Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtajan mielestä taloudelliset tappiot ovat omistajien investointeja –”Jokerit lisää KHL:n brändiuskottavuutta”

Silti pudotuspeleissä olisi pitänyt pärjätä paremmin ja käyttää resurssit tehokkaammin.

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen tietää, että menestys KHL:ssä vaatii onnistumisia.
Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen tietää, että menestys KHL:ssä vaatii onnistumisia. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Jokerien jääkiekkoseuran toimistokäytävillä on rauhallista. Vallankumoustunnelmaa ei ole aistittavissa, vaikka kausi päättyi pettymykseen.

Karsiutuminen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella oli kaikkea muuta kuin seuran, fanien, omistajien tai KHL:n pääkonttorin toive.

Artikkeliin liittyvät

Onnistunut runkosarja lupaili enemmän. Nyt toimitusjohtaja Jukka Kohonen haalii kasaan ensi kauden budjettia. Urheilupuolesta vastaava GM Jari Kurri kokoaa joukkuetta ja markkinointiosasto pohtii, miten myydä elokuussa alkavaa kautta.

”Ei me tätä joukkuetta voida heikentää. Se on ihan selvä”, Jokerien toimitusjohtaja Kohonen sanoo.

Kohonen on oikeassa. Vaatimaton runkosarjamenestys olisi kuolinisku ja varmin keino karkottaa katsojat. Nyt keskiarvo oli sentään yli 10 500 ottelua kohden.

Päättynyt kiekkokausi tuottaa noin kymmenen miljoonan euron mittaisen miinusmerkin. Yksi kierros lisää pudotuspeleissä ei olisi tappiota pienentänyt, toinen kylläkin olisi. Matkakulut ovat niin suuret.

Moskova eli KHL:n pääkonttori ja venäläis-suomalaiset omistajat hoitavat tappiot. Näin on sovittu.

”Se on investointi se tappio”, Kohonen sanoo Jokerien tiloissa Hartwall-areenan takana. ”Jokerit lisää KHL:n brändiuskottavuutta.”

Kohonen näkee Jokerit hyvänä linkkinä yritysmaailman ja Venäjän välillä. Hän kaipaisi suomalaisilta yrityksiltä enemmän rohkeutta lähteä itään.

”Me olemme ihan varmoja, että tämä on hyvä juttu”, Kohonen sanoo.

Kymmenen miljoonan rahoitus ei ropise KHL-taivaasta sellaisenaan, vaan siihen kuuluvat liigan mediarahat ja televisiointisopimus Modern Times Groupin eli Viasatin kanssa.

Viesti KHL:n johdosta on ollut myös rohkaiseva. Markkinoinnista vastaava toimitusjohtaja Sergei Dobrohvalov sanoi tammikuussa, että ”KHL tarvitsee enemmän Jokereita kuin Jokerit KHL:ää”.

”Se oli kivasti sanottu”, Kohonen toteaa.

Jokerit onnistuu itse haalimaan noin 11–12 miljoonaa euroa markkinoilta. Osa tulee kumppaniyrityksiltä, osa kansainvälisiltä sponsoreilta. Tähän pottiin lasketaan myös katsomotuotot.

Kotiotteluissaan Jokereilla on pelin kiinnostavuuden mukaan muuttuva hinnoittelu. Se tarkoittaa, että halvimmillaan kotiottelun tuotto jää noin 50 000 euroon ja parhaimmillaan se nousee 350 000 euroon, kun Pietarin SKA tai Moskovan TsSKA tulee kylään.

”Jos vastaan tulee joukkue, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua”, Kohonen sanoo kahden kauden aikana vaikeimmin myytävistä otteluista.

Yleisöä näissäkin pelissä on riittänyt, mutta lippukassa edullisine paketteineen pieni.

Haitari on suuri eikä kovin tuottoisa, kun halvimmillaan tulos jää plus miinus nollaan.

Jokerit on saanut KHL:ään menon myötä fanituotemyyntiin vauhtia. Netin kautta myynti nousee noin 200 000 euroon vuodessa ja kaikkineen vajaaseen miljoonaan. Kasvulukemat ovat suuria, mutta näilläkään ei peitetä isoimpia miinuksia.

Kulut ovat hirmuiset verrattuna kotimaiseen Liigaan. Se yllätti liike-elämästä tulleen Kohosen ja oikeastaan kaikki Jokerien toimistossa.

KHL:ssä on paljon Pohjois-Amerikan NHL:stä kopioitua. Se takaa ottelutapahtumiin laadun, mutta myös maksaa.

Kohonen sai pienimuotoisen sätkyn, kun hän näki laskun turvamiehistä, ambulansseista, lääkäreistä, ovimiehistä, dopingvalvonnasta ja muista otteluiden oheiskuluista.

Ja lentäminen, hotellimajoitukset ja ruokailut maksavat ”maltaita”.

Tällä kaudella Jokerit pelasi Venäjän itäkolkassa vieraskiertueen alkaen Novosibirskista jatkuen Novokuznetskin kautta Vladivostokiin ja Habarovskiin. Pelkästään tämän reissun hinta nousi 400 000 euroon.

Onko menoilla sittenkään merkitystä, kun Moskova maksaa viulut?

”On”, Kohonen vastaa nopeasti, ”kun he eivät kuittaa kuin tiettyyn rajaan asti. Vaatimus meidän liiketoiminnan tuotolle on kova.”

Urheiluliikemies Hjallis Harkimo omistaa Jokereista edelleen niukan enemmistön. Venäläis-suomalaisella Roman Rotenbergilla on prosentin viipale ja Långvik Capitalilla Arena Eventsin kautta noin 48 prosenttia. Omistajataustalla on myös toinen venäläis-suomalainen liikemies, Gennadi Timtšenko.

Kun Moskovan miehet maksavat kaikki kulut, alkaako toimistossa kuulua vallankumouksen ääniä?

”Ei yhtään. Ei me edes ajatella tuollaisia. Meillä ei ole ollut minkäänlaisia luottamuspulaan vivahtavia ongelmia”, Kohonen sanoo.

”Venäläiset ovat tienneet tähän liiketoimintaan lähtiessään, millainen tuloslaskelmamalli on. He ovat sitoutuneet rahoittamaan”, Kohonen jatkaa.

Eikö Moskovasta ole tullut minkäänlaista noottia tällaisen kauden jälkeen?

”Kaikki ovat olleet pettyneitä. Omistajat ovat harmissaan”, Kohonen sanoo, ”ja rivien välistä on ollut luettavissa, että kyllä näillä panostuksilla olisi pitänyt pärjätä paremmin. Me ollaan samaa mieltä. Myös me olemme pettyneitä.”

Johtavatko Moskovan vihjailut siihen, että muutoksia on luvassa?

”Enemmän viesti on sellaista, että teidän täytyy kehittää ja parantaa. Sitä viestiä tulee hallitukselta, mutta myös Hjallikselta. Vaatimustaso on kova. Romanilta ei ole tullut yhtään viestiä.”

Kestääkö Jokerit toista tällaista kesken jäänyttä kautta?

”Minun mielestäni ei kestä, mutta ei olisi kestänyt yhtäkään. Koen, että me emme onnistuneet”, Kohonen sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Jukka Kohonen näyttää, minne asti ulottuvat pisimmät pelimatkat.
Jukka Kohonen näyttää, minne asti ulottuvat pisimmät pelimatkat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!