Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräinen on esikuva nuorille

Urheilu
 
Ari Pusa
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Maailmanmestaruus ja ampumahiihdon maailmancupin voitto nostivat Kaisa Mäkäräisen Vuoden urheilijaksi 2011.
Maailmanmestaruus ja ampumahiihdon maailmancupin voitto nostivat Kaisa Mäkäräisen Vuoden urheilijaksi 2011. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen on iso esikuva ja idoli alle viisitoistavuotiaille ampumahiihdon harrastajille. Ilman Mäkäräisen esimerkkiä moni nuori olisi voinut lopettaa tai vaihtaa toiseen lajiin.

Aikuisille urheilijoille niin ei ole. Mäkäräinen on valovuoden päässä muista suomalaisista, menestyksensä ja taloudellisten ansioidensa puolesta.

Pelkkinä palkintorahoina hän ansaitsee tällä kaudella yli 80 000 euroa, ja kausi on vielä kesken. Vuonna 2014 hänen verotettavat tulonsa olivat 170 454 euroa, kun toinen puoli tulee sponsoreilta.

Tulojensa puolesta hän ei ole saanut apurahaa Suomen olympiakomitealta. Jatkossa tilanne muuttuu, kun urheilijoiden tulorajoja ei enää huomioida, mikä on oikein. Menestys kuuluu palkita.

Mäkäräisen esimerkki osoittaa, että ampumahiihdolla voi elää. Hänen menestyksensä ei ole pois keltään toiselta.

Ampumahiihtoon hän siirtyi varsin myöhään, vasta 20-vuotiaana maastohiihdosta.

Hän onkin joukon parhaita hiihtäjiä, ellei paras. Tänä päivänä ampumahiihdossa ei pärjää ilman vahvaa fysiikkaa ja hiihtoa, mikä entisestään korostuu.

Voiko Mäkäräisen malli toistua? Löytyykö jostain hiihtäjä, joka haluaa vaihtaa lajia ja ruveta ampumahiihtäjäksi?

Voi löytyä, mutta ampumahiihdon kannalta se olisi hämmentävää, eikä se ei voi olla lajin strategiana. On sama kuin nostaisi kädet pystyyn.

Muutoksen ja kehityksen on lähdettävä lajista itsestään, mutta se ei estä sitä, etteivätkö muiden lajien edustajat ole tervetulleita kokeilemaan.

Päävalmentaja Marko Laaksosen sopimus päättyy keväällä. Tulokset ovat laihoja, mutta niin ovat olleet resurssitkin. Hyvä mies voi jatkaa. Puuttuu vain järjestelmä, jossa koneisto nostaa nuoren urheilijan maajoukkueen kautta huipulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?