Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maria Šarapovasta tuli varoittava esimerkki: ”Jokaisen urheilijan pitää tietää mikä on sallittua”

Maria Šarapova on yksi maailman valovoimaisimmista ja eniten ansaitsevista urheilijoista. Monet sponsorit pohtivat nyt yhteistyön lopettamista hänen kanssaan.

Urheilu
 
Šarapova selitteli doping-käryään - "Otan täyden vastuun"
Šarapova selitteli doping-käryään - "Otan täyden vastuun"
Tennistähti Maria Šarapova jäi kiinni meldoniumin eli mildronaatin käytöstä. Pelaaja puolustautui tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin losangelesilaisessa hotellissa. Kuva: Reuters, leikkaus: Kristiina Marttinen

Maailman tunnetuimpiin urheilijoihin kuuluvan venäläisen Maria Šarapovan yhteistyökumppanit tekivät nopeasti omat johtopäätöksensä tennistähden dopingkärystä.

Viisinkertainen grand slam-voittaja ja maailman entinen ykköspelaaja kertoi maanantaina Los Angelesissa järjestämässään tiedotustilaisuudessa jääneensä kiinni kielletyn meldoniumin käytöstä.

Šarapova on yksi parhaiten ansaitsevia naisurheilijoita. Talouslehti Forbesin mukaan hänen tulonsa olivat viime vuonna 29,5 miljoonaa dollaria eli 27 miljoonaa euroa. Pääosa ansioista kertyi sponsorisopimuksista.

Dopingkäry tarkoittaa todennäköisesti tulojen merkittävää putoamista. Jo tiistaina urheiluvälinejätti Nike, sveitsiläinen kellovalmistaja Tag Heuer ja urheiluautoja valmistava Porsche ilmoittivat harkitsevansa yhteistyön lopettamista Šarapovan kanssa.

Šarapovan käry on myös iso tahra naisten WTA-kiertueelle, sillä venäläinen on sen tunnetuimpia urheilijoita. Kiertueen toimitusjohtaja Steve Simon sanoi olevansa surullinen kärystä.

”Maria on johtohahmo, ja olen tuntenut hänet aina erittäin rehellisenä naisena. Mutta niin kuin Maria itsekin sanoi, jokainen pelaaja vastaa itse siitä mitä saa kehoonsa. Jokaisen urheilijan pitää myös itse tietää, mikä on sallittua”, Simon totesi.

Šarapovan rangaistusta ei ole vielä päätetty. Siitä voi tulla kova vääntö Kansainvälisen tennisliiton ja Maailman antidopingtoimiston Wadan välillä.

Šarapovan käry voi olla merkki siitä, että myös ammattiurheilussa suhtaudutaan yhä tiukemmin dopingiin. Onko hän varoittava esimerkki?

”Totta kai on”, urheiluoikeuden asiantuntija Lauri Tarasti sanoo.

”Jokainen huippu-urheilija lukee saman tarinan kuin me luemme. Ainakin Šarapovan käyttämästä aineesta tiedetään nyt, että se on kielletty aine.”

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä uskoo, että ammattiurheilussa suhtaudutaan dopingiin aiempaa vakavammin.

”Ammattiurheilun liitot ovat ryhtyneet pikkuhiljaa sitoutumaan dopingsääntöihin. KHL periaatteessa tekee jo niin, jos vain valvonta toimii. NHL ei vielä ole lähtenyt liikkeelle.”

Šarapovan käyttämä meldonium on ollut alkuvuoden kärytilastojen hittituote. Šarapovan lisäksi sen käytöstä on jäänyt kiinni venäläisiä, ukrainalaisia ja etiopialaisia urheilijoita. Heistä tunnetuin on 1 500 metrin juoksun maailmanmestari, Ruotsia edustava etiopialainen Abeba Aregawi.

Meldonium, toiselta nimeltään mildronaatti on Latviassa 1970-luvulla kehitetty sydänlääke. Maailman antidopingtoimisto Wada lisäsi aineen tämän vuoden alussa kiellettyjen aineiden listalle, koska sen käytön todettiin olevan urheilussa yleistä.

Meldoniumia on käytetty erityisesti Itä-Euroopassa sydäninfarktien hoidossa.

”Se parantaa verenkiertoa sydämessä siten, että se tavallaan suojaa sydäntä hapenpuutteelta”, Seppälä kertoo.

”Sydän jaksaa toimia vähän kovemmalla teholla. Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa,” hän kuvailee aineen mahdollisia hyötyjä.

Onko syytä epäillä, että Suomessa urheilijat olisivat käyttäneet meldoniumia ennen sen kieltämistä?

”Ei ole syytä epäillä.”

Meldoniumia on käytetty lääketieteellisessä tarkoituksessa Itä-Euroopassa. Myös useimmat meldonium-käryt ovat samalta suunnalta.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko varoitti tiistaina, että kaikkia meldonium-käryjä ei ole nähty.

”Tehtävänäni ei ole toimia viestintuojana, mutta tapauksia tulee lisää”, hän sanoi.

Pian Mutkon ilmoituksen jälkeen venäläinen R-Sports-lehti kertoi pikaluistelun MM-kultaa kaksi viikkoa siiten voittaneen Pavel Kuližnikovin kärystä.

R-Sport kertoi myös pikaluistelun olympiavoittajan Semion Elistratovin jääneen kiinni meldoniumin käytöstä. Tietoja ei ole vahvistettu.

Yhdysvalloissa 7-vuotiaasta asti asunut Šarapova kertoi saaneensa lääkettä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten muun muassa sydänvaivoihin perheen lääkärin kautta.

Mutko puolusti Šarapovaa. Ministerin mukaan taustajoukkojen olisi pitänyt pitää huolta, että kiireinen urheilija ei käytä kiellettyjä aineita.

Lauri Tarastin mukaan Šarapovan käry on yksi merkki dopingvalvonnan tiukentumisesta. Vastapuolena on Tarastin mukaan ”kemiallinen valmennus” eli lääkkeiden ja lääketieteen käyttö tulosten parantamisessa.

”Sellaista huippu-urheilu tällä hetkellä on”, hän toteaa.

Kyse ei ole aina kilpailusuorituksen parantamisesta, vaan siitä, että urheilija voi harjoitella mahdollisimman kovaa.

”Palautumiskeinoja mietitään koko ajan. Kemiallinen valmennus on osa huippu-urheilua tänä päivänä.”

Seppälän mukaan urheilijat eivät tarvitse välttämättä edes tutkimustietoa aineen vaikutuksista.

Meldonium on juuri tällainen aine.

”Se on saanut maineen tehokkaana aineena, vaikka sitä ei ole kovin paljoa tutkittu.”

Onko tämä merkki siitä, että urheilijat käyttävät kaikkia suoritusta parantavia keinoja, jos niitä ei ole erikseen kielletty?

”Näin se nimenomaan on. Ei mahda mitään. Jos jostain ajatellaan, että siitä on pientä hyötyä, sitä käytetään.”

Thomas Peter / Reuters
Maria Šarapova antoi kiellettyä sydänlääkettä sisältäneen dopingnäytteen Australian avoimien yhteydessä.
Maria Šarapova antoi kiellettyä sydänlääkettä sisältäneen dopingnäytteen Australian avoimien yhteydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!