Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieläkö muistat nämä dopingkäryt: Ben Johnson, Lance Armstrong, Martti Vainio ja Lahti 2001 – HS listasi tunnetumpia dopingtapauksia

Urheilu
 
Pikajuoksija Ben Johnson

Ben Johnson voitti olympiakultaa sadan metrin juoksussa ME-ajalla 9,79 Soulissa vuonna 1988. Kanadalainen jäi kiinni anabolisten steroidien käytöstä ja sai kahden vuoden kilpailukiellon. Johnsonin käry avasi silmät huippu-urheilun kovaan maailmaan. Johnson kärysi uudestaan 1993. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon ja hänen tuloksensa mitätöitiin.

Balco-skandaali

Kalifornialainen Balco-laboratorio toimitti dopingaineita yhdysvaltalaiselle urheilijoille. Balco kehitti niin sanotun design-hormonin, THG:n. Tunnetuimmat käryäjät olivat pikajuoksijat Marion Jones ja Kelly White. Aineesta kärysi kolmisenkymmentä urheilijaa 2004.

Kreikkalaiset pikajuoksijat

Kreikkalaisten pikajuoksijoiden Kostas Kenterisin ja Ekaterina Thanoun käryt Ateenassa 2004 kuuluvat olympiahistorian merkillisyyksiin.

Juoksijat eivät tulleet dopingtesteihin, vaan lavastivat onnettomuuden, jossa he olivat kaatuneet skootterilla ja joutuneet sairaalaan.

Lance Armstrong

Lance Armstrong voitti ennätyksellisesti seitsemän kertaa pyöräilyn Ranskan ympäriajon 1999–2005. Yhdysvaltalaisen ympäriltä paljastui dopingvyyhti, jota hän itse oli pyörittänyt. 2013 Armstrong myönsi käyttäneensä dopingia voittamiensa Ranskan ympäriajojen aikana. Hän menetti voittonsa ja palkintorahansa.

Valtiojohtoinen doping

Itä-Saksan urheilumenestys 1970–1980-luvuilla perustui valtiojohtoiseen dopingohjelmaan. Sama järjestelmä oli Neuvostoliitossa. Nyt doping-ohjemasta epäillään Venäjän yleisurheilua, jota uhkaa sulkeminen Rion olympialaisista.

Man armeija

Kiinalaiset juoksijat tekivät useita ME-tuloksia 1990-luvulla. Aineiden käyttö kesti vuosia, ja valtiojohtoista dopingia valvoi juoksijoiden valmentaja Ma Junren. Naisjuoksijoiden joukko nimettiin ”Man armeijaksi”.

Lahden MM-hiidot 2001

Suomalaishiihtäjien juhlat muuttuivat painajaiseksi, kun Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen kärähtivät Hemohesin käytöstä ja saivat kahden vuoden kilpailukiellot.

Suomen valmennusjohto oli pitänyt Hemohesiä sallittuna aineena. Silloinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ei ole hakenut purkua toimintakiellolleen urheilussa.

Lauri Tarastin johtama komitea selvitti myöhemmin, että Hemohesin tarkoituksena oli peitellä epo-hormonin käyttöä.

Juoksija Martti Vainio 1984

Martti Vainio juoksi hopeaa 10 000 metrillä Los Angelesin kesäolympialaisissa 1984, mutta menetti mitalinsa käryn takia. Hän oli antanut positiivisen näytteen aiemmin samana vuonna Rotterdamin maratonilla, mutta Suomen Urheiluliitto salasi tiedon. Vainion näytteessä oli anabolisia steroideja.

Hiihtäjä Kaisa Varis

Kaisa Varis sai Lahden MM-hiihdoissa 2001 pronssia perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä. Kaksi vuotta myöhemmin hän jäi kiinni epon käytöstä Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon. Hän palasi ladulle ampumahiihtäjänä ja kärysi toistamiseen samasta aineesta tammikuussa 2008. Hän sai elinikäisen kilpailukiellon, jonka välitystuomioistuin CAS kumosi muotovirheen takia.

Koistinen ja Tiisanoja

Kuulantyöntäjä Markus Koistinen ei tullut Atlantan olympialaisiin 1996, kun paljastui, että hän oli jäänyt kiinni istukkahormonin käytöstä.

Ville Tiisanoja työnsi ennätyksensä 21,09 metriä vuonna 2002. Häntä epäiltiin dopingista samana vuonna, kun hän jäi kiekonheittäjä Timo Tompurin kanssa kiinni Ranskan tullissa kielletyistä aineista. Kaksikko sai varoituksen. Vuonna 2006 Tiisanojan näytteestä paljastui testosteronin käyttöä.

Juoksija Minna Lainio

Minna Lainio antoi positiivisen näytteen vuonna 1993. Hän väitti käryn johtuneen e-pillereistä ja epänormaalista aineenvaihdunnasta. Lainio sai neljän vuoden kilpailukiellon, muttei koskaan myöntänyt käyttöään.

Maalivahti Stig Wetzell

Stig Wetzellin käry on surkuhupaisin suomalaisessa dopinghistoriassa. Hänen näytteestään löytyi efedriiniä Suomessa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa 1974. Maalivahti vakuutti syyttömyyttään. Käryn aiheuttajaksi epäiltiin banaania. Todellisuudessa joukkueen lääkäri oli antanut flunssaiselle pelaajalle kiellettyä lääkettä. Suomi menetti tapauksen takia kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa.

Nykyään pelaajan kärystä ei rangaista joukkuetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!