Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koripallon poikkeus­lahjakkuus Lauri Markkanen harjoitteli heittoja jopa ilman pakkasrajaa

Syksyllä on edessä loikka lajin huippuyliopistoon Yhdysvaltoihin.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Lauri Markkasta ärsyttää ajatus siitä, että hän olisi perinyt heittotaitonsa vanhemmiltaan. ”Mä olen kehittänyt heittoni omalla työlläni.”
Lauri Markkasta ärsyttää ajatus siitä, että hän olisi perinyt heittotaitonsa vanhemmiltaan. ”Mä olen kehittänyt heittoni omalla työlläni.” Kuva: Vesa Koivunen
Kuka?

Koripalloilija Lauri Markkanen

 18-vuotias, syntynyt 22. toukokuuta 1997.

 Kotoisin Jyväskylästä.

 Pituus 211 cm.

 Paino 98 kg.

 Pelipaikka iso laitahyökkääjä.

 Nykyinen joukkue HBA Märsky, Mäkelänrinteen lukion joukkue, joka pelaa miesten I divisioona A:ssa.

 Kasvattajaseura Jyväskylän HoNsU.

 Valmistuu ylioppilaaksi keväällä 2016.

 Lähtee syksyksi 2016 Arizonan yliopistoon, jossa pelaa NCAA-joukkue Wildcatsissa.

”Ruotsin paja jatkuu torstaina 11. helmikuuta alkaen.”

”Koeviikon kuoroharkat musaluokan infotaululla.”

Mäkelänrinteen lukion aulatelevisiossa vilkkuu muistutuksia koulun opiskelijoille. Kun kävelee aulasta pihan poikki liikuntahallin kahvioon, kuulee seinän takaa hallissa harjoiteltavien vanhojen tanssien tahdit.

Ollaan keskellä suurten tulevaisuuden haaveiden, nuoren optimismin ja poloneesissa hikoavien kämmenten maailmaa.

Sitten kahvion lasiovi käy. Sisään astelee Lauri Markkanen, joka edustaa suomalaisen koripallon suuria tulevaisuuden suunnitelmia.

Poikkeuksellisen lahjakkaana pelaajana pidetty 18-vuotias on vaikuttava ilmestys. Ei sitä ihan joka päivä tapaa 211 senttiä pitkää ihmistä.

Markkanen viettää viimeisiä kuukausiaan Märskyssä. Häntä on jollain tapaa liikuttavaa seurata lukioympäristössä. Ensi syksynä isolla laitahyökkääjällä on edessään valtava loikka rapakon taakse Arizonan yliopistoon, jonne hän siirtyy pelaamaan ja opiskelemaan.

Siihen loikkaan loppuu viattomuus, ja tulosten odottaminen alkaa. Muutaman vuoden sisällä Markkasen allekirjoitus voi olla miljoonien dollarien arvoinen.

Itse asiassa Markkanen on juuri palannut Amerikasta. Hänen nykyisen opinahjonsa joukkue HBA Märsky on ollut edeltävän viikon Yhdysvaltojen Rhode Islandilla järjestetyssä NPSI-turnauksessa. Siellä Märsky kohtasi neljä yhdysvaltalaista lukiota. Markkanen valittiin turnauksen tähdistöön.

”Matka avasi silmiäni jenkkikoripallolle”, Markkanen listaa saamiaan oppeja.

”Siellä on erilainen pelityyli, ja tilanteet tapahtuvat paljon nopeammin kuin Suomessa.”

Markkasesta on kohistu viimeisen vuoden aikana molemmilla puolilla Atlanttia.

Vuosi sitten helmikuussa hän osallistui New Yorkissa pidetylle FIBAn ja NBA:n järjestämälle Basketball Without Borders -maailmanleirille. Kesällä 2015 hän voitti alle 18-vuotiaiden poikien EM-kisojen korikuninkuuden.

Kymmenet jenkkiyliopistot ilmoittivat halukkuutensa rekrytoida suomalaisen abiturientin. Kun hän lokakuussa päätyi valitsemaan Arizonan, uutisoitiin päätöksestä ESPN:n ja CBS:n verkkosivuilla.

