Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šarapova kärysi dopingista: Miksi moni huippu-urheilija on jäänyt kiinni Latviassa 70-luvulla kehitetyn sydänlääkkeen käytöstä?

”Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa”, ADT:n Timo Seppälä sanoo.

Urheilu
 
Šarapova selitteli doping-käryään - "Otan täyden vastuun"
Šarapova selitteli doping-käryään - "Otan täyden vastuun"
Tennistähti Maria Šarapova jäi kiinni meldoniumin eli mildronaatin käytöstä. Pelaaja puolustautui tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin losangelesilaisessa hotellissa. Kuva: Reuters, leikkaus: Kristiina Marttinen

Urheiluvuoden 2016 hittidopingaine näyttäisi alkuvuoden perusteella olevan sydänlääke

Tähän mennessä Meldoniumin, toiselta nimeltään Mildronaattin käyttämisestä on jäänyt kiinni seitsemän urheilijaa. Heistä nimekkäin on tenniksen maailmalistan entinen ykköspelaaja, Venäjän Maria Šarapova.

Šarapova kertoi maanantaina antaneensa Meldoniumia sisältäneen dopingnäytteen Australian avoimen tennisturnauksen yhteydessä tammikuussa. Häntä ennen meldoniumista olivat kärynneet taitoluistelun venäläinen olympiavoittaja Jekaterina Bobrova, etiopialaisruotsalainen juoksun maailmanmestari Abeba Aregawi, venäläinen pyöräilijä Eduard Vorganov, ukrainalaiset ampumahiihtäjät Olga Abramova ja Artem Tyšhenko sekä etiopialainen maratoonari Endeshaw Negesse.

Eikä kaikki ole tässä. Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kertoi uutistoimisto Tassille, että lisää Meldonium-käryjä olisi tulossa. Mutko myös sanoi Venäjän urheiluministeriön varoittaneen urheilijoita Meldoniumin tulosta kiellettyjen aineiden listalle.

Kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada lisäsi aineen kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa. Šarapova kertoi käyttäneensä Meldoniumia jo kymmenen vuotta sitten ja saaneensa sitä sydänoireiden ja diabeteksen oireiden hoitoon.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä, mikä Meldonium oikein on?

”Meldonium tai Mildronaatti on Latviassa [1970-luvulla] keksitty ja kehitetty aine ja sitä on käytetty Itä-Euroopassa pitkään. Sitä on käytetty parantamaan sydämen verenkiertoa ja erilaisten sydäninfarktien hoidossa. Se parantaa verenkiertoa sydämessä siten, että se tavallaan suojaa sydäntä hapenpuutteelta.”

Mikä hyöty urheilijalle on aineen käytöstä?

”Sydän jaksaa toimia vähän kovemmalla teholla. Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa. Tieteellisessä mielessä ainetta ei ole tutkittu kovinkaan paljoa, koska se on idästä kotoisin. Siellä ei ole niin paljoa tehty lääketieteellisiä tutkimuksia.”

Meldoniumin käytöstä on kärynnyt lyhyessä ajassa useiden eri lajien urheilijoita. Käyttäjäkunta on laaja.

”Meldonium oli Wadan tarkkailemien aineiden listalla, koska sitä käytettiin niin kamalan paljon. Aine kiellettiin urheilussa, koska urheilijat kokivat siitä olevan jotain hyötyä. Se on saanut maineen tehokkaana aineena, vaikka sitä ei ole kovin paljoa tutkittu.”

Tutkitut hyödyt ovat pieniä, mutta käyttö verrattain laajaa. Onko tämä merkki siitä, että urheilijat käyttävät kaikkia suoritusta parantavia keinoja, jos niitä ei ole erikseen kielletty?

”Näin se nimenomaan on. Ei mahda mitään. Jos jostain ajatellaan, että siitä on pientä hyötyä, sitä käytetään.”

Onko syytä epäillä, että Suomessa urheilijat olisivat käyttäneet Meldoniumia ennen sen kieltämistä?

”Ei ole syytä epäillä.”

Onko paljon lääkeaineita, joita ei ole vielä kielletty, mutta joiden koetaan parantavan suoritusta?

”Varmasti sellaisia on, mutta joukko ei ole iso. Aiemmin käytettiin digoksiinia [sydänlääke] ja nitroglyseriiniä on koetettu. Kaikkea on yritetty. Kun joku saa päähänsä, että joku aine voi auttaa, sitä kokeillaan.”

Nyt dopingista kärysi yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmistä ammattilaisurheilijoista. Kertooko se muutoksesta ammattiurheilun suhtautumisessa dopingiin?

”Aikoinaan tenniksessäkin toiminta oli sen kaltaista, että testejä on tehty, mutta jos urheilija on jäänyt kiinni esimerkiksi kokaiinista, hänet on otettu nuhdeltavaksi. Sen enempää asiasta ei ole tiedotettu.”

”Varoittelut ja hyssyttelyt ovat 90-lukua, nyt ammattiliitot ryhtyvät pikkuhiljaa sitoutumaan sääntöihin. KHL periaatteessa tekee niin, eri asia on kuinka valvonta toimii. NHL ei vielä ole lähtenyt liikkeelle.”

Mitä lääkeaineita Wadan tarkkailulistalla on?

”Esimerkiksi pienemmät pseudoefedriiniannokset ovat tarkkailun kohteena. Samoin on erilaisia kipulääkkeitä sekä tiettyjä piristeitä, jotka eivät nyt ole kiellettyjä. Yksi tarkkailulistalla oleva aine tramadoli.”

Mihin sitä voi käyttää urheilussa?

”Tramadoli on kodeiinia vastaava kipulääke. Se on vähän voimakkaampi. Ei siitä mitä mahdotonta hyötyä ole, mutta se voi rauhoittaa ja auttaa suorituksen tekemistä, jos kipu on hetkellisesti pienempi.”

”Tilanne on sama esimerkiksi glukortikoidien kanssa. Niiden hyötyjä ei ole voitu tarkasti osoittaa, mutta ne ovat kuitenkin kiellettyjä.”

Glukokortikoidit saattavat lisätä rasituskestävyyttä.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Ruotsin kansalaisuuden saanut 1 500 metrin maailmanmestari Abeba Aregawi on yksi Meldoniumista kärynnyt huippu-urheilija.
Ruotsin kansalaisuuden saanut 1 500 metrin maailmanmestari Abeba Aregawi on yksi Meldoniumista kärynnyt huippu-urheilija.
DAVID W CERNY / Reuters
Myös jäätanssija Jekaterina Bobrova on kärynnyt Meldoniumista. Hän voitti parinsa Dmitri Solovjevin kanssa EM-pronssia tammikuussa Bratislavassa järjestetyissä kisoissa.
Myös jäätanssija Jekaterina Bobrova on kärynnyt Meldoniumista. Hän voitti parinsa Dmitri Solovjevin kanssa EM-pronssia tammikuussa Bratislavassa järjestetyissä kisoissa.
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Maria Sharapova on tunnetuin Meldoniumista kärynnyt urheilija.
Maria Sharapova on tunnetuin Meldoniumista kärynnyt urheilija.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?