Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petra Olli voitti EM-kultaa: ”Täytyy ottaa iisisti, että löytää aamulla oikean lentokoneen”

Urheilu
 
Ilmars Znotins / AFP
Petra Olli (oik.) oli loppuottelussa Ukrainan Oksana Herheliä vahvempi.
Petra Olli (oik.) oli loppuottelussa Ukrainan Oksana Herheliä vahvempi. Kuva: Ilmars Znotins / AFP

Mitalin väri kirkastuu vuosi vuodelta. Painija Petra Olli voitti 2014 kotikisoissa EM-pronssia, vuonna 2015 vuorossa oli MM-hopeaa ja nyt tuli EM-kultaa.

Olli, 21, kukisti keskiviikkona 60-kiloisten EM-finaalissa Ukrainan Oksana Herhelin pistein 8–2.

”Aikuisten EM-kisoissa olen ollut seitsemäs, kolmas ja ykkönen. Aika siistiä”, HS:n puhelimitse tavoittama Olli iloitsi.

Mitä pidemmälle loppuottelu eteni, sitä vahvemmin Olli oli Euroopan mestaruudessa kiinni.

Finaali alkoi tunnustelevissa ja tasaisissa merkeissä. Tauolla Olli johti ottelua 2–0. Toisella puoliskolla suomalaispainija sai huippuvireen päälle ja ratkaisi ottelun peräkkäisillä pistesuorituksilla.

”Ottelu ratkesi varmaan painiin. Tiesimme kaverin heikkoudet, emmekä hätäilleet. Taidolla voitettiin. Kaverilla ei ollut kuin yksi ase, niskalenkki, ja sen me tiesimme”, Olli sanoi.

Latvian Riiassa käytyä loppuottelua oli saapunut katsomaan yli sata suomalaisfania, jotka kannustivat Ollia äänekkäästi.

”Ihan kuin olisi kotiyleisön edessä paininut. Mahtavaa, että jaksoivat lähteä tänne asti kannustamaan.”

Olli eteni keskiviikkona finaaliin ylivoimaisesti. Ensin hän kukisti Unkarin Gabriella Sleiszin pistein 10–0. Välierässä Venäjän Julia Prontševits jäi toiseksi samoin lukemin.

60-kiloisten hallitseva maailmanmestari Herhel oli astetta vahvempi vastustaja, mutta Olli voitti hänet taas, kuten kolmessa edellisessä heidän välisessään kohtaamisessa.

Tuore Euroopan mestari ei vielä keskiviikkoiltana tiennyt, miten hän aikoo saavutustaan juhlia.

”Katsotaan, mitä Latvian yöstä löytyy. Aamulla täytyy aikaisin lähteä Suomeen. Pitää ottaa iisisti, että löytää oikean lentokoneen”, Olli lohkaisi.

Aikuisten tasolla Suomi juhli painin EM-kultaa edellisen kerran vuonna 2009, kun Jani Haapamäki voitti Liettuan Vilnassa.

Euroopan mestaruus oli Ollin ensimmäinen aikuisten tasolla. Nuorten kisoista kultamitaleita löytyy roppakaupalla, sillä Olli voitti alle 20-vuotiaiden ikäluokassa neljä EM-kultaa ja alle 23-vuotiaissa yhden Euroopan mestaruuden.

Viime syksynä Olli voitti MM-hopeaa. Silloin hän sanoi, että tasoero kultaa voittaneeseen Japanin Kaori Ichoon on valtava.

”Eteenpäin on menty ja kovaa on harjoiteltu. Fysiikassa on tullut paljon kehitystä. Enää en häviä voimassa kärkipään akoille.”

Ensi kesänä Olli painii Rion olympialaisissa 58-kiloisten sarjassa. Onko olympiakulta realismia?

”En uskalla vielä puhua olympiakullasta, mutta kyllä ne mestaritkin on oikeana päivänä kaadettavissa”, Olli totesi.

Ilmars Znotins / AFP
Petra Olli voiton jälkeen.
Petra Olli voiton jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!