Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääpallomestaruus ratkeaa – hoitaako Gretzkyn numerolla pelaava nuorukainen pytyn Helsinkiin?

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Bandyliigan mestari ratkaistaan Oulunkylän jäällä tänään lauantaina.
Bandyliigan mestari ratkaistaan Oulunkylän jäällä tänään lauantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Jääpallofinalistien paluu huipulle

Botnia-69

 Perustettu 1969

 SM-kulta: 1989, 1992, 1997

 Runkosarjan 2015–2016 parhaat pistemiehet, 18 peliä: Tuomas Määttä 26+21, Tero Määttälä 25+12

Porvoon Akilles

 Perustettu 1902

 SM-kulta: 1981, 1985

 Runkosarjan 2015–2016 parhaat pistemiehet, 18 peliä: Sami Laakkonen 21+10, Ville-Veikko Angeria 6+21.

Jääpallon Suomen mestaruutta juhlitaan tänään Oulunkylän tekojäällä. Helsinkiläinen Botnia kohtaa kerrasta poikki -menetelmällä pelattavassa finaalissa Porvoon Akilleksen.

Botnian valmentaja Esa Määttä korostaa, että pelaajien kannalta on fantastista ratkaista mestaruus armottomasti kertalaakista. Samalla lailla kullasta pelataan Ruotsissa ja Venäjällä.

”Jääpallossa kunnioitetaan perinteitä. Ei futiksen MM-finaalissakaan kohdata viidesti, jolloin kovakuntoisempi voittaa kultaa”, korostaa Määttä.

Kentällä taisteluparin muodostavat Botnian Tuomas Määttä ja Akilleksen Petteri Lampinen. Nuori Määttä, 19, on pelinrakentaja ja maalintekijä, kokenut Lampinen, 41, johtaa puolustuslinjaa.

Määttä pelaa ensimmäistä kertaa mestaruudesta. Lampisella on taskussaan Suomen mestaruus ToPV:n riveissä, neljä Ruotsista ja yksi Venäjältä.

Rovaniemellä asuva Lampinen liittyi Akilleksen riveihin marraskuun puolivälissä. Viimeistään silloin seuran tavoitteeksi kristallisoitui Suomen mestaruus.

Määttä on nuorekkaan Botnian kapteeni ja pelaa jääkiekosta pyhällä Gretzky-numerolla 99. Hän oli runkosarjan pistepörssiykkönen (18 peliä 26+21) ja johtaa pudotuspelien tilastoa: 6 peliä 13+4.

”Lähdemme pelaamaan samoin kuin runkosarjassa, syöttelemme ja teemme paikoista maalit”, sanoo Tuomas Määttä.

”Ottelu kestää kaksi kertaa 45 minuuttia, eikä lopputuloksesta voi olla varma.”

Esa Määttä ja Akilleksen valmentaja Tomi Gröhn lupaavat korkeatasoista finaalia. Todennäköisesti Botnia hyökkää ja Akilles puolustaa.

”Akilles on voitonnälkää täynnä. Pelaajarunko on ollut vuosia yhdessä saavuttamatta mitään”, sanoo Gröhn.

Finaali on muutakin kuin ottelu. Lukuisista oheistapahtumista tuntuu puuttuvan ainoastaan hävittäjien ylilento.

Runkosarjan voittaja Botnia on suosikki ja kakkoseksi sijoittunut Akilles haastaa. Helsinkiläiset tekivät sarjassa eniten maaleja ja päästivät vähiten maaleja.

Botnian finaalipelaajistolla on ennestään yksi SM-kulta, kun Akilleksella on neljä Suomen mestaria ja titteleitä yhteensä 10.

Tunnelma katsomossa tekee vihreävalkoisessa pelaavan Akilleksen olosta kotoisan. Porvoosta Oulunkylään on tulossa tuhatkunta katsojaa. ”Vihreä kangas on myyty loppuun paikallisesta liikkeestä”, tietää Gröhn.

Akilles on nousujohtoisessa kunnossa. Seuralla on menossa 11 ottelun tappioton sarja. Botnia hävisi Oulunkylässä välierien avauspelin JPS:lle 1–5.

”Hyökkäyspeli alkaa loksahdella paikalleen. Puolustuspeli on jo aiemmin kauden mittaan hitsautunut yhtenäiseksi”, sanoo Lampinen.

Jääpallo on Porvoon ykköslaji, ja pikkukaupungissa odottaa iltajuhla kävipä kuinka tahansa. Botnian valmentaja Määttä myöntää, että isäntien mestaruus tuskin hetkauttaa samalla tavalla Helsingin katukuvaa.

Botnia ei hävinnyt runkosarjassa otteluakaan. Päätöskierroksella se pelasi vieraissa Akillesta vastaan 1–1 ja voitti kotonaan porvoolaiset 3–2 sekä 12–2. Nuo kaksi tappiota olivat Akilleksen ainoat runkosarjassa.

”On henkisesti helpottavaa tietää, että pystymme voittamaan Akilleksen”, sanoi Esa Määttä. ”Omasta kopista on hienoa lähteä kentälle, jolla tykkäämme pelata.”

Botnia voitti mestaruuden viimeksi 1997. Akilleksen edellisestä mestaruudesta on kulunut 31 vuotta.

Jääpallofinaali Botnia–Akilles lauantaina klo 13.45 Oulunkylän tekojäällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!