Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saunabussissa syttyi tulipalo, jää suli, yleisö lähti kotiin – ikimuistoinen jääpallofinaali päättyi Botnian juhliin

Jääpallon loppuottelu venyi yli kuusituntiseksi.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Botnia juhli pitkän päivän päätteeksi.
Botnia juhli pitkän päivän päätteeksi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Botnian jääpallojoukkueen valmentaja Esa Määttä totesi alkuviikosta, että aurinkolasit katsomossa ovat huono merkki. Näin totisesti oli, vaikka Botnia pitkän päivän päätteeksi juhli jatkoaikamaalilla jääpallon Suomen mestaruutta 3–2-voiton jälkeen.

Oulunkylän lauantainen finaali keskeytettiin, kun oli pelattu 30 minuuttia. Akilles johti suosikkina pidettyä Botniaa Petteri Lampisen osumalla 1–0.

Upea aurinkoinen kevätpäivä teki tekojäästä pelikelvottoman. Ottelu jäi kesken kello 14.15, ja uudeksi alkamisajaksi ilmoitettiin 18.30, jolloin aurinko ei enää porota kentälle.

Kolmituntisella pelitauolla Botnian ja Akilleksen pelaajat lähtivät suuntiinsa lähiravintolaan ruokailemaan. Epäonnisesti kaksinkampailussa kaatuneen ja kätensä murtaneen Botnian Teemu Malisen tie vei sairaalaan.

Arviolta 4 000-hengen yleisö nautti lämpimästä auringosta ja kisa-antimista. Kun tauko venyi ja venyi, suuri osa katsojista poistui Oulunkylästä.

”Saa nähdä minkä verran porukkaa tulee takaisin katsomoon”, mietti ottelun ainoan maalin tehnyt Lampinen pelitauolla.

”Ei tämä ole mikään ihannetilanne pelaajallekaan, huono juttu molemmille joukkueille. Ruokailun jälkeen pitää aloittaa uudelleen alkulämmittely.”

Johtomaaliaan Lampinen ei suostunut suuremmin hehkuttamaan:

”Lähtökohtana on, että pallot on saatava kohti vastustajan maalia. Ihan sama kuka niitä lyö.”

Kokeneen Lampisen, 41, mukaan kummankin joukkueen pelaajistossa oli samanlainen henki: ”Olisi voitu pelata ottelu alta pois ilman odottelua.”

Botnian valmentaja Määttä piti taukoa ainoana oikeana ratkaisuna. Hän korosti päätuomari Tero Tuhkasen ja Akilleksen valmentaja Tomi Gröhnin lailla turvallisuusnäkökohtaa.

”Pelaajien polvivammat olisivat kallis hinta ottelun jatkamisesta terän upotessa pehmeään jäähän”, sanoi Määttä.

”Huono tuuri, että ensimmäinen kevätpäivä sattui finaalille.

Samanlaiset kelit jatkuivat, joten ensi viikolla mestaruudesta ei olisi onnistuttu pelaamaan lainkaan.”

Huono jää iskee erityisesti Botnian ja Akilleksen kaltaisiin joukkueisiin. Niiden pelityyli perustuu luisteluun ja vauhdinpitoon.

Jään on oltava priimaa ainakin huipputason keskikenttämiehille. Heidän on laskettu liukuvan jäällä ottelun aikana yli 20 kilometriä.

Botnia ja Akilles valmistautuivat pitkään ja hartaasti finaaliin.

Ottelutaukoa välieristä lauantaille kertyi yli viikko.

”Kaksi vuotta sitten Porvoossa pronssiottelumme Kamppareita vastaan keskeytettiin ja lopetettiin sään takia. Tasapelissä ollut peli ratkaistiin rankkarikisalla, jonka voitimme”, sanoi Akilleksen valmentaja Gröhn.

Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen heittäytyi vakavaksi, ja jopa humoristiseksi.

”Jollei finaalia pystytä pelaamaan loppuun Oulunkylässä niin lähdetään sitten hakemaan ratkaisu vaikkapa hallista Ruotsin puolelta”, sanoi Liikanen.

”Noloa, että lajin kansallinen huipennus ja tv-ottelu kokee tällaista.

Toivottavasti vastoinkäyminen antaa lisää pontta jääpallon hallihankkeelle.”

Finaalin arvovieraisiin kuului Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen. Hän ehti ihastella 4 000-hengen yleisömäärää:

”Paikalla olevista varmasti 90 prosenttia on sellaisia, jotka eivät yleensä käy jääpallo-otteluissa.”

Legendaarinen jääpallotähti Veikko Niemikorpi, 67, muisteli, että vastaava yleisömäärä nähtiin Oulunkylässä viimeksi vuoden 1978 finaalissa HIFK–OLS.

Tapahtumarikkaaseen jääpallopäivään kuului myös paikalle vuokrattu saunabussi, josta pystyi seuraamaan finaalia. Koko 6,5-tuntiseksi venähtänyttä ottelua ei kuitenkaan bussista pystynyt seuraamaan, sillä vuokra-ajaksi oli sovittu vain 3,5 tuntia.

Kaiken kruunasi pienimuotoinen tulipalo, kun bussin sulakerasia syttyi palamaan. Asiasta kertoneen Ilta-Sanomien haastatteleman Sextitrean-yhtiön Kari Marjetan mukaan bussi säilyi vahingoittumattomana.

”Itse bussille ei sattunut mitään. Sauna, ruokailutilat, karaokelaitteet ja muut säilyivät täysin vahingoittumattomina”, Marjeta toteaa lehdelle.

Itse pelin ratkaisi lopulta keskikenttämies Iiro Karppinen, joka viimeisteli ratkaisuosuman jatkoajan toisella puolikkaalla. Mestaruus oli Botnian ensimmäinen sitten vuoden 1997. Botnian muut maalit iski Tuomas Määttä, ja vierailta onnistuivat Lampisen lisäksi Rauol Karlqvist.

Jutun otsikkoa täsmennetty 14.3 kello 12.50: Saunabussi ei palanut, vaan bussin sulakerasia paloi. Itse bussi säilyi vangoittumattomana.

Markku Ulander
Akilleksen Juuso Johansson (vas.) ja Botnian Tero Määttälä vauhdissa.
Akilleksen Juuso Johansson (vas.) ja Botnian Tero Määttälä vauhdissa.
Markku Ulander
Jää suli auringonpaisteessa.
Jää suli auringonpaisteessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?