Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Heikkisen huippusuoritus jäi Kanadassa huomiokatveeseen

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Lahden MM-esikisoissa Matti Heikkinen koki yhdistelmäkilpailussa ”täystyrmäyksen”.
Lahden MM-esikisoissa Matti Heikkinen koki yhdistelmäkilpailussa ”täystyrmäyksen”. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hiihdon maailmancupin kuuluvilla takaa-ajokilpailuilla on ainakin yksi kiusallinen ominaisuus.

Ne kätkevät helposti sisäänsä kovia suorituksia, jotka jäävät yleensä huomiokatveeseen.

Talven paras suomalainen mieshiihtäjä Matti Heikkinen eteni ennen puoltayötä lauantaina Suomen aikaa kaukana kärjen takana Kanadan-kiertueen neljännellä etapilla, 16 km:n (virallisesti 15:n) takaa-ajossa.

Kun osuusaikoja kisan jälkeen vertailtiin, kävi ilmi, että Heikkinen oli koko porukan toiseksi nopein.

Ykkönen oli maailmancupin voiton käytännössä varmistanut Norjan Martin Johnsrud Sundby, joka oli 2,3 sekuntia jyväskyläläistä nopeampi. Sundby starttasi viidentenä ja saapui maaliin samalla sijalla.

Kärjessä hiihtänyt kiertueen johtokaksikko, Venäjän Sergei Ustjugov ja Norjan Petter Northug selvisivät urakastaan 20 ja 21 sekuntia Heikkistä hitaammin.

Suurimman osan matkaa Heikkinen eteni ryhmässä, mistä on aina etua. Suorituksen arvoa lisää se, että hän erkani siitä ryhmästä. Lopputuloksena oli suomalaisten toistaiseksi paras yksittäinen hiihto kiertueella.

Kiertueen kokonaiskilpailussa Heikkinen on vasta sijalla 23, kaukana kärjestä mutta vain minuutin päästä kuudennesta sijasta.

Puistohiihtojen jälkeen Ski Tour Canadan toinen puolisko (neljä osakilpailua) hiihdetään vaativilla laduilla 1 400–1 500 korkeudessa Kalliovuorilla.

Myös vuodenvaihteen jälkeen hiihdetyllä Tour de Skillä Heikkinen vastasi kovimmista yksittäisistä suomalaissuosituksista oltuaan Oberstdorfin yhteislähdössä seitsemäs ja päätösosuudella kolmanneksi nopein. Itse loppunousussa hän oli ykkönen.

Heikkisen kohtalona sekä Tour de Skin että Kanadan kokonaiskilpailussa oli se, että hän ei pärjää sprinteissä.

Molemmilla kiertueilla Kansainvälinen hiihtoliitto FIS asetti hyvin kyseenalaisesti säännöt niin, että toisen osuuden yhteislähtökilpailuihin starttipaikat määräytyivät edellisen päivän sprintin mukaan.

Näin Heikkinen ja monet muut hän kaltaisensa normaalimatkojen hiihtäjät saivat paikan kaukana eturivistä ja juuttuivat kisan alussa ruuhkaan. Siksi kärki karkasi heti toivottoman kauas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?