon, vaan jaksaneet tehdä töitä”, Savikurki sanoo.

Tiivis yhteistyö vaatii kompromisseja ja kykyä kommunikoida. Vainomaa kertoo oppineensa etenkin kuuntelemisen jalon taidon.

Poikien kanssa vaikka jalkapallon treenaaminen on ihan erilaista. Tytön kanssa pitää käyttäytyä ja puhua eri tavalla. Olen oppinut näiden 20 vuoden aikana paljon naisista”, Vainomaa naurahtaa.

Kaksikon tämän vuoden päätavoite on menestyä Wienissä marraskuussa järjestettävissä MM-kisoissa. Entä mikä 10-tanssin lajeista on kaikkein kiehtovin?

”Vaikea sanoa, koska harjoittelemme kaikkea kymmentä lajia ja olemme kaikissa tasaisia. Päivän suosikki vaihtelee sen mukaan, mitä on treenattu eniten”, Savikurki sanoo.

Katso EM-hopeaparin tanssinäyte osoitteessa HS.fi/hstv.
Juhani Niiranen / HS
Jaak Vainomaa ja Taina Savikurki harjoittelivat Kaapelitehtaalla Helsingin Grand Slamia varten.
Jaak Vainomaa ja Taina Savikurki harjoittelivat Kaapelitehtaalla Helsingin Grand Slamia varten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?