Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-kulta lämmitti Peetu Piiroisen mieltä: ”Lähes kaikki kovimmat ovat paikalla”

Enni Rukajärvi otti Big airin hopeaa World Snowboard Tourin MM-kisoissa.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Peetu Piiroinen Sotšin olympialaisissa 2014.
Peetu Piiroinen Sotšin olympialaisissa 2014. Kuva: Rio Gandara / HS

Lumilautailu on viime vuosina noussut kamppailemaan Suomen talvilajien ykkösen asemasta, ja sunnuntaina Peetu Piiroinen ja Enni Rukajärvi kiillottivat kuvaa entisestään.

Piiroinen voitti kultaa World Snowboard Tourin (WST) MM-kisojen Big airissa Kiinan Yabulissa, ja Rukajärvi otti naisten sarjassa MM-hopeaa.

Suomalaispäivää täydensi Roope Tonteri, joka sijoittui neljänneksi oltuaan ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena. Hopealle noussut Yhdysvaltojen Kyle Mack kuitenkin sai liikaa pisteitä suorituksestaan, ja tuomarit ovat myöntäneet virheensä. Näin ollen Tonteri voi vielä nousta MM-pronssille.

WST-kiertue ei kuulu Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alaisuuteen, mutta lautailijat arvostavat menestystä WST:n kisoissa huomattavasti FIS:n kisoja korkeammalle.

”Pidän menestystä näissä kisoissa paljon isompana”, Piiroinen totesi HS:lle puhelimitse Japanista.

”Itse katson kisan arvoa sen mukaan, ketkä ovat mukana. FIS:n MM-kisoista puuttuu 85 prosenttia kovemmista laskijoista, mutta täällä lähes kaikki kovimmat ovat paikalla.”

Piiroinen, 28, on nauttinut suuren yleisön huomiota kunnolla edellisen kerran vuoden 2010 olympialaisissa Vancouverissa, kun hyvinkääläinen laski slopestylessa hopealle. Se mitali on edelleen laskijalle kirkkain.

”Kyllä olympialaiset on kaikkein kovin juttu. Kisat järjestetään neljän vuoden välein, ja tässä lajissa menestys on niin pienestä kiinni, että on vaikeaa saada minkä värinen mitali tahansa.”

MM-finaalissa jokainen laskija esitti kolme hyppyä, joista kahden parhaan pisteet laskettiin yhteen. Piiroisen valikoimaan kuuluivat caballerial 1 440 ja backside 1 440, eli kummassakin mies pyöri neljä kierrosta ilmassa.

”Aika hyvin meni temput, isosti ja kliinisti [puhtaasti]. Aina voi vetää paremmin, mutta tyytyväinen olen”, MM-kultamitalisti kommentoi.

”Siellä oli pari kovaa laskijaa, jotka eivät pysyneet parasta hyppyään pystyssä. Jos olisivat, niin ei olisi kultaa tullut. Mutta kuten sanoin, tässä lajissa homma on pienestä kiinni.”

MM-kultaa tuonut Big air oli Piiroiselle kauden ensimmäinen kisa, jossa mies nousi palkintopallille. Hän kärsi syksyllä selkävaivoista, ja marraskuussa repesi reiden lähentäjälihas, joka piti poissa rinteestä kuuden viikon ajan.

Kärsimättömyys paluun kanssa kostautui, sillä mies ei malttanut harjoitella tarpeeksi, vaan painui suoraan kisoihin, joista ei sitten menestystä tullutkaan.

”Olisi pitänyt varmaan ainakin pari viikkoa vain laskea, eikä mennä suoraan kisoihin”, Piiroinen myöntää.

”Nyt on ollut kivaa, kun paikat ovat olleet ehjinä. Odotan todella loppukautta, kun pääsee treenaamaan uusia temppuja, laskemaan ja kuvaamaan.”

”Aina hauskinta ollut vain laskeminen, vaikka kisoissa pärjääminenkin on kivaa.”

Myös naisten puolella hopeaa ottanut Enni Rukajärvi arvosti MM-hopean korkealle, vaikka parannettavakin löytyi.

”Menee muiden mitalien viereen, mutta ei ihan olympiahopean viereen”, Rukajärvi totesi.

Rukajärven ensimmäinen hyppy oli caba 720, toinen backside 720 ja kolmas backside 540. Rukajärvi hyppäsi kauden ensimmäisen backside 720:n vasta MM-kisojen harjoituksissa.

”Olosuhteisiin nähden meni ihan hyvin. Yritin toisella hypyllä vähän haastavampaa, mutta en onnistunut siinä ja helpotin viimeiseen yritykseen. Olisin ollut enemmän fiiliksissä, jos olisin onnistunut haastavammassa hypyssä.

Kisa vietiin läpi navakassa tuulessa, ja kovat puuskat aiheuttivat vaikeuksia laskijoille.

”Harvemmin on täydelliset olosuhteet, yleensä on joko tuulta, lumisadetta tai molempia”, Rukajärvi naurahti.

Vuonna 2014 Sotšista slopestylen olympiahopeaa ottanut Rukajärven, 25, suorituksen arvoa nostaa se, että hän kilpaili Big airissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010.

”Pidän molemmista. Slopestyle on monipuolisempaa, mutta toisaalta tykkään hyppäämisestä enemmän kuin reilien laskemisesta.”

Lumilautailijat korostavat usein vapaan laskemisen, uusien temppujen oppimisen ja laskuvideoiden kuvaamisen tärkeyttä. Rukajärvi myöntää suoraan, että kilpailumenestystä ei voi väheksyä.

”Pidän menestystä oman uran kannalta todella tärkeänä. Tämä mahdollistaa sen, että pystyy laskemaan ammatikseen, muuten pitäisi mennä muihin töihin.”

Maanantaina vuorossa on slopestylen semifinaalit, jossa Suomella on vahva edustus. Piiroisen ja Rukajärven lisäksi finaalipaikkaa tavoittelevat Kalle Järvilehto ja Ella Suitiala.

”Finaaliin haluan päästä, ja siihen on hyvät mahdollisuudet. Tykkään paljon enemmän slopestylesta kuin big airista, koska se on monipuolisempaa”, Piiroinen toteaa.

”Pidän slopestylea ykköslajinani, joten toivotaan, että olen podiumilla sielläkin.”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Enni Rukajärvi
Enni Rukajärvi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!