Erilaiset NBA:n draft-sivustot pitävät Markkasta viiden tähden lupauksena ja arvioivat, että hänet varataan ensimmäisellä kierroksella vuonna 2017. Vastaavaan on suomalaisista yltänyt vain pelintekijä Petteri Koponen.

Miltä tällainen hype tuntuu nuoresta urheilijasta?

”Onhan se siistiä, mutta en mä viitsi kiinnittää siihen hirveästi huomiota. Keskityn mieluummin omaan tekemiseen. Tässä on kirjoitukset tulossa ja korista treenataan koko ajan”, Markkanen muistuttaa nöyrästi lukiolaisen arjesta.

Nöyryydestä kertoo sekin, ettei hän missään vaiheessa ole pitänyt itseään muita parempana pelaajana. Ei edes aloittaessaan nuorisomaajoukkueissa.

”En erottunut siellä esimerkiksi pituudellani mitenkään. Venähdin vasta yläasteella, kun kasvoin 30 senttiä.”

Vasta yläasteella? Sanotaan, että jotkut kasvavat vasta armeijassa.

”Heh, toivottavasti en enää kasva siellä. Kyllä tää alkaisi jo riittää.”

Markkasen suitsuttajiin kuuluu myös Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann, jonka alaisuudessa laituri debytoi viime elokuussa. EM-kisapaikka oli lähellä miehissäkin, mutta nilkkavamma esti Montpellieriin lähtemisen.

”Lauri on monipuolinen pelaaja, joka on harvinaisen pitkä, liikkuva ja taitava”, Dettmann sanoo.

Monipuolisuus näkyy tilastosarakkeissa. Niin sanottuna levittävänä nelosena pelaavalta Markkaselta onnistuvat niin kolmen pisteen heitot, räjähtävät donkit kuin oivaltavat syötötkin.

Kuinka korkealla Markkanen tulevaisuudessa pärjää? Mikä hänen koko potentiaalinsa on? Dettmann vastaa kysymykseen japanilaisella sananlaskulla.

”Huolimatta siitä kuinka paljon nukkuu talvisin, niin kurkut kasvavat keväisin.”

Sananparrella hän tarkoittaa sitä, ettei huippulupauksen luonnollista kehitystä saa pakottaa tai kiirehtiä. Lähtökohdat kehitykselle ovat erinomaiset, mutta valmentajien ei pidä munata prosessia ahnehtimalla.

”Lauri on poikkeuksellisen lahjakas esimerkiksi henkisen ja geneettisen rakenteensa takia.”

Rakenteen Markkanen on perinyt vanhemmiltaan. Pekka -isä, 48, kuuluu koripallon kotimaiseen lajikaanoniin. Hän teki 1990-luvulla uraa ammattilaisena Euroopassa ja pelasi 129 A-maaottelua. Myös äiti Riikka, 50, oli aktiivivuosinaan maajoukkuetason koripalloilija.

Lauri ei ole vanhempiensa lapsikatraan ainoa lahjakkuus. Isoveli Eero, 24, pelaa jalkapalloa ammatikseen Tukholman AIK:ssa. Toinen isoveli Miikka, 23, ylsi puolestaan koriksessa nuorten maajoukkueisiin.

Markkasen kertoessa lapsuudestaan syntyy urheiluperheestä kuva, jossa palloilu oli luonnollinen osa elämää eikä ylhäältä päin lapsiin iskostettu pakko.

Kun perheen kuopukselta kysyy, olisiko häntä kenties kiinnostanut elämässä jokin muu kuin koripallo, vastaa hän:

”Pelasin mä lapsena jalkapalloa.”

Pihapeleissä Lauri ei pärjännyt isoveljiensä kanssa painimalla, mutta isää vastaan taitoja mitattiin usein. Isä onkin pysynyt yksi vastaan yksi -vastustajana aikuisikään saakka.

”Nykyään mä jo voitan sen. Onneksi.”

Perheestä puhuttaessa Markkasta ärsyttää ajatus siitä, että hän olisi perinyt heittotaitonsa vanhemmiltaan.

”Mä olen kehittänyt heittoni omalla työlläni. Heittelin lapsena koko ajan ja kaikkialla”, hän toteaa jämäkästi. Harjoittelulle ei ollut edes pakkasrajaa. ”Talvella ulkona pelaaminen on vain pukeutumiskysymys”, Markkanen naurahtaa.

