Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi rangaistuspotkusääntö lisää tulkinnan merkitystä

Veikkausliigan tuomari toivottaisi videot tervetulleiksi

Urheilu
 
Vesa Koivunen
KTP:n Jordi van Gelderen kaatoi kesällä HJK:n Ousman Jallow’n rangaistuspotkun arvoisesti.
KTP:n Jordi van Gelderen kaatoi kesällä HJK:n Ousman Jallow’n rangaistuspotkun arvoisesti. Kuva: Vesa Koivunen

Uuden rangaistuspotkusäännön tulo on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta lisää tuomarityöhön haastetta, arvioi Veikkausliigatuomari Petri Viljanen.

Jalkapallon säännöistä vastaava IFAB kertoi viikonloppuna, että sääntöä muutetaan. Maalipaikassa tapahtuneesta rikkeestä ei enää automaattisesti tule punaista korttia.

”Esimerkiksi ensimmäisellä minuutilla tuleva punainen kortti ja rangaistuspotku on aika raju rangaistus joukkueelle”, Viljanen myöntää.

Kun päälle tulee pelikielto, on rangaistus jo kolminkertainen.

Viljasella, 29, on pelaajataustaa Veikkausliigasta asti. Liiton sarjoissa hän on tuominnut viisi vuotta. Veikkausliigassa hän tuomitsi ensimmäistä kertaa toissa kesänä, viime kesänä vakituisesti.

Satakunnan piirissä Viljanen vastaa myös tuomarien koulutuksesta ja rekrytoinneista. Hän ei usko, että sääntötulkintojen muuttuminen vaikeuttaisi uusien tuomarien löytämistä.

”Hyvä, että asiat ovat tapetilla. Se voi saada jonkun kiinnostumaan tuomaritoiminnasta”, Viljanen sanoo.

Uuden säännön myötä tulkinta rangaistusaluerikkeiden osalta lisääntyy. Nopeat tilanteet pitää saada kerralla oikein. Videotarkastusmahdollisuutta ei toistaiseksi ole. IFABin kokouksessa linjattiin, että koekäyttö Euroopan huippusarjoissa aloitettaisiin kauteen 2017–18 mennessä merkittävimpien ottelutapahtumien osalta. Punaiset kortit ja rangaistuspotkut kuuluisivat listaan.

Viljanen itse toivottaisi videot tervetulleiksi.

”Viime vuonna loppukaudesta oli muutama tilanne, jotka olisi ollut mukava nähdä videolta pelin aikana”, Viljanen myöntää.

Hän muistuttaa, että Veikkausliigassa pelataan loppukaudesta esimerkiksi mestaruudesta, europaikoista ja sarjapaikasta. Videoiden avulla tuomarivirheen riski pienenisi.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist on varovainen kannanotoissaan. Hän sanoo haluavansa tutustua tarkemmin päätökseen ja mahdollisiin Fifan antamiin esimerkkitapauksiin. Vasta sen jälkeen hän on valmis sanomaan, helpottaako vai vaikeuttaako sääntö tuomarityötä.

Punainen kortti annettaisiin, jos rikkoja ilmeisessä maalintekotilanteessa työntää, vetää tai pitää kiinni hyökkääjästä tai jos rikkoja ei yritä pelata palloa. Tai jos rike aiheuttaisi punaisen kortin muuallakin kentällä.

”Jos hyökkääjää ilmeisessä maalintekopaikassa rikotaan esimerkiksi kamppaamalla, tuomarin ratkaisu on rangaistuspotku ja keltainen kortti”, Holmqvist kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?