Ensi syksynä pukeutumista ei enää tarvitse miettiä, sillä Markkanen jatkaa harjoitteluaan Arizonan auringossa. Hän valitsi yliopistonsa lopullisesti tutustumiskäynnillä Yhdysvalloissa, jossa loppusuoralle oli haarukoitu kolme ehdokasta.

Laiturilupaus vieraili Arizonan lisäksi Michael Jordanin entisessä yliopistossa North Carolinassa sekä Hanno Möttölän Utahissa.

”Yliopistot yrittivät houkutella kehumalla mua ja ylistämällä omaa projektiaan”, Markkanen kertoo.

”Arizonassa kiinnosti se, että pääsen kehittymään ja pelaamaan. Heiltä puuttui pelaaja nelospaikalle ensi syksyksi.”

Markkanen viettää collegessa vähintään vuoden ja enintään neljä vuotta. Myös hänen isänsä kävi 1989 kokeilemassa yliopistokoripalloa Kansasissa, mutta palasi vuoden jälkeen Jyväskylään.

Siitäkin huolimatta, että NBA-valmentajat soittelivat ja maanittelivat Pekkaa takaisin Yhdysvaltoihin.

Se on monen mielestä suomalaisen koripallon suuri mitä jos -tarina.

Laurin mukaan vanhemmat eivät kuitenkaan ole painostaneet häntä katsomaan yliopistokorttia loppuun asti, vaikka sitä toivovatkin.

Eikä Pekka ole juuri kertonut tarinoita Kansasin ajoilta pojalleen.

”Tosin valmentaja Roy Williamsista olen kuullut. Varsinkin kun kävimme North Carolinassa, jossa Williams oli valmentajana. Iskästä oli mielenkiintoista katsoa, että ovatko treenit vielä samanlaisia kuin Kansasin aikoina. Ja kyllä ne aikalailla taisivat olla.”

Kai poika on sentään joutunut sanomaan isälleen, että älä taas kerro tarinaa siitä, kun puolustit Louisiana-sentteri Shaquille O’Nealin kymmeneen pisteeseen?

”Noh, kyllä me siitäkin ollaan puhuttu”, Lauri nauraa.

Isä-Markkasen lisäksi Möttölä, joka luotsaa HBA:ta päävalmentaja Antti Koskelaisen kanssa, on ollut arvokas tuki suojatilleen. Hän toimi yliopistojen tarjousten välittäjänä Markkaselle ja tämän vanhemmille.

Möttölä on painottanut opiskelun tärkeyttä ja valmistanut pelaajaansa henkisesti yliopistokoripalloon. Hänestä on ollut myös suurta pelillistä apua.

”Esimerkiksi sisäpelaamisen Hanno opetti mulle käytännössä kokonaan. Jyväskylässä mä pelasin kaaren takana lähestulkoon koko ajan”, HoNsU-kasvatti kiittelee.

Yliopistojen koripallosarja NCAA on maailman merkittävin näyteikkuna NBA:n draftia ajatellen, ja Markkasesta toivotaan jo seuraavaa suomalaisammattilaista taalaliigaan.

Hänelle se on tällä hetkellä suuri unelma, josta on muotoutumassa hiljalleen tavoite.

”NBA on vuorenhuippu, jolla haluan pelata”, Markkanen muotoilee.

”Minä näen Laurissa mahdollisuuden olla tulevaisuudessa merkittävä pelaaja NBA:ssa”, sanoo Dettmann, joka on aikoinaan valmentanut erästä toistakin taitavaa eurooppalaislaituria – Dirk Nowitzkia. Valmentaja haluaa kuitenkin toppuuttella draft-odotuksia.

”Jos sitä oikein kriittisesti katsoo, niin vain alkupään draftilla on positiivinen vaikutus. Jälkipään draftilla se voi olla päinvastainen. Pelaajasta tulee kaupankäynnin kohde, kuten [Petteri] Koposelle on käynyt.”

Lauri Markkasen ja NBA:n välillä on vielä monta isoa mutta voitettavissa olevaa haastetta.

Lyhyen kahviokeskustelun perusteella on selvää, että syksyllä yhdysvaltalaiseen eliittiyliopistoon lähtee fiksu, kohtelias ja nöyrä nuori mies